srce isusovo bez pozadine min


 AUTOR: p. Stjepan Fridl


Srce Isusovo, mire i pomirenje naše, zaziv je koji ima duboke korijene u Kristovoj poruci ljubavi i milosrđa i bitan je za našu vjeru i našu svakodnevnicu. U današnjem svijetu, gdje su podjele i sukobi često prisutni, uloga je nas kršćana  promicati mir i pomirenje. To znači da moramo biti spremni oprostiti onima koji su nas povrijedili i pružiti im ruku pomirenja. Moramo biti spremni slušati druge i razumjeti njihove stavove i mišljenja, bez obzira koliko se oni razlikuju od naših.

Mir označava stanje, a pomirenje je proces. Kažemo da u duši vlada mir, kad se dobro osjećamo; u svijetu je mir, kad nema ratova; u obitelji je mir, kad se članovi ne svađaju. Ugodno je to stanje, svi ga želimo, premda rijetko traje dugo. Međuljudski odnosi su u trajnoj napetosti. Svatko se od nas, u nekom trenutku, susreo s nekim tko nas je povrijedio ili s kime smo se posvađali. Nije to loše po sebi, jer nas potiče na razgovor, na suočavanje. Nažalost rezultat nije uvijek željeni mir. Onda stupa  na scenu proces pomirenja. U tom procesu treba znati praštati, prihvatiti kompromise, žrtvovati vlastiti stav. Katkad je potrebna i treća osoba, koja posreduje u tome procesu.

         U Isusu imamo i jedno i drugo: i stanje mira i proces pomirenja. On je u svom Srcu donio Božji mir i bio je zagovornik mira i pomirenja; uvijek se trudio uspostaviti mir i jedinstvo među ljudima. Sjetimo se božićne liturgije, gdje čitamo, kako je na čitavoj zemlji vladao veliki mir. Božićni navještaj je upravo to: mir ljudima dobre volje. Lijepa je hrvatska božíćna pjesma „Svim na zemlji mir, veselje, budi polag Bo- žje volje. To sad nebo navješćuje I glas s neba potvrđuje“. U Isus je sišao Božji mir na zemlju.

         Možemo se ipak pitati u čudu, što se dogodilo s božićnim mirom? Ako gledamo oko sebe, vidimo da mira nema. Već je starozavjetni pisac to primijetio. Prorok Jeremija se ovako tuži:  “Mir! Mir! Ali mira nema.” (Jeremija 6, 13-14). Ono što ostaje, jest proces pomirenja. Mogućnost pomirenja garantira Presveto Srce Isusovo. Sveti Pavao nas uči, da je pomirenje djelo Božje po Isusu Kristu. Ovako bodri vjernike u Efezu: “Sada pak, u Kristu Isusu, vi koji nekoć bijaste daleko, dođoste blizu - po Krvi Kristovoj. Doista, on je mir naš, on koji od dvoga učini jedno: pregradu razdvojnicu, neprijateljstvo razori u svome tijelu. Zakon zapovijedi s propisima obeskrijepi da u sebi, uspostavljajući mir, od dvojice sazda jednoga novog čovjeka te obojicu u jednome Tijelu izmiri s Bogom po križu, ubivši u sebi neprijateljstvo. I dođe te navijesti mir vama daleko i mir onima blizu, jer po njemu jedni i drugi u jednome Duhu imamo pristup Ocu“. (Ef. 2, 14-17).

         U ovom tekstu imamo novu riječ koja je draga svakom kršćanskom srcu: uspostaviti mir. Vjera u Isusa osposobljava nas da uspostavimo poremećeni mir. Isus nam je dao za to i sredstvo. U svetoj ispovijedi ostvaruje se pomirenje s Bogom, sa sobom, s ljudima, Crkvom, sa svijetom. Velika poruka ovoga zaziva je da je mir moguć, a put do njega je pomirenje po milosti svete ispovijedi.

Stoga, Srce Isusovo, mire i pomirenje naše, trebaju biti temelj našeg kršćanskog života. Kada prihvatimo Isusa i slijedimo ga, mi postajemo miritelji i promicatelji mira i pomirenja među ljudima. Kroz opraštanje i ljubav prema drugima, mi ostavljamo trag mira u svijetu koji je pun sukoba i podjela.

Blažena Djevica Marija, majka Isusova i majka naša nosila je u svom srcu mir i širila taj mir posvuda. Neka nas ona, Kraljica mira, nauči primati u srce Božji mir, a onda postati mirotvorci. Amen! 

Poslušaj promišljanje bez pozadine

 

 

Radio Marija

12:15 Je’n – dva - tri i ... djeco, a sada vi! – emisija dječje glazbe
13:00 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.