srce isusovo bez pozadine min


 AUTOR: p. Stjepan Fridl


Našu pažnju plijeni riječ „omiljelo“. Ova riječ ima jedno značenje u svagdanjem životu, a drugačije u religioznom govoru. U svagdanjem životu mislimo na nekoga koji je stekao naklonost druge osobe, pa postaje miljenik, posebno voljena osoba. Nije tako u religioznom svijetu. Tu omiljenost znači ljubav onoga, koji te gleda odozgo. Bog Otac gleda s ljubavlju Srce svoga sina i vidi da je ono sasvim lijepo, dobro, čisto, i nalazi milinu u tom srcu. U Evanđelju nalazimo pokriće za takvo shvaćanje. Kod krštenja Isusova čuje se riječ Oca nebeskog da je Isus njegov Sin ljubljeni. Evo kako to opisuje evanđelist: „Odmah nakon krštenja izađe Isus iz vode. I gle! Otvoriše se nebesa i ugleda Duha Božjega gdje silazi kao golub i spušta se na nj. I eto glasa s neba: "Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina!" Mt 3, 16-17).

            Što zapravo znači milina? Ne moramo biti vrsni jezični znalci da saznamo neka značenja te riječi. Govorimo o „omiljenom jelu“, o „omiljenoj knjizi“, o „omiljenom mjestu za odmor“. Znači nešto, što nam je drago, što nam leži na srcu. Roditelji nerijetko govore o svom djetetu kao  „miljeniku“. To znači, da ga  vole na poseban način. Isus je poseban način voljen od Oca nebeskoga. Svoju je Ljubav darovao svima nama. Dao nam je svoga jedinorođenog Sina da nas spasi od grijeha i smrti. Isus nas je ljubio toliko da je dao svoj život za nas na križu. Kada razmišljamo o tom dubokom ljubavnom daru, ne možemo se ne osjećati ganuti i zahvalni. Isusovo Srce je toliko dobro, plemenito, sveto, da ga ne možeš ne voljeti. Stoga je razumljivo da u katoličkoj tradiciji, Srce Isusovo označava ne samo fizičko srce Isusa, već i njegovu duhovnu prisutnost u svijetu.

Smatra se da je Isusovo srce otvoreno svim ljudima i da je iz njega proizašla Božja milost i ljubav prema čovječanstvu. Svi smo mi voljena djeca Božja. To je njegov besplatni dar: voli nas jer smo njegovi. Ali da bismo postali omiljeli sinovi i kćeri, moramo postati takvi, da Božji pogled rado počiva na nama, kao nad Isusom u času krštenja. Taj trud se zove vježbanje u krepostima, suradnja s milošću, poslušnost poticajima Duha Svetoga. Isus nas uči, kako se to radi. Rekao je o sebi, da je došao vršiti volju Oca nebeskog. To je put svetosti, to je put punine života. Srce Isusovo nije samo simbol, ono je stvarno prisutno u našim životima. Na krštenju, Srce Isusovo postaje naše srce. Kristov Duh prebiva u nama, a mi smo pozvani da budemo Njegovi svjedoci u svijetu. Pozvani smo da živimo u ljubavi prema Bogu i prema drugima, i da svjedočimo o Isusovoj ljubavi u našim životima.

Blažena Djevica Marija, majka Isusova i majka naša bila je poslušna kći nebeskog Oca. Tu je istinu izrekla riječima pristanku: „Neka mi bude po riječi Tvojoj“. Ona je te riječi rekla Arkanđelu Gabrijelu, ali očito ih je uputila dragom Ocu nebeskom. Zbog troga je postala omiljela kći nebeskog Oca.  Neka nas ona nauči, kako rasti u krepostima da bismo i mi postali sve više omiljeni sinovi i kćeri nebeskog Oca. Amen.  

Poslušaj promišljanje bez pozadine

 

Radio Marija

09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz Splitsko-makarske nadbiskupije - ur. i vod.: Zdravka Andrijašević
10:15 Glazba
10:30 Sedma u Duhu i s duhom – emsiija učenika VII. opće gimnazije u Zagrebu; ur. i vod.: Tihana Arbanas

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.