srce isusovo bez pozadine min


 AUTOR: p. Stjepan Fridl


Jedna od zanimljivosti zaziva u Litanijama Presvetog Srca Isusova je da se pridjevi često navode u paru: pravde i ljubavi posuda, dobrote i ljubavi puno. Ovdje: kralj i središte. Zar ne bi bilo dovoljno reći da je Isus kralj svih srdaca? Imamo čak blagdan Krista Kralja. Zašto treba dodati da je Isus središte svih srdaca? Imamo i blagdan Srca Isusova.

Kada se govori o "Kralju i središtu svih srca", to se odnosi na Srce Isusovo kao kraljevsko središte ljubavi onih koji žive u prijateljstvu s Isusom.  To znači da su vjernici pozvani da svoja srca usmjere prema ovom svetom Srcu, kao izvoru ljubavi i milosrđa.

Srce Isusovo predstavlja kraljevstvo Božje u našim srcima. U Njemu je ljubav, milost i mir koji nadilaze svako ljudsko pametovanje. Kad prihvatimo živjeti Kristove ideale, On postaje kralj našeg života, vladar koji nas vodi prema vječnom životu.

Kad štujemo Srce Isusovo, postajemo sličniji Njemu. Postajemo ljudi koji šire ljubav i milosrđe i koji su spremni služiti i pomagati drugima. Postajemo svjetlo u svijetu koji privlači druge k Isusovom Srcu.

            Postoji jedan zanimljiv odgovor na pitanja što znači „Kralju i središte svih srdaca“. Gledano očima psihologa možemo reći da se ovdje radi o dvjema silama: jedna koja privlači, a druga koja potiče. Isus kralj stoji pred nama u svom veličanstvu koji privlači našu pažnju. Sveti Ignacije u svojem poznatom razmatranju o Kristu Kralju upotrebljava ovu sliku i prikazuje ga kao onoga koji milim glasom poziva velikodušne ljude da mu se pridruže u osvajanju svijeta za Boga Oca. Središte je pak ona sila u nama, koja nas spontano potiče, gura prema savršenstvu, prema cilju. Središte je točka dostignuća, mjesto gdje se spajaju sve naše težnje u harmoničnu cjelinu.

            Duhovna poruka ovog zaziva je, dakle, u tome da postoji jedna točka, u kojoj možemo naći ispunjenje svih naših najdubljih ljudskih težnja, a ta točka je Presveto Srce Isusovo. Veliki mislilac Pierre Teilhard de Chardin je u svojoj veličanstvenoj viziji povijesti čovječanstva naslutio, da svaki pojedini čovjek, kao i čitav svemir teži prema velikoj točki Omega, a to je Isus Krist i njegovo Srce. Utješna poruka je ovog zaziva, da naš život na ovoj zemlji, unatoč svim traganjima i lutanjima, nije prazna vrtnja u krugu, nego je svrsishodni hod prema jednom velikom Cilju.

Svaki kršćanin se poziva da bude štovatelj Srca Isusova, jer je tom srcu naći  ćemo utjehu i nadu i sve što nam je potrebno za naše duhovno hodočašće: smirenje, ljubav, milosrđe, radost, snagu, hrabrost i vjeru.

            Blažena Djevica Marija, Majka Isusova je čitav svoj život hodala ne samo uz Isusa, nego i prema Isusu. Bilo je trenutaka, kad ni ona nije razumjela neke stvari u  životu svoga Sina, ali je znala, ako ide s Isusom, ide sigurno prema cilju. Ona je taj cilj i središte našla pod Križem, u probodenom Srcu svoga Sina. Neka nas ona, žalosna Gospa nauči, da se ne bojimo nikad slijediti Isusa, jer je završna postaja našeg putovanja uvijek njegovo Srce puno ljubavi. Amen.

Poslušaj promišljanje bez pozadine

 

Radio Marija

15:45 Mali koncert
16:30 Vijesti dana
16:45 Glazba
17:00 Živimo s Marijom - ur. i vod.: Nevenka Mišić i Katarina Tkalčić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.