3

 

Krist je dovršio starozavjetno i na posljednjoj večeri ustanovio novo svećenstvo. On sam prvi je i pravi Svećenik, koji, ne po krvi jaraca nego po svojoj, uđe jednom zauvijek u Svetinju i nađe vječno otkupljenje (usp. Heb 9, 12). Krist samoga sebe prinosi za žrtvu. Htio je da ta žrtva bude nazočna među svim generacijama i da svi imaju udjela u njoj. Stoga je ustanovio novo svećenstvo. Predao je apostolima, a time i njihovim nasljednicima, da njemu na spomen slave Euharistiju, pasu njegovo stado i pronose njegovi riječ širom svijeta. Svećenik za ostvarenje svoje uloge u Novom savezu treba s Krvlju Kristovom žrtvovati svoju vlastitu krv, staviti svoj život na raspolaganje Bogu.

Čitanje (Lk 22, 14-20)

Kada dođe čas, sjede Isus za stol i apostoli s njim. I reče im: „ Svom sam dušom čeznuo ovu Pashu blagovati s vama prije svoje muke. Jer kažem vam, neću je više blagovati dok se ona ne završi u kraljevstvu Božjem.“ I uze čašu, zahvali i reče: „ Uzmite je i razdijelite među sobom. Jer kažem vam, ne, neću više piti od roda trsova dok kraljevstvo Božje ne dođe.“

I uze kruh, zahvali, razlomi i dade im govoreći: „ Ovo je tijelo moje koje se za vas predaje. Ovo činite meni na spomen.“ Tako i čašu, pošto večeraše, govoreći : „Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi koja se za vas prolijeva.“

Krist svakodnevno po molitvi i  rukama svećenika uprisutnjuje svoju žrtvu. On nas po njima hrani svojom Riječju, svojim Tijelom i svojom Krvlju.  

Gledam li na svećenike kao na dar Kristove Krvi? Molim li za njih da u ovim izazovnim vremenima budu što sličniji Kristu, da mu budu vjerni svjedoci, da budu proroci nade? Da budu dobri pastiri svojih stada, milosrdni očevi u ispovjedaonicama, tješitelji žalosnih, ohrabrenje slabima, glasnici istine,  ljubavi, pomirenja i mira?

Molim li za njih da im Gospodin bude blizu u svim njihovim potrebama, službama koje su im povjerene, u njihovim životnim križevima i borbama?

Sada kada smo si posvijestili dragocjenost svećeničkog poziva, zahvalit ćemo Bogu za sve njegove svećenike i moliti da ih štiti i nosi snaga Kristove Krvi.

Oče nebeski, prikazujemo ti zasluge Krvi Kristove za našega papu Franju, sve biskupe i svećenstvo, da u poslušnosti Duhu koji nas vodi odgovore na poslanje koje si im povjerio.

Otkupio si nas, Gospodine, Krvlju svojom.

I postadosmo kraljevstvo Boga našega.

 

ZAZIVI KRVI KRISTOVOJ

Krvi Kristova,

koja daruješ novi život, obnovi nas!

koja osposobljuješ za dobro,

koja u nama obnavljaš pouzdanje u providnost,

koja ulijevaš istinsko zanimanje za druge,

koja budiš radost zbog uspjeha drugih,

koja budiš nova zvanja i jačaš postojeća,

koja daješ snage za odvažno svjedočenje evanđelja,

koja nam povjeravaš poseban zadatak u Crkvi.

Gospodine Isuse, dobri Pastiru, koji si svoj život darovao da bi svi imali život, podaj i nama, vjerničkoj zajednici prisutnoj po cijelom svijetu, puninu toga života i daj da postanemo sposobni svjedočiti ga i drugima ga naviještati.

Gospodine Isuse, podaj puninu svoga života svim osobama koje su posvećene tebi, posvećene službi Crkve. Neka budu radosne u svom darivanju, neumorne u svom služenju, velikodušne u svojoj žrtvi i neka njihov primjer otvara druga srca da poslušaju i slijede tvoj poziv. Amen.

 

 

slušaj razmatranje korizma

 

Radio Marija

09:30 Živimo zajedno – gost: vlč. Marijan Lindić, svećenik - neokatekumen, misionar u Meksiku; ur. i vod.: s. Slavka Sente
10:30 Glazba
11:00 Sveta misa - prijenos misnog slavlja iz župe Bezgrješnog začeća BDM u Malešnici
12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Važnost Radio Marije u marijatonskim propovijedima naših suradnika

U tjednu Marijatona - projekta solidarnosti Svjetske obitelji, od ponedjeljka do petka u 13 sati slavimo smo svetu misu u našoj kapelici Navještenja Blažene...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.