siniša simon sv josip naslovna

Sveti Josip, uzor poslušnosti i zaštitnik od sumnje i oklijevanja

Devetnica u čast svetom Josipu uz poticajne misli sluge Božjega Josipa Stadlera

 

1. Kršćani su u različitim povijesnim vremenima izabirali svetoga Josipa kao svoga zagovornika u različitim potrebama jer se i on sam nalazio u sličnim ili istim životnim situacijama s kojima se susrećemo i mi sami. Možda je manje poznato da ga Crkva zaziva i kao zaštitnika od sumnje i oklijevanja.

Sumnjati u nekoga znači ne imati povjerenja u tu osobu, odnosno ne imati sigurnost da će ona dobro izvršiti neki traženi zadatak. Sumnjati u nekoga znači ne moći se osloniti na njega. No sumnjati, nadalje, ne znači tek ne imati povjerenja u drugoga već znači i dvoumiti se u to je li ta osoba uopće dostojna i sposobna učiniti određeni zadatak. Sumnjati, dakle, znači zdvajati, dvojiti, a to uvijek uključuje očaj i gubljenje mira. Crkveni oci govorili su da čovjekov duh ne ubija toliko grijeh, koliko očajanje i sumnja. Očaj je teško stanje i duše i duha: toliko jako da čovjeka sve više odvlači od bližnjih i od Boga, a sve više zatvara u sebe samoga.

2. Ako je itko imao razloga za depresiju, beznađe i sumnju, bio je to Josip kojem se život u trenutku »preokrenuo«. On se našao pred dubokim egzistencijalnim pitanjima. To su teška životna pitanja i dvojbe u kojima čovjek ne smije lebdjeti u nerealnosti već treba donijeti konkretne životne odluke. Poticajna Stadlerova misao i biblijski tekst s početka današnje molitve govore nam o tome kako je Josip naumio da Mariju potajice napusti. Možemo pretpostaviti da je u novonastaloj situaciji imao dvojbi i pitanja.

Ali kada je u snu dobio anđelovu poruku, Josip mijenja svoju odluku. Sveti Josip ne oklijeva. Lako je mogao odustati od svega i poći puno lagodnijim putem. No, ipak je prihvatio biti suradnikom Božjim u planu spasenja svih ljudi. Poslušao je Božji glas i nije se prevario! Poslušnost Božjoj volji pokazuje nam da Josip ima povjerenje u Boga. Upravo zato Josipa zazivamo kao zaštitnika od sumnje i oklijevanja. Vjerojatno su se Josipu i poslije javljale sumnje i dvojbe, ali njegova sumnja bila je dobra sumnja, zdrava, iz ljubavi, a ne sumnja koja je postala životni stav nepovjerenja.

3. Jesu li nam teški očaj i sumnja, koja blokira naš život i odnose, ikada donijeli nekakav duhovni plod? Sumnja i očaj ponekad mogu biti nekakvi trenutni osjećaji našega duha koji nas zahvate. Nekada sumnja može biti dobra ukoliko u nama provocira zdrava pitanja, potiče nas na promišljanje i preispitivanje. Ali ako sumnja, a posebice očaj, postanu stanje našega duha, stanje iz kojega ne izlazimo – to je onda veliki problem. Štoviše, Crkva ih označava kao grijeh i izraz nezahvalnosti Bogu.

Sveti Josip nikada nije vidio plodove svoga odgoja. Naime, prema pobožnoj tradiciji Crkve umro je kao mlada osoba. Ipak, njegov trud i žrtva nisu bili uzaludni. Njegovo povjerenje u Boga nije bilo uzaludno jer je donijelo plodove za tolike druge naraštaje.

4. Zasigurno je i Stadler svoju odlučnost upio od svoga sveca zaštitnika – svetoga Josipa. Don Ivan Tomas jednom je prilikom zapisao o Stadleru: »Stadlerova vjera nije poznavala teških časova, ni razdoblja sumnje, neodlučnosti, mlakosti: on kao da je trajno imao pred očima svoje duše Isusovu misao da jaka vjera premješta i brda. (…) U toj snažnoj vjeri Stadler se nije plašio borbe… Čudili su se vlastodršci u Sarajevu i Beču odakle ona muževna neslomljivost nadbiskupu Stadleru, skromnom klobučarskom sinu.«

Kardinal Vinko Puljić u prigodnoj homiliji tijekom euharistijskog slavlja o 170. obljetnici rođenja i krštenja Josipa Stadlera u Slavonskom Bordu zapitao se gdje je naše pouzdanje u Boga. »Stadler je bio čovjek koji je na Boga računao, rastao je s Bogom, zrio je s Bogom i zato ga je Bog mogao upotrijebiti za velike stvari. Ne samo što je postao svećenik, profesor u Zagrebu, nadbiskup u Sarajevu, nego je bio suradnik Božji u tako teškim vremenima. Nedostaje nam to povjerenje u Boga. Pogledajte koliko je među nama netrpeljivosti, nesloge, svađa, mržnje, kukanja, a kažemo da smo vjernici«.

5. Kako postići tu hrabrost i odvažnost? Odgovor nam pruža sâm Stadler: »Čovjek, koji si je riječ Božju duboko u srce usadio, koji je srce svoje utvrdio živom i sigurnom vjerom u buduće stvari, bit će hrabar, ustrajan, čvrst protiv đavolskih strahota i svih svjetskih prijetnji.« Zato, kad nas snađe očaj, utecimo se svetome Josipu, kojega je i Stadler rado štovao i zazivao. Kada nas obuzmu sumnja i malodušje i kada budemo mislili da naši životi i životne situacije nemaju smisla, idimo k Josipu!

slušaj razmatranje

 

 

Radio Marija

05:40 Glazba
06:00 Kraljice Neba; Molitva prije rada
06:05 Glazba
06:15 Nakane Apostolata molitve za svibanj; Krunica - Žalosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Važnost Radio Marije u marijatonskim propovijedima naših suradnika

U tjednu Marijatona - projekta solidarnosti Svjetske obitelji, od ponedjeljka do petka u 13 sati slavimo smo svetu misu u našoj kapelici Navještenja Blažene...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.