siniša simon sv josip naslovna

Sveti Josip, pomoćnik na putu svetosti

Devetnica u čast svetom Josipu uz poticajne misli sluge Božjega Josipa Stadlera

 

1. Ispravno štovanje svetoga Josipa vidi se tek u nasljedovanju njegova načina i stila života, odnosno u nasljedovanju njegovih krjeposti. Svetog su Josipa resile mnoge krjeposti koje su ga poticale da uvijek i u svemu traži dobro, da od sebe daje najbolje i da dobro konkretno čini i ostvaruje. Upravo zbog tolikih ljudskih i bogoslovnih krjeposti, koje rese Josipovu osobnost, nastale su tijekom povijesti Crkve i duhovnosti različite pobožnosti i razmatranja o njegovu krjeposnom životu.

Iz te perspektive postaje nam jasno zašto je i Josip Stadler razvio privrženost i pobožnost prema poglavaru nazaretske obitelji. Uvodni Stadlerov poticaj s početka današnje molitve otkriva nam razlog zbog kojeg je Stadler pokrenuo u Zagrebu 1873. godine vjerski časopis za siromašni puk i zašto ga je stavio pod zagovor svetog Josipa. Naime, čvrsto je vjerovao da sveti Josip svojim zagovorom kod Boga može izmoliti svakom pobožnom i otvorenom vjerniku da se sve što je po sebi dobro duboko u ljudsko srce utisne kao i da se sve ono što je po sebi zlo iz ljudskog srca ukloni i iskorijeni.

2. Stadler je, dakle, shvatio važnost krjeposti kao životnih stavova, čvrstih i stalnih raspoloženja koji pomažu kršćanima da se bore protiv napasti i grijeha. Kao uzor neprestano je postavljao svetog Josipa, a svome je kleru preporučio da svaki dan zaziva pomoć svetog Josipa za potrebe Vrhbosanske nadbiskupije.

Stadler je toliko držao do važnosti krjeposnog, a to uvijek znači i svetog života, jer je bio uvjeren da Bogu ljubavi čovjek mora uzvratiti ljubav, i to ne ljubav »koja se gubi u pukim čuvstvima, nego koja prelazi na čine junačkih kršćanskih kreposti; jer naknadu davati znači ljubiti, a to će opet prije svega reći: ljubeći trpjeti i žrtvovati se«.

3. Krjepost nam uvijek daje lakoću u duhovnom životu, ali i osjećaj ispunjenosti, mira i radosti. Ipak, ljudska ranjenost grijehom sprječava nas da uvijek održavamo taj krjeposni sklad. Zato nam je toliko potrebna Božja milost da ustrajemo u traženju krjeposti. KKC uči nas da »najviše od ostalih napreduju u krepostima oni koji muževnije nastoje pobijediti sve što im je teško i protivno. Jer ondje čovjek više napreduje i zaslužuje veću milost gdje više svladava samog sebe i mrtvi se u duhu.«

A poslušajmo sada kako nas Stadler upozorava i potiče: »Bez brižljivosti i marljivosti nećeš nikada postići kreposti. Ako počinješ bivati mlak, počet ćeš padati. Ali ako postaneš revan, naći ćeš veliki mir i posao će ti biti lakši radi milosti Božje i ljubavi prema kreposti. (…) Tko ne izbjegava male pogreške, upast će pomalo u veće.« Eto nam konkretnog putokaza i sasvim jasnih smjernica za naše nasljedovanje Isusa Krista i za naš osobni rast u svetosti.

4. Zašto je sveti Josip svet u pravom smislu te riječi? Gledajući njegov život, otkrivamo da ga nisu resile samo ljudske (ćudoredne) krjeposti već i one bogoslovne. To je ono što je vlastito svecima i što ih razlikuje od »dobrih ljudi«. Josipova vjera u Božja obećanja, odbacivanje sumnje, veliko pouzdanje u Božju providnost, Josipova pravednost te njegova konkretna ljubav prema Mariji i Isusu svjedoče nam o njegovoj svetosti. Te su krjeposti (vjera, ufanje i ljubav) darovi Božji, ali darovi kojima je sveti Josip znao ispravno raspolagati i surađivati.

Nadahnjujući se uvijek iznova otajstvom Božjeg utjelovljenja i Božje spasiteljske ljubavi, Stadler kaže kako »(…) veliku utjehu daje misao, da je Bog sam u svojoj osobi izgladio veliki jaz između stvorenja i stvoritelja, između Boga svetosti i siromaštva, zapuštena grešnika. Za našu slaboću velika je to pobuda, kad vidimo Boga, koji nam u našem slabašnom tijelu svojim primjerom savršene nadnaravne, a ujedno i naravne kreposti predhodi.«

5. Među mnogim krjepostima svetoga Josipa papa Franjo ističe u novije vrijeme još jednu bitnu Josipovu značajku: kreativnu hrabrost. Suočen s poteškoćama, čovjek može ili odustati i otići ili se nekako suočiti s njima. Ali upravo nam te povremene poteškoće donose resurse za koje nismo ni mislili da ih imamo. Takvu kreativnu hrabrost vidimo upravo kod svetog Josipa. Samo nebo intervenira s povjerenjem u kreativnu hrabrost ovog čovjeka koji u Betlehemu mora pronaći smještaj za Marijin porod te koji zbog Heroda mora organizirati bijeg u Egipat. Bog, dakle, pronalazi načina da ostvari svoj put spasenja uz našu otvorenost, suradnju i snalažljivost.

Eto nam izvrsnog primjera za nasljedovanje: svetog Josipa punog kreativnih krjeposti i kreativne vjere. Siguran je to put, sa svim našim padovima i sumnjama, do svetosti.

slušaj razmatranje

 

 

Radio Marija

08:15 Biti Tvoja riječ - ur. i vod.: Božidar Biondić
08:45 Glazba
09:00 Riječ Gospodnja - homilija vlč. Ivana Petrovića
09:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Važnost Radio Marije u marijatonskim propovijedima naših suradnika

U tjednu Marijatona - projekta solidarnosti Svjetske obitelji, od ponedjeljka do petka u 13 sati slavimo smo svetu misu u našoj kapelici Navještenja Blažene...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.