3


Budući da je trpio najuzvišeniji i najčasniji ud, to jest Krist, koji je naš poglavar i naša glava, mi, niži udovi, trebamo trpjeti zajedno s njime; osobito s toga što nije htio trpjeti za bilo kakvu krivnju nekog svoga zločina, nego za naše otkupljenje, da bi nas otkupio iz staroga đavolskoga ropstva i da bi nas učinio trajnim stanovnicima nebeske domovine iz koje smo, kao robovi, bili isključeni. On, doista, pošto je žrtvovao Bogu Ocu na oltaru križa ne zlato ni metal bilo koje vrste, ili lijepe šarene plašteve, ili žrtve svih drugih životinja, nego vlastito Tijelo, i prolivši Predragocjenu Krv, htio je uništiti naše grijehe. Zato govori Prorok: A on je naše boli na se uzeo.(Iz53,4) A on, naš posrednik, reče Ocu: Nisu ti mile ni žrtve ni prinosi, …paljenice ni okajnice ne tražiš. Tada rekoh: „Evo dolazim!“ (Heb10,6-7; Ps40,7-9) anonimni pisac str.40.
Isus je pred Pilatom priznao: „Da, ja sam kralj.“ Vojnici mu se izruguju i stavljaju mu trnovu krunu na glavu. Trnje probija kožu i krv se slijeva niz lice.

Mt27, 28-31
Onda vojnici upraviteljevi uvedoše Isusa u dvor upraviteljev i skupiše oko njega cijelu četu. Svukoše ga pa zaogrnuše skrletnim plaštem. Spletoše zatim vijenac od trnja i staviše mu na glavu, a tako i trsku u desnicu. Prigibajući pred njim koljena, izrugivahu ga: »Zdravo, kralju židovski!« Onda pljujući po njemu, uzimahu trsku i udarahu ga njome po glavi. Pošto ga izrugaše, svukoše mu plašt, obukoše mu njegove haljine pa ga odvedoše da ga razapnu.

Vojnici sve gore postupaju s Isusom. Nije najgore što ga muči trnova kruna. Gore je izrugivanje od strane vojnika i svjetine. To ga pogađa usred duše. A ipak njegovi mučitelji govore istinu. Isus je kralj, jedini, pravi, od kojega proizlazi svaki istinski autoritet. Krist je po Krvi koja je potekla ispod njegove trnove krune posvetio teret odgovornosti. Po sudjelovanju u njegovu kraljevstvu kršćanin može upravljati služeći se drugima i u poniženjima iskusiti slavu svoga Gospodina.
Danas ću razmisliti jesam li i ja jedan trn na Isusovoj kruni? Rugam li se i ja Isusu? Nanosim li svojom neposlušnošću bol onima koji su odgovorni za mene? Jesam ja trn onima koji su mi povjereni?
Kriste, Kralju naš, molimo te za sve one koji trpe zbog svoga autoriteta. Po svojoj presvetoj Krvi ojačaj i prosvijetli one koji su na raznim položajima i priteci u pomoć onima koji trpe pod upravom drugih. Oslobodi nas od izrugivanja i svake nemilosrdne kritike da bismo postali sposobni tebe susresti u onima za koje smo odgovorni.
„Pobožnost božanskoj Krvi ispravlja mnoge zloporabe našeg vremena; neka to bude dar vječnome božanskom Ocu za tako hitno potrebno pomirenje; neka ona posluži za očišćenje savjesti ljudi: 'Pomireni Krvlju … opravdani Krvlju, bit ćemo spašeni od srdžbe.'“ (sv. Gašpar 2760).
„Živio Isus u mojoj pameti! Živio Isus na mome jeziku! Živio Isus u mome srcu! Živio Isus u mojoj duši! Živio Isus u svako vrijeme! Živio Isus na svakom mjestu! Živio Isus u svim srcima! Da, govorimo uvijek: Živio Isus!“ (sv. MDM391)
Krvi Kristova, ispod trnove krune prokapala, spasi nas!

slušaj razmatranje korizma

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Glazbene epizode s Marijom – ur. i vod.: Terezija Galić
04:00 Glazba
04:30 Kap dobrote - tema: Tragom Božje ljubavi; gosti: p. Josip Krešimir Bahmet, OCD i Nevenka Mišić; ur. i vod.: Snježana Bedeniković

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Važnost Radio Marije u marijatonskim propovijedima naših suradnika

U tjednu Marijatona - projekta solidarnosti Svjetske obitelji, od ponedjeljka do petka u 13 sati slavimo smo svetu misu u našoj kapelici Navještenja Blažene...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.