sestre same naslovna
Razmišljaš o redovničkom pozivu i zanima te kako izgleda formacija u Družbi sv. Uršule? Možda će ti sljedeći tekst sestara uršulinki pomoći u razlučivanju tvog puta:


Osjećaš da te Bog poziva u našu redovničku zajednicu?

Ako vidiš da ovi koraci odgovaraju onome što osjećaš u sebi, radosno te primamo u našu zajednicu. Naša formacija traje niz godina:

Kandidatura traje dovoljno dugo da bi se upoznala solidnost zvanja i da bi se i sama djevojka i Red, koliko je to moguće, uvjerili da li njezino zvanje odgovara uršulinskoj karizmi.

Postulat (koji traje od 6 mjeseci do 2 godine) razdoblje je u kojem postulantica sudjeluje u životu, molitvi i apostolatu redovnica da vidi odgovara li uršulinski život pozivu koji joj Bog upućuje i njezinim apostolskim sklonostima. To je vrijeme u kojem se i zajednica i djevojka uvjeravaju da li ona ima čvrstu vjeru, ispravno prosuđivanje, značaj prikladan za zajednički život i dobro zdavlje.

Cilj postulata je sljedeći:
• Dati osobi, uz dostatno vrijeme, prigodu da započne s upoznavanjem Instituta, a članicama Instituta mogućnost da je upoznaju,
• Zajednički razlučivati je li uršulinski život odgovara Božjem pozivu njoj i njezinim apostolskim sklonostima ,
• Rast u ljudskoj zrelosti te, uz temeljnu formaciju, rast u vjeri.

U novicijatu (2 godine) sistematski se uvodi u redovnički život i stječe se iskustvo o načinu života u Institutu te se oblikuje njegovim duhom. Kroz to vrijeme molitva ima prvorazredno mjesto, a »30-dnevne duhovne vježbe pomažu novakinji da stekne iskustvo produljene molitve i duh rasuđivanja, da produbi svoju spoznaju i ljubav prema Isusu Kristu, da provjeri i učvrsti svoju želju da ga slijedi u uršulinskom životu« (Konstitucije 118.).
Odlukom generalne glavarice m. Cecilie Wang od 21. 10. 2012. započeo je internacionalni novicijat u Rimu u Generalnoj kući. Učiteljica novakinja je s. Anka Kongelnik, Slovenka.

Vrijeme privremenih zavjeta traje 5 godina, a zatim se polažu doživotni zavjeti. »Junioristica prema svojim sposobnostima stječe potrebno znanje i kvalifikacije, produbljuje vjersku, ljudsku i stručnu formaciju, da bi potpunije odgovorila Božjem pozivu i učinkovitije radila na djelu Otkupljenja« (Kon. 127. i 131.). Sudjeluje u životu zajednice, uči kako sjdiniti život kontemplacije i akcije. To sjedinjavanje zahtijeva uspostavljanje ravnoteže između vremena posvećenog molitvi, studiju, apostolskim aktivnostima i zajedničkom životu. U tom će joj traženju pomoći razgovor s odgojiteljicom.

Treća probacija, po prilici 10 do 15 godina nakon privremenih zavjeta, jest »intenzivno vrijeme redovničkog i apostolskog života«; tu se »svaka još više ukorjenjuje u ljubavi prema Crkvi i duhu Instituta, a ponovne 30-dnevne duhovne vježbe omogućuju još snažnije usmjerenje života prema Bogu« (Kon. 138.). Treća probacija se redovito događa u internacionalnoj zajednici u Rimu na jednom od dva službena jezika Instituta: francuski ili engleski.

Trajna formacija zauzima prvo mjesto u našem uršulinskom životu. Ona obuhvaća sav naš život i svaka je sa svoje strane odgovorna da napreduje na ljudskom i redovničkom planu, na slavu Božju i na službu braći. Na taj način odgovaramo na poziv sv. Anđele da ustrajemo i napredujemo u zvanju na koje nas je Bog pozvao i tako 'Vodimo novi život!'


Izvor: Hrvatska provincija uršulinki Rimske unije

Radio Marija

20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Odgoj za ideale - emisija zagrebačkih bogoslova; tema: Marija, Majka Crkve; gosti: Ljudevit Marija Jaroš, Ivan Parlov i Ante Nimac; ur. i vod.: Martin Radić
22:00 Obavijesti i najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - IX. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 9. DAN BORBA S...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.