ljubav u stalici

 

Pođi duhom u tihu i samotnu betlehemsku špilju. Pogledaj kako Marija i Josip sasvim tiho i sabrano mole pred jaslicama, gdje se božansko Dijete Ocu nebeskom prikazuje kao žrtva ljubavi za sve ljude. „Jaslice, Presveti Oltatrski Sakrament, Križ, što nam drugo kazuju, ako ne ljubav, kojom nas hoće k sebi privući i k svojemu Presvetom Srcu privinuti, koje je dao kopljem i otvoriti da vidimo kako je i zadnju kap krvi za nas dao, samo da mu za toliku ljubav ljubav vratimo“ (Sl. Božji Josip Stadler)

Prva točka

U špilji i oko nje sve tiho i mirno. I baš u toj tišini i u tome miru Isus dolazi na svijet. Zanesena u dubokoj molitvi, Marija je rodila Isusa na tako čudnovat način da djevičanstva nikako povrijedila nije. Njezina tiha molitva, kojoj se pridružio Josip, prvo je poklonstvo što ga utjelovljeni Kralj neba i zemlje prima. Ne pozdravlja ga smijeh bučnom radošću, kao što to bude kada se rodi dijete u palačama careva i kraljeva. Ovdje nema slugu koji bi uzbunjeno tračali amo-tamo. Stoga i Crkva moli na početku božićne svete Mise: „Dok je mirna tišina svime vladala, i noć brzim tijekom stigla do sredine puta svog, sišla je tvoja svemoguća Riječ s nebesa, Gospodine, s kraljevskih prijestolja.“ (Mudr 18,14-15)

Presretna i prečista Majka posve je mirna, iako joj srce ispunja neizreciva radost. Na licu joj vidiš sveti mir, mir nebeski. Ista mirna, tiha, sveta radost odsijeva iz očiju sv. Josipa. Prevelika ljubav Božja, koju u jaslicama gledaju i kojoj se dive, obuzela je sve njihove misli, ušutkala svaku njihovu želju. Iznenada, eto pobožnih pastira. Traže Dijete povito u pelenice, položeno u jaslice, kao što im je navijestio anđeo. Njihovi brzi koraci prekidaju tišinu u samoći. Ushićeni, ulaze i klanjaju se malom spasitelju. Marija i Josip su se iznenadili, no vesele se gledajući kako Otac nebeski proslavlja svog Sina, kako pastiri Boga hvale i uzvisuju. Razgovaraju s pobožnim pastirima, koji im pripovijedaju kako im se ukazao anđeo Gospodnji i koji im darove donose. Ljubazne riječi Marijine mirne su, ne prenagljene, glas joj je blag, a nipošto nepristojno i nedostojno jak – ne izgubi se u mnogim riječima, u duljem govoru. Isto opažaš na sv. Josipu. Što ih suspreže? Duh njihov sabran je u Bogu, misli njihove i ljubav njihova ostaje kod božanskog Djeteta. Od njega se ne mogu nikako otrgnuti. Eto tih sabranih duša pa spoznaj kako su Bogu drage tišina i samoća.

Druga točka

Klečeći u duhu pred jaslicama, pogledaj sam sebe. Jesi li sličan svetoj obitelji? Jesi li i ti u betlehemskoj štalici? Ta znadeš kako Bog želi da i u tvome srcu vladaju mir i sabranost duha. Savjetuje te riječima:

„Život tvoj neka bude neprekinuta sabranost duha! Kakav si u tome pogledu? Koliko si u tome napredovao od prošle godine, tijekom ovoga mjeseca? Na koji si se stupanj kreposti već popeo?"

Kako je slatko gledati Mariju i Josipa sasvim mirno i sabrano! Ne poželiš li postati kao oni, makar ti tu kreposti nitko nije naložio posjedovati? A Bog, o kako ti je ovu krepost učinio lakom! Toliko puta ti je pokazao tajanstvenu ljepotu tišine i rječitost šutnje! Čime ćeš se opravdati ako još ne možeš biti sabran duhom? No, sigurno je da ove kreposti još nisi stekao ako ne znaš šutjeti. Slabo si napredovao ako ne govoriš, ali jako žudiš za novostima, medijima, društvenim mrežama… Je li tvoj dan dug kada nema dostupnog interneta, novina za čitanje ili televizijskog programa koji te zanima? Koju zabavu tražiš odmah izjutra, kada bi se trebao u duhu sabirati i tražiti svog Tvorca?

Stupanj na koji si se u toj kreposti popeo možeš spoznati i po dojmu što ga na tebe ostavljaju razni ugodni ili neugodni događaji. Ako se prekomjerno veseliš ili nepristojno glasno smiješ ne mareći za okolinu ili ako ti se na licu cijele sate, možda cijele dane opaža žalost zbog toga što si bezuspješno radio, što su te opomenuli ili što si tjelesno slab, onda znaj da središte tvojih misli i tvoje ljubavi nije Bog ni njegova ljubav. Što dulje žalost traje, što ti se sporije vraća mir duše i srca, to si na nižem stupnju te kreposti.

Razgovaraj, dakle, s Božanskim Djetetom, s Marijom i sv. Josipom. Moli ih neka ti budu na pomoći da mogneš što prije sebe spoznati. A boravak u štalici betlehemskoj, u toj školu sabranosti duha prekini samo čvrstom odlukom da ćeš sve više ljubiti tihi razgovor s Bogom.

Pripremila: s. Martina Vugrinec, SMI

slušaj razmatranje

 


 

Prema knjižici: Antun Bonaventura Jeglić: Služavka Malog Isusa u školi betlehemske štalice - Razmatranja o Malenom Isusu

Radio Marija

17:00 Izazovi - tema: 6. međunarodna konferencija za život pod geslom „Život, dakle, biraj!“; gošća: Petra Milković, dopredsjednica udruge Hrvatska za život; ur. i vod.: Slavica Janković, viša med. sestra
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:25 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.