ljubav u stalici

Prvi korak:

Približimo se u duhu Betlehemskoj štalici, pogledajmo u tu neobičnu, a svetu obitelj, a zatim u maleno Djetešce, u čijem srcu se već sada krije odlučna volja i sveta poslušnost nebeskom Ocu. Kako prekrasna učionica krije se u obliku štalice, a svatko od njih u njoj je svoje mjesto našao po kreposti poslušnosti.

Ako se zagledamo malo bolje uviđamo da je škola poslušnosti Marije i Josipa započela i prije nego što je Bog isprepleo njihov život svojim božanskim planovima, dok su bili tek zaručnici.  Bog je pitao, a oni su mu odgovarali, stavljajući volju, slobodu i svoje planove na stranu, uvijek spremno započinjući novi hod, novo razdoblje. S Marijinim odgovorom Bogu „ Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!“ (Lk 1,38) započela je škola poslušnosti, a od Nazareta do Betlehema, Marija i Josip imali su puno životnih učionica na kojima su učili slušati i razlučivati Božje poticaje i nakane koje je im je postupno objavljivao. Tako su Marija i Josip, brzo, bez oklijevanja, bez prigovaranja svojom poslušnošću postali prvi učenici božanskoga učitelja. Bili su svjesni svog poziva koji im Bog upućuje. Kao Sveta obitelj, od samih početaka skladno su živjeli krepost poslušnosti Božjoj volji, pronalazeći odgovore u onim prekrasnim riječima iz Ps 40, i tako pojedinačno doprinijeli da se Božja volja njihovom svetom poslušnošću ukorijeni u plan našega spasenja. Vrhunac tog plana dogodio se u Betlehemskoj štalici, rođenjem našega Spasitelja i Otkupitelja.

„Nisu ti mile ni žrtve ni prinosi,                                     
nego si mi uši otvorio:
paljenice ni okajnice ne tražiš.

Tada rekoh: »Evo dolazim!
U svitku knjige piše za mene:
Milje mi je, Bože moj, vršit’ volju tvoju,
Zakon tvoj duboko u srcu ja nosim.“

Drugi korak: promatrajmo Svetu obitelj i uočimo kako se njihova poslušnost međusobno isprepleće, čini se kao da se natječu  tko će savršenije odgovoriti Bogu.

Njihov primjer poslušnosti nas potiče da i mi u našem svakodnevnom životu, kao djeca Božja, svom nebeskom Ocu ponudimo svoju molbu i zavapimo mu iskreno da nam otvori uši i pokaže što od nas traži u ovom vremenu, komadiću povijesti koji nam je darovan.

Je li moguće da nam je teško u takvoj školi, po tako savršenim primjerima poslušnosti primijeniti to na naš život u vjeri? Ta krepost, oslobađa nas od mnogih naših robovanja i čini naš život jednostavnijim. Poslušnost nije samo za one koji su se na to obvezali svojim zavjetima, ona je upućena svakom vjerniku koji želi u svom životu otkrivati Božje planove i odazivati se na svakodnevne pozive koje on velikodušno upućuje.

Treći korak: promatrajmo sebe i svoju spremnost da odgovorimo Bogu i uočimo u tišini svoga  srca primjere u kojima smo to učinili i zahvalimo na jasnoći Božjeg poziva i na milosti svoga odgovora.

Sveti Augustin je rekao: “Poslušnost je uzvišena prednost, jer se samo u razboritu čovjeku može naći.“ Dakle, poslušnost nije odlika slabih, nego jakih, koji čuju glas Božji u svakodnevnom životu i na njega odgovaraju prihvaćajući Njegovu svetu volju. U Betlehemskoj štalici to najbolje vidimo; svatko je na svom mjestu, ondje gdje ga je Bog zamislio i poslao. Isus je u jaslicama, povijen; njegova poslušnost Ocu vodi ga i vodit će ga putem trpljenja, do samog križa. Marija je uz Isusa, promatra njegovo božansko lice i divi se Božjem planu spasenja, čiji je dio postala onog trenutka kada je u slobodi poslušala Božji glas. A sveti Josip je uz Mariju, njega je poslušnost Bogu dovela do tog da Isusu bude poočim, zaštitnik i oslonac. Prekrasni su to primjeri do kojeg se stupnja poslušnosti može čovjek popeti ako to čini iz ljubavi. Bog od nas ne zahtijeva izričitu poslušnost u lakim stvarima, već u teškim i prijelomnim trenutcima kao što je to vidljivo u primjeru svetog Josipa. Ali ako svoje srce svakodnevno oraspoložujemo za otkrivanje Božje volje, kada dođu trenutci u kojima se u svoj slobodi stavljamo Bogu na raspolaganje, otkrit ćemo da nam je, koliko god bilo radikalno to što Bog od nas traži, ipak najmilije u tome vršiti Božju volju, i nositi zakon njegov duboko u srcu.

Jesmo li spremani ovog Božića, od Božanskog Djetešca Isusa moliti za dar svete poslušnosti koja proistječe iz duha rasvjetljena vjerom i iz srca koje plamti plamenom svete ljubavi?

Završna molitva

Božansko Djetešce Isuse, koji si po poslušnosti Marije i Josipa te njihovim prihvaćanjem božanske riječi u život došao k nama, pouči nas slušati. Kao djetešce postao si nam uzorom poslušnosti, daruj i nama ovog Božića djetinje srce kako bismo ti spremno pohitili u betlehemsku štalicu. Neka nam ovog Božića ta sveta krepost priraste srcu  da bismo i mi spremno odgovorili „Evo dolazim Gospodine, vršiti volju tvoju.“ Amen.

priredila: s. Snježana Bjelobrk, SMI

slušaj razmatranje


 

Prema knjižici: Antun Bonaventura Jeglić: Služavka Malog Isusa u školi betlehemske štalice - Razmatranja o Malenom Isusu

Radio Marija

01:30 Glazba
02:15 Krunica - Slavna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.