ljubav u stalici

Prva točka: Ljubav Djetešca Isusa prema svim ljudima

Vjera te uči da u jaslicama leži tvoj zakonodavac. No, koji ti zakon daje? Jedan jedini:

„Da jedni druge ljubite.“ (Rim 13, 8) Zakon Deset zapovijedi Bog je u Starom zavjetu prstom svojim na kamene ploče napisao; tvrd je bio taj zakon poput kamena i svakog strahom ispunjavao, premda je bio svet i od Boga. Zakon pak Novog zavjeta ne donosi kakav prorok, nego sam Sin Božji i donosi ga ne zapisana u kamen, nego u svoje meso i svoju krv, koju je primio postavši čovjekom za tebe.

Eto ga u jaslicama i ne govori ti razumljivim riječima; no, ni ne treba ih. On sam je živa ploča zakona. Zar nije brat svim ljudima pravi Sin čovječji? Zar ne vidiš kako je veliko Njegovo srce te obuhvaća sve ljude svih vremena i svih krajeva? Uzeo je meso od našeg mesa, krv od naše krvi, tako već sada govori Židovu, Grku i svakom čovjeku. Hoćeš li dakle da ljubiš Mene i da obdržavaš moj zakon:“ Moja braća neka budu tvoja braća. Ne pitaj, iz koje su zemlje, kojega naroda i kojega jezika, nego ljubi sve bez razlike.“ I ako pitaš: Kako ljubiti bližnjega? On ti odgovara: Ovako kao ja: Postao sam čovjekom, premda sam Bog; ljubav prema čovjeku me je prisilila, da uzmem lice čovječje, budući da ljubav sili onog koji ljubi, da postaje sve sličniji onom kojega ljubi. Eto,  ljubav je mene, najvišeg Kralja, učinila najmanjim slugom; mene, najbogatijeg Gospodara najsiromašnijim prosjakom. Eto vidiš, ovo je mjera za tvoju ljubav prema bližnjemu!“

Razmisli kako je Isus ovaj zakon učinio lakim. Sjedinio se s ljudima na čudesan način. Apostol kaže: „Koji ste god u Krista kršteni, Kristom se zaodjenuste." (Gal 3, 27) Eto, ako vidiš čovjeka krštena, kao da vidiš Isusa, a na krštenje su pozvani svi ljudi. No, je li tebi teško ljubiti Isusa? Nipošto. Onda ti ne može biti teško ljubiti svakoga čovjeka, jer u svakom Isus živi ili barem hoće da živi i da bude ljubljen.

Napokon promisli da ako obdržavaš ovu jednu zapovijed, obdržavaš sve. Zar ne uči sv. Pavao: „Nikomu ništa ne dugujte, osim da jedni druge ljubite. Jer tko drugoga ljubi, ispunio je Zakon. Uistinu: Ne čini preljuba! Ne ubij! Ne ukradi! Ne poželi! I ima li koja druga zapovijed, sažeta je u ovoj riječi: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Ljubav bližnjemu zla ne čini. Punina dakle Zakona jest ljubav.“ (Rim 13,8-9)

Pogledaj na preblaženu Djevicu. Zašto te tolikom nježnom ljubavlju gleda? Jer vrši zakon Isusa, Božanskog svog Djeteta. I zašto se tvrdi o svetom Josipu, da ga nitko ne moli uzalud? Jer je u betlehemskoj štalici naučio ljubiti sve i svima postati sve.

Druga točka - Ljubi Boga i bližnjega svoga, više nego samoga sebe

Budući je ljubav ispunjenje sveg Zakona, Gospodin će nas prepoznati kao svoje učenike samo ako se međusobno ljubimo. Sudit će nas također prema mjeri ljubavi, kojom smo bližnjeg ljubili. Kakva je ljubav u tebi?

Svakako moraš zakon ljubavi vršiti prvo prema onima kojima te je Bog doveo u društvo te svaki dan živiš neprestano u tijesnoj svezi s njima. Smatraj nepobitnim ovo načelo: svaka ljubav osobe prema bližnjem vrlo je dvojbena i sumnjiva, ako u svakidašnjem životu prema njima iskrene ljubavi ne pokazuje.

Zato se trebaš posebno čuvati svega što bi međusobnu ljubav priječilo. Svi naučitelji duhovnoga života tvrde da su najveći neprijatelji međusobne ljubavi  posebnosti, nepotrebne iznimke od skupnih potreba, bezobzirna tvrdoglavost koja neće da popusti od svojih misli i zahtjeva. Pomisli, da imaju svi što s tobom žive, zapovijed, neka te ljube, kao što ljube Isusa. Nemoj  bližnjem otežati ljubav prema tebi time zato što se ne prisličuješ Isusu „koji nije tražio, što je Njemu samom bilo drago.“ Sjeti se apostolovih riječi: „Svaki od nas neka ugađa bližnjemu na dobro, na izgrađivanje“ (Rim 15, 2) da ga osokoli za dobro i ohrabri. Želiš li znati  kako unaprijediti međusobnu ljubav, poslušaj svetog Bernarda, koji kaže: „Ako ukućanima svojim rado podijeliš darove što si ih odozgo primio, ako si prema svakome uslužan, ljubazan, dobrohotan, čedan i ponizan, onda će svatko o tebi tvrditi, da širiš miomiris najboljih mirodija poput zaručnika u visokoj pjesmi.“

Tko podnese brata svoga u svim duhovnim i tjelesnim nevoljama, podupire ga uslugama, bodri prijateljskim riječima, upućuje mudrim savjetom, potpomaže slabića, on širi miomiris među svima. Kao balzam je takav član u društvu, svatko pokazuje prstom na nj govoreći: „Ovo je ljubitelj svoje braće, koji se mnogo moli za narod i za sav Sveti grad“. (2 Mak 15, 14)

Zaslužuješ li i ti ovu pohvalu, o kojoj govori sveti Bernard? Širiti miomiris djelotvorne ljubavi prema bližnjemu  može ponizna duša, duša kojom vlada prava ljubav te je naginje da bude svima služavkom i svima sve bez ikakve sebičnosti i sebeljublja. O tom se ispitaj i učini dobre odluke stojeći duhom pred jaslicama u betlehemskoj štalici.

Odluka: Ljubit ću bližnjeg, osobito sve one osobe s kojima zajedno živim i radim; napustit ću svoje posebnosti, podnositi ću njihove slaboće i odrješito suzbijati svaku zlovolju.

Ako pogriješim i bližnjeg uvrijedim, odmah ću se poniziti i pomiriti, da ne omrznem predragom Isusu. Amen.

Pripremila: s. M. Nikolina Cvitanović, novakinja

slušaj razmatranje


 

Prema knjižici: Antun Bonaventura Jeglić: Služavka Malog Isusa u školi betlehemske štalice - Razmatranja o Malenom Isusu

Radio Marija

06:50 Glazba
07:00 Sveta misa - prijenos iz samostana sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Splitu
07:30 Molitva - Jutarnja
07:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.