Promišljanja zaziva lauretanskih litanja Objava na Facebooku Prezentacija 169


Razmatranja na temelju lauretanskih litanija pratite u programu Radio Marije svakoga dana u 7:45 i 20:45.

AUTOR:  Don Ivan Bodrožić


U širem smislu riječi apostoli su bili misionari ili poslanici koje je Gospodin poslao ispred sebe da mu pripravljaju dolazak u svako mjesto u koje je kanio doći. Svi putujući navjestitelji radosne vijesti u početku su nosili naslov misionari. Kasnije će ovaj pojam poprimiti uže značenje, te će označavati uglavnom Dvanaestoricu onih najbližih Isusovih učenika, te također Pavla i Barnabu koji također nose naslov apostola. Danas u biti kada govorimo o apostolima, mislimo upravo na ovih trinaest, četrnaest ljudi koji su bili jezgra oko koje se okupljala zajednica. To jest oni su bili onaj temelj na kojem je Isus izgradio svoju Crkvu, o čemu će svjedočiti novozavjetni spisi. Njihova služba je bila izuzetna čast, ali i odgovornost koju je Gospodin stavio na leđa Petru i drugim učenicima, da budu prenositelji Božjih darova svome narodu. Oni su morali biti svjedoci i navjestitelji otajstva Isusa Krista, te životom i riječima činiti sve da se to otajstvo navijesti ljudima.

No u apostolski zbor nije bila uključena Marija. Nije je ni Isus imenovao ni odredio za tu službu, a nisu je ni apostoli uvrstili u zbor onih koji će biti starješine i poglavari, obdareni mnogovrsnim darovima i izvrsnom vlašću da štite Božji narod i njime upravljaju. Tako vidimo da njoj ni Gospodin Isus, a ni apostoli nisu povjerili nikakve službe u Crkvi, a ipak je mi u litanijama nazivamo kraljicom onih čija je služba i uloga bila nezamjenjiva i nezaobilazna u Crkvi. Taj naziv, međutim, nije bez pokrića, pa i onda kada Marija formalno nije pripadala apostolskom zboru. Ona je ipak uvijek bila među apostolima i u srcu same zajednice. Tako nam o tome piše sveti Luka u Djelima apostolskim kada veli da je prva kršćanska zajednica bila postojana u molitvama s apostolima i Marijom, Majkom Gospodinovom. Iz toga razaznajemo da je njezina uloga u prvoj Crkvi bila velika, te da je već tada na neki način bila u središtu zajednice koja je još tek trebala primit Duha Svetoga i razumjeti otajstva u njihovoj punini.

Zato možemo reći da je ona zavrijedila naslov njihove kraljice, jer je ona kao Majka Gospodinova koja je začela po Duhu Svetome, već posjedovala puninu spoznaje tog istog otajstva pred kojim su apostoli bili zbunjeni. Ona je mogla biti njihova kraljica, jer je ona donoseći na svijet Sina Božjega bila njegova povlaštena i uzvišena navjestiteljica. Oni su tek trebali od nje učiti da otkriju sve dubinu i visinu, svu širinu i dužinu otajstva Kristova, pa je zato ona koja je ipak posebni apostol, zavrijedila naslov kraljice apostola.

Kao kraljica apostola, ona je znak čvrstoće i stabilnosti Crkve. Poznajući nju, apostoli su mogli znati kakvu Crkvu žele i trebaju izgrađivati. Jednako tako su znali kako oblikovati pojedinoga vjernika, jer sve već što je trebalo činiti na pojedinom vjerniku, Marija je ostvarivala svojim vjernim životom, čvrstoćom svoje kreposti i velikodušnim prenošenjem dara.

Neka ona koju častimo kao kraljicu apostola i nama isprosi krepost vjernosti apostolskoj vjeri i apostolskoj Crkvi, da i sami, učvršćeni na temelju apostola, po njezinu zagovoru, možemo postati svjedoci i apostoli svoga Gospodina koji ga radosno i vjerodostojno navješćuju po svem svijetu.

 

Radio Marija

13:00 Čitamo knjigu - Alfred Schneider: Mariologija
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba
14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - II. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 2. DAN FATIMSKA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.