Promišljanja zaziva lauretanskih litanja Objava na Facebooku Prezentacija 169


AUTOR:  Vlč. Bruno Diklić


Pred nama danas stoji lik Blažene Djevice Marije, koju Crkva u Lauretanskim litanijama časti pod naslovom Uzroče naše radosti. O tome što je kršćanska radost te kako ju je živjela Blažena Djevica Marija, koja je i uzrok naše radosti, promišljat ćemo u našem današnjem razmatranju.

Bog – uzrok i darivatelj radosti. Kao prvo, u Marijinom je životu očigledno kako je sâm Bog uzrok i darivatelj njezine radosti. To je osobito vidljivo u njezinom susretu s Elizabetom kada Marija u svom hvalospjevu Veliča nabraja neobične detalje: rasprši, zbaci, uzvisi, napuni, otpusti (…). To su glagoli u aoristu, u vremenu koje označava radnju koja se već dogodila u prošlosti i koja je potpuno završila. Iako Isus još nije rođen, iako Mesija još nije stigao, Marija ne krije svoju radost. Ti nam detalji govore o Marijinoj sigurnosti vjere: ona je uvjerena da ono što Bog obeća to i ostvaruje, ispunja. Za Boga su riječi i djelo jedno. A Marija je susrela Božje obećanje i zato nosi sigurnost i radost da je već ostvareno ono što je Bog naumio s njom. Tako možemo vidjeti da radost nije tek poriv ili trenutna emocija. Radost je dar Božji ili riječima sv. Pavla ona je plod Duha (usp. Gal 5,22). Marijina se radost oslanja na Boga, njezina Spasitelja, jer joj radost ne može dati nijedna stvar, nijedno ljudsko biće. S Bogom u srcu Marija ne želi ništa drugo. Ona je svjesna da je jedini uzrok njezine životne radosti Bog sâm te da je tu radost primila nezasluženo, tj. da joj je radost darovana. Ta radost vjere proizlazi baš iz njezine darovanosti.

Radost koja se dijeli. Kada je Marija došla k Elizabeti, ovoj je od radosti zaigralo čedo u utrobi. U središtu je, dakle, radost, poskakivanje, titraj na glas o Isusu. Marija svoju radost ne krije već ju dijeli: dijeli ono najintimnije što ima, dijeli svoje dragocjeno biserje s Elizabetom. Ona je svjesna da radost vjere jest njezin osobni, ali ne i osamljeni čin. Marija zna da se radost ne ostvaruje kada ju zadržavamo za sebe te da radost nije cilj sama sebi već je sredstvo. To je druga misao koju ističemo u našem promišljanju: istinska je radost, dakle, u darivanju. Upravo se radost vjere krije u daru, odnosno u darivanju drugima.

Radost kao životni stav. Ipak, u svojoj svakodnevici uočavamo da nije tako lako neprestano biti radostan. Istina, čovjek se ni ne treba truditi da izbjegne probleme, križ i patnju. Ponekad mislimo da je rješenje da svoje strahove i nemirnu savjest guramo u stranu, a ne da se suočimo s problemom. Takve životne situacije mogu u nama izazvati strah ili tjeskobu. Ali – to je prolazno. Tuga za jednog vjernika ne može biti temeljni stav. Ukoliko je tako, onda njegova žalost polazi od grijeha, od duhovne tromosti, od pomutnje savjesti. Svaki je čovjek žalostan kad je pod grijehom, tj. ukoliko je 'stari čovjek'. Psalmist kaže da radost sviće čestitima u srcu (Ps 97,11). Istinska je duhovna radost trajan životni stav jednog vjernika – i to je treća točka ovog razmatranja. Čovjek koji je iskusio da je Bog vjeran svojim obećanjima, odnosno kršćanin koji doista vjeru shvaća kao nezasluženi dar, ali i koji prihvaća patnju i križ kao dar, ne može nego radost imati kao svoj životni stil, životni stav i držanje. Tako vidimo da je i Marijina duša neprestano usredotočena na Gospodina – to je temeljni ritam njezine duše. S takvim je stavom mnogo lakše ići kroz život!

Na našem se životnom putu dajmo ugledati na Mariju! Kao što je po Evi u svijet ušao grijeh, tako je po Mariji u Isusu Kristu na svijet došla radost! Stoga je Marija početak i uzrok naše radosti. Ona je slobodno prihvatila naum Božji za svoj život i radosno ga proživjela. Baš je njoj radost bila životni stav koji nije sebično čuvala za sebe već ga je dijelila. Ona koja je nosila Isusa, Božju Radost, uzrok je naše radosti. Zato s punim pouzdanjem i danas vapijmo:

Zdravo, o Marijo, radosti svih pokoljenja!

Ti si veselje Izraela!

Sva čista! Sama blagoslovljena!

Marijo presveta!

Majko Božja, majko Crkve i majko naša, bdij nad svom svojom djecom! Amen.

 

Radio Marija

10:30 Školski sat - predstavljamo školu Stjepana Sulimanca u Pitomači; gosti: Marko Marić, ravnatelj, profesori i učenici; ur. i vod.: Božidar Biondić
11:15 Glazba
12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas
12:15 Mali koncert

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.