Promišljanja zaziva lauretanskih litanja Objava na Facebooku Prezentacija 169


Razmatranja na temelju lauretanskih litanija pratite u programu Radio Marije svakoga dana u 7:45 i 20:45.

AUTOR:  Vlč. Bruno Diklić


Drevna kršćanska molitva Bezgrešnoj Djevici Mariji iz 4. stoljeća uvodi nas u razmatranje današnjeg zaziva iz Lauretanskih litanija:

Sva si lijepa, o Marijo! I ljage grijeha istočnoga nema na tebi!

Ti slavo Jeruzalema! Ti veselje Izraela!  Ti diko puka našega!

Ti odvjetnice grešnika!

O, Marijo! Djevice premudra!

Majko premilostiva! Moli za nas!

Posreduj za nas kod Gospoda Isusa Krista!

U začeću svojem, Djevice, neoskvrnjena si bila. Moli za nas Oca, čijega si Sina porodila.

Dobri je Bog, u svome planu spasenja cijeloga čovječanstva, onkraj svakog vremena i povijesti, izabrao i odredio Mariju kao dionicu djela otkupljenja i spasenja. To Marijino izabranje nije usputno niti slučajno. S razlogom ju je Bog oslobodio istočnoga grijeha. Već je u trenutku vlastitoga začeća – Božjom milošću – bila oslobođena od ljage grijeha jer je bilo nužno da Marija bude očišćena od svakoga grijeha i posvećena kao novi Božji hram, kao prebivalište samoga Boga.

Kroz povijest su neki teolozi davali različite prigovore na koncept Marijina bezgrešnog začeća navodeći da ju se tako “izdvaja” iz čovječanstva kojem je potrebno otkupljenje i da se time oslabljuje univerzalnost Kristova djela otkupljenja. No, i na Mariji se izvršilo Kristovo djelo otkupljenja. Ona je predotkupljena. To je Bog učinio tako što ju je već u trenutku njezina začeća, zaslugom svojega otkupljenja, sačuvao od ljage istočnoga grijeha.

Svečanu dogmu o Marijinom bezgrešnom začeću proglasio je papa Pio IX. bulom Ineffabilis Deus 1854. godine. Tad je papa rekao ove riječi: “Mi izjavljujemo, naviještamo i određujemo: nauk da je Preblažena Djevica Marija u prvomu trenutku svojega začeća jedincatim milosnim darom i povlasticom svemogućega Boga, s obzirom na zasluge Isusa Krista, Otkupitelja ljudskoga roda, očuvana od svake ljage istočnoga grijeha.

Marija, Bezgrešno začeta, uzor je svima nama jer u njoj gledamo onu izvornu sliku svetosti. Ono što je Eva izgubila svojim neposluhom i prihvaćanjem grijeha, to je Marija vratila svojim posluhom i prihvaćanjem suradnje s Bogom u djelu otkupljenja i spasenja. A budući da je pristala na suradnju s Bogom, Marija je i nama pomogla jer nam je otvorila obzorje spasenja. Upravo po njezinom odgovoru Bogu i po njezinoj odvažnoj vjeri i nama je dana ista mogućnost vjere. S Marijinim pristankom nestaje svaki strah i bojazan.

Zato drevna molitva s početka našega razmatranja i veli: Sva si lijepa, o Marijo! Marija je lijepa jer je očuvana od grijeha. U njoj nema niti onog osobnog grijeha. A grijeh uvijek ranjava cijeloga čovjeka, narušava ljepotu ljudskoga dostojanstva i ljepotu srca. Marija je lijepa i uvijek mlada jer je bez grijeha! S pravom ju zazivamo kao Bezgrešnu koja je sva sveta! Neka nam ona koju častimo kao Zoru našega spasenja i Početak svijeta boljega izmoli kod svojega Sina ustrajnost i postojanost na putu osobne svetosti. Kraljice bez grijeha istočnoga začeta, moli za nas!

Svrni pogled blagi, Djevice čista,

Osluhni molbe, vapaja glas!

Zoro našeg spasa, sva si lijepa –

Radosna srca dižemo glas!

Zazivamo tebe, Nado svijeta,

Pohvala naših poslušaj glas!

Majko svih živih, Kraljice svijeta,

Kristu nas vodi, On je naš mir!

(B. Diklić, Svrni pogled blagi)

 

Radio Marija

02:15 Krunica - Slavna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"
04:00 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.