Promišljanja zaziva lauretanskih litanja Objava na Facebooku Prezentacija 169


Razmatranja na temelju lauretanskih litanija pratite u programu Radio Marije svakoga dana u 7:45 i 20:45.

AUTOR:  Vlč. Bruno Diklić


Današnje razmatranje stavlja pred nas lik Blažene Djevice Marije Pomoćnice kršćana.

Već na prvim stranicama Ivanova evanđelja nalazi se izvještaj o čudesnom pretvaranju vode u vino na jednoj svadbi u Kani Galilejskoj. Naime, židovske su svadbe bile vrlo svečane te su trajale po nekoliko dana. Lako se moglo dogoditi da ponestane vina i drugih namirnica. Upravo Marija, Isusova Majka, primjećuje ovu sramotu koja se dogodila mladencima. Ona kaže Isusu, onako jednostavno i majčinski: Vina nemaju! Skreće mu pozornost na nestašicu vina. Ali Isus nije uvjetovan njezinom molbom. Štoviše, moglo bi nam se učiniti da na te njezine riječi reagira oštro: Ženo, što ja imam s tobom? No, Marija ima apsolutno povjerenje u svoga Sina i zato potpuno sigurno može reći onima oko sebe: Što god vam rekne, učinite!

Ipak, vidimo da Isus ne odbija učiniti znamenje. On na čudesan način pretvara vodu u vino. Upravo zbog Marijinog nenadmašivog stava povjerenja Isus uvažava njezinu molbu. Za razliku od tolikih drugih ljudi koji stalno traže čuda kako bi vjerovali, Marija od početka ima povjerenje u Isusa. Njezino je srce potpuno predano i povjereno Sinu. Zbog toga je Isus uslišao molbu svoje Majke koja je priskočila u pomoć mladencima.

Od prvih su vremena kršćani u Mariji prepoznavali svoju Pomoćnicu koja za njih spremno posreduje kod dobroga Boga. “Marijanskom” papi Piju V. pripisuje se umetanje ovog zaziva u Lauretanske litanije 1571. godine. Sam blagdan Marije Pomoćnice kršćana ustanovio je papa Pio VII. 24. svibnja 1815. u znak zahvalnosti Mariji za njezinu spremnu pomoć pri porazu Napoleona te pri povratku petrova nasljednika u vječni grad Rim. Pobožnost prema Mariji Pomoćnici kršćana na poseban je način u svome apostolatu širio sveti Ivan don Bosco. U svojim je pothvatima iskusio Marijin zagovor i pomoć: kao što je Marija bila prisutna zajedno s apostolima u Jeruzalemu na dan Pedesetnice, odnosno na početku djelovanja Crkve, tako je ona i dalje kroz sve vjekove bila i ostala zaštitnica, pomoćnica i majka cijele Crkve, svih njezinih pastira i cijelog naroda Božjega. Kao što je Marija bila prisutna na svadbi u Kani Galilejskoj, baš u onom trenutku kada Isus – božanski Zaručnik na početku svoga javnog djelovanja počinje oko sebe okupljati novu zajednicu – Crkvu; kao što je u tom trenutku pohitala u pomoć mladencima, tako i danas nastavlja spremno pomagati cijelu Crkvu.

Blagopokojni subotički biskup mons. Slavko Večerin, slaveći svetu misu u slavonskobrodskoj župi sv. Dominika Savija o blagdanu Marije Pomoćnice kršćana 24. svibnja 2017. godine, rekao je ove riječi: “Marija je u Kani pokazala smionu, odvažnu vjeru, koja je išla ispred vjere učenika i zagovornički rodila njihovu vjeru. (…) Kao kršćani pozvani smo iskoristiti moć Marijina zagovora, obratiti joj se za pomoć, moliti je da se vrati u naš dom, da nas prati na putu prema Isusu, prema nebu, ali i na putu života te da budemo uvijek otvoreni Marijinoj zagovorničkoj pomoći.”

Marijo, moguća djevice, ti velika i slavna obrano Crkve, ti osobita pomoćnice kršćana, ti koja obraćaš neprijatelja, ti koja uklanjaš krivovjerja, ti nas prati svojom majčinskom zaštitom, priteci nam u našim potrebama, a u slavu Očeva kraljevstva. Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen. (Molitva svetog Ivana don Bosca Mariji Pomoćnici kršćana)

 

Radio Marija

22:30 Upoznajmo Bibliju
22:40 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - IX. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 9. DAN BORBA S...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.