Promišljanja zaziva lauretanskih litanja Objava na Facebooku Prezentacija 169


Razmatranja na temelju lauretanskih litanija pratite u programu Radio Marije svakoga dana u 7:45 i 20:45.

AUTOR: Fra Ivan Bradarić


 Danas u lauretanskim litanijama razmatramo zaziv Zdravlje bolesnih.

Često se u našem svakodnevnom govoru može čuti izraz: „najvažnije je zdravlje“. Ili kad nekoga upitamo „Kako si“, odgovor se oduži do u beskraj prepričavajući i iznoseći zdravstveni karton, u smislu što me sve boli i od čega sve bolujem.

Riječ zdravlje, latinski salus ne označava samo tjelesno zdravlje, što je jedan uistinu važan čimbenik i velik Božji dar. Ali, puno više od našega tjelesnoga zdravlja jest naše duhovno zdravlje. Možda bi bolje bilo reći: Najvažnije je biti svet. To je naše istinsko zvanje. Isus će na jednome mjestu reći: Bolje ti je ući u život kljastu ili hromu, nego s obje ruke ili s obje noge biti bačen u oganj vječni. (Mt 18, 8b)

Marija je tu da za nas kod Boga posreduje spasenje. Koliko puta smo iskusili ovu stvarnost. Koliko puta su nas ovu lekciju poučili sami bolesnici, i to oni koji boluju od najtežih bolesti. Njihovo pouzdanje u Boga je bezgranično. Oni su se potpuno predali Bogu. Oni su shvatili da je Bog veći i od bolesti, pa i od smrti. Bog koji nam daruje spasenje duše.

Kad već spominjem Lurd, tek je nekoliko desetaka primjera onih koji su ozdravili od tjelesnih bolesti, a onih koji su duhom ozdravili ne zna se broja. Tako i u Evanđelju, Isus ozdravlja bolesne, podiže klonule, liječi od najtežih bolesti, čak je i Lazara uskrisio. Ali, Isus nije ozdravio tjelesno sve one koji su mu dolazili. Isus je pokazao put spasenja duše.

Mi zazivamo Blaženu Djevicu da uzdrži u nama one darove koji nam daju duh i život, zdravlje i vjeru, kao što nas poziva i uči stari misni takozvani rimski kanon u zazivu za žive: „Spomeni se, Gospodine, slugu i službenica svojih I. i I.; i svih koji ovdje pred tobom stoje, čija Ti je vjera poznata i znana pobožnost; za koje Ti prinosimo, ili koji Tebi prinose ovu žrtvu hvale za sebe i za sve svoje: za otkupljenje duša svojih, za nadu svoga zdravlja i spasenja: oni Ti izručuju svoje zavjete, Bože vječni, živi i istiniti“.

Marija, kao dobra majka brine se o svojoj djeci s pažnjom i ljubavi, nasljedujući primjer svojega Sina.

Zbog toga, brojni su bolesnici koji se uzdaju u njezin zagovor. Hodočasteći također u brojna hodočasnička mjesta da bi po njezinu zagovoru ponovno zadobili zdravlje duše i tijela.

I za kraj, recimo ono najvažnije. Ovaj svijet je ranjen  i bolestan. Uzrok bolesti je grijeh. Potrebno nam je izlječenje. Isus nije došao samo da nas ozdravi, nego da otkupi cijelo čovječanstvo.

Ponašamo se kao onaj čovjek u Jeruzalemu što ga Isus pronalazi kod „Ovčijih vrata“ koji trideset i osam godina boluje od uzetosti i čeka da ga netko uroni u zdenac kako bi i on možda ozdravio. Ustani – zapovjedi mu Isus – uzmi svoju postelju i hodi (Iv 5,1-18).

Ustani, dragi vjerniče, uroni u more Božje ljubavi koja jedina liječi i ozdravlja. Ponajprije našu dušu, koju čisti od grijeha, u sakramentu svete ispovijedi i hrani u svetoj Euharistiji.

I ne samo to!

Mi, moderni vjernici, ljudi koji smo vjeru sveli na znanost ili čak samo na lijepu tradiciju; mi koji smo evoluirali u vjeri do te mjere da smo potisnuli i zaboravili pučku pobožnost neprestano ponavljamo kako sve to treba pročistiti, pa čišćenjem previše toga odstranimo. Zaboravili smo, ili smo smetnuli s uma, da nije bilo potrebno pročišćavati pučku pobožnost nego naše srce i naš odnos prema Bogu. Također, zaboravili smo da Isus nije čistio pučku pobožnost i tradiciju svoga vremena u smislu da sve zatre.

Nego, u tom vremenu i u toj tradiciji i u toj pobožnosti pojavio se On, svet, čist, živ, pravedan, da bi svatko tko dođe k njemu bio ozdravljen od svakoga zla duše i tijela.

Blažena Djevice, Zdravlje bolesnih, očisti naša srca.

 

 

Radio Marija

22:30 Upoznajmo Bibliju
22:45 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.