Promišljanja zaziva lauretanskih litanja Objava na Facebooku Prezentacija 169


Razmatranja na temelju lauretanskih litanija pratite u programu Radio Marije svakoga dana u 7:45 i 20:45.

AUTOR: Fra Ivan Bradarić


U zazivima Lauretanskih litanija molimo Blaženu Djevicu Mariju i ovim zazivom: Djevice vjerna.

Što je to vjernost i kako čovjek današnjice razumije ovaj izraz?

Njega najčešće vežemo uz bračnu vjernost. To je neraskidivi vez – barem tako se promovira; koji čovjeka drži – barem tako se očekuje, sve do smrti. Ili, vjeran je netko svojoj Domovini, pa će biti spreman za nju se i žrtvovati. Poneki kažu da im je neki automobil vjeran. Do te mjere, ako smijem banalizirati, i za kućne ljubimce se kaže da su nam vjerni. Eto vidite koliko čovjek današnjice ukrivo okreće značenje ove riječi. To je, reče netko, „hi fi“ generacija, ali samo u smislu prenošenja trenutnih osjećaja zadovoljstva.

Blaženu Djevicu Mariju zazivamo Djevice vjerna.

Vjerna kome? Vjerna u čemu? Vjerna zbog čega?

Naravno, ona je bila vjerna Bogu i njegovu izvanrednom zahvatu i pozivu. Jednostavna i ponizna vjernost, za nju, Majku Božju, značila je odaziv i poslušnost, stabilnost u primljenu zadatku, ustrajnost u svakodnevici, i nada u konačno ispunjenje.

U jednoj od starijih izdanja tumačenja Lauretanskih litanija nalaze se slike u grafici koji likovnim putem nama vjernicima približavaju litanijske zazive. Tako uz ovaj koji danas spominjemo, Djevice vjerna, autor prikazuje Blaženu Djevicu Mariju podno križa uz natpis: „Esto fidelis usque ad mortem“ – Ostani vjeran do smrti  (Otk 2,10). Osim toga, Djevica je prikazana s Djetetom u krilu koji upravlja svijetom. To je znak Marijine duboke vjere kojom je i zaslužila da se zove Majka Božja i Majka Stvoriteljeva.

Marija je Djevica vjerna u dvostrukom smislu. Ponajprije vjerna je Gospodinu, do kraja i jer je puna vjere.

Tu činjenicu Augustin izražava na osobit način: prius mente quam corpore. Odnosno, Marija je puna vjere začela Sina Božjega najprije u duhu, a tek onda u tijelu. Djevica je Marija rodila vjerujući u onoga koga je vjerujući začela. Ona puna vjere i začevši prije u srcu nego u utrobi odgovori: Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj. Djevica Marija rađa po vjeri onoga kojega je začela po vjeri.

S veseljem je primala sve milosti koje joj je Božja dobrota podjeljivala. Na sve je uvijek odgovorila i njima se služila za dobro svoje duše. Anđeo Gospodnji pozdravio ju je sa „milosti puna“. Time je sam Bog htio potvrditi da je dobro činila kad je njegove milosti ponizno prihvaćala i po njima živjela.

Nijednim se nadahnućem nije zlo poslužila, nego je uvijek slijedila svijetlo i poziv milosti. Zbog tako vjerna sudjelovanja u milostima primala ih je sve više i sve veće, i tako je divno rasla u zaslugama od prvog trenutka svoga bezgrješnog začeća, pa sve do trenutka svoje blažene  smrti.

Dok molim ovaj zaziv prisjećam se i one drevne molitve Pod obranu se tvoju utječemo... s posebnim naglaskom na: Djevice vjerna i blagoslovljena.

Moli za nas.

 

 

Radio Marija

14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:15 Krunica - Žalosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.