S Marijom na Gori Karmel

RAZMATRANJA O BLAŽENOJ DJEVICI MARIJI

 


5. razmatranje

NAGRADA NEBA – MARIJINO UZNESENJE

 I otvori se hram Božji na nebu i pokaza se Kovčeg saveza njegova u hramu njegovu. I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda. Trudna viče u porođajnim bolima i mukama rađanja. I pokaza se drugo znamenje na nebu: gle, Zmaj velik, ognjen, sa sedam glava i deset rogova; na glavama mu sedam kruna, a rep mu povlači trećinu zvijezda nebeskih - i obori ih na zemlju. Zmaj stade pred Ženu koja imaše roditi da joj, čim rodi, proždre Dijete. I ona porodi sina, muškića, koji će vladati svim narodima palicom gvozdenom. I Dijete njeno bi uzeto k Bogu i prijestolju njegovu. A Žena pobježe u pustinju gdje joj Bog pripravi sklonište.I začujem glas na nebu silan: „Sada nasta spasenje i snaga i kraljevstvo Boga našega i vlast Pomazanika njegova!“ (Otk 11, 19a; 12, 1-6a. 10ab)

Osvrt na Riječ Božju:

Slušajući prvo čitanje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, promotrit ćemo očitovanje Božjeg djelovanja na kraju ovozemaljskog putovanja Isusove i naše Majke Marije. Ona je bila odvijeka odabrana od Boga za Majku Sina Božjega. Svojom vjerom začela je Krista i primila ga u svoje krilo. Živjela je s njim i za njega kao ponizna službenica, vršeći neumorno volju Božju i brinući se za spas svoje djece. Primila je nagradu neba i uznesena je dušom i tijelom u nebesku slavu, što će reći cijelom osobnošću, gdje ju je njezin Sin u zajedništvu s Ocem i Duhom Svetim, kao i sa svim stanovnicima neba, primio k Sebi. To nam potvrđuje i dogma o Marijinom uznesenju na nebo, koju je proglasio papa Pio XII. 1950. godine. Marija je ona žena iz Otkrivenja koja je odjevena suncem, kojoj je mjesec pod nogama i nad čijom glavom je vijenac od dvanaest zvijezda (usp. 12,1). Zmaj ne podnosi njezinu prisutnost, ljepotu njezine duše i tijela, zato sve čini da uništi nju i njezino potomstvo. No, ona ga pobjeđuje svojom čistoćom duše i tijela i satire mu glavu darujući svijetu Spasitelja, Sina Božjega.

Primjena na život:

Kao što je Marija bila na zemlji bliska svakom čovjeku, tako nam je sada i još više u nebu. Njezino uznesenje na nebo nije ju udaljilo od nas. Ono nam ju je još više približilo. U nebu Gospa živi za svoga Sina i njegovo Kraljevstvo, ali jednako tako bdije nad nama, živi za nas. Ona nas zagovara pred Licem Svevišnjega i radi za nas pripravljajući nam mjesto u nebu.

„Marijin neprekidni 'DA' stalno je napuštanje sebe i 'odlazak k Ocu' (usp. Iv 14,28) što i je kršćansko poimanje smrti. Ako smo bezbroj puta umirali dok smo živjeli, onda se onaj trenutak koji nazivamo smrt pretvara u 'uznesenje na nebo'. Možda je baš ovo najvažnije što nas Marijino uznesenje želi naučiti. Marijino uznesenje pokazuje kako je Bog zamislio čovjeka i za što ga je predodredio. Onaj tko gleda Mariju zna da, usprkos svemu, za čovjeka postoji budućnost,“ misli su o. Wilfrida Stinissena, karmelićanina.

Zato joj se utječemo u svim životnim situacijama s vjerom i nadom da nas prati, poučava i majčinski se brine o nama. Ona je Majka čija su radost djeca čovječja, ali i ona je radost nas, njezine djece. Zato slavimo njezin rođendan za nebo, njezino uznesenje i preporučamo joj Crkvu i svijet, Domovinu i narod, obitelji, djecu i mlade, nemoćne i bolesne, sve koji traže Božje Lice i njezino srce. Neka i danas njezina svetišta pokazuju put u nebo gdje nas čeka Ona koju je nebo nagradilo i zagrlilo svojom ljubavlju. Pred nama su danas: Knin, Solin, Vepric, Trsat, Marija Bistrica, Remete, Vukovina, Aljmaš, Olovo, Sinj, Tekije, Široki Brijeg, Kondžilo, i još mnoga u kojima Majka i danas sipa svoje milosti i blagoslove na svu svoju djecu koja joj se mole i iskazuju joj zahvalnost i odanost. Zato vjerujemo da će se ispuniti ono što reče naš blaženik, Alojzije Stepinac: „Ljubav prema Majci Božjoj je zalog opstanka hrvatskog naroda.“

 

Pomolimo se:

Kraljice na nebo uznesena, Majko naša, upiremo svoj pogled prema Tebi, koja si u radosti svoga Sina i koja nas ne zaboravljaš. Zahvaljujemo Ti što si nam pokazala put do Tvoga Sina; put u nebo. Zagovaraj nas pred Licem Svevišnjega i kroz ovu suznu dolinu vodi nas na obale vječnosti da s Tobom, s blaženima u nebu i sa svim anđelima, dovijeka slavimo Presveto Trojstvo. To te molimo po Kristu Gospodinu našemu. Amen.



Tekst: s. Ilijana

Izvor: SESTRE KARMELIĆANKE – BREZOVICA (samostan Kraljice Karmela)

Radio Marija

20:05 Glazba
20:15 Krunica - Žalosna otajstva
20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2027
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.