S Marijom na Gori Karmel

RAZMATRANJA O BLAŽENOJ DJEVICI MARIJI

4. razmatranje

MARIJINA PRISUTNOST- S MARIJOM KROZ ŽIVOT                                                                                                                                                 

Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena. Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: "Ženo! Evo ti sina!" Zatim reče učeniku: "Evo ti majke!"

I od toga časa uze je učenik k sebi. (Iv 19,25-27)

 

Osvrt na Riječ Božju:

U trenutcima najveće Isusove patnje na križu, Majka ga ne ostavlja. Ona je tu; tiho pati, moli, jeca i sjedinjuje svoju patnju s njegovom. Marija je pod križem svoga Sina kao supatnica i suotkupiteljica. Ona zna da je njezino mjesto tu gdje je njezin Sin. Prisutna je u njegovom umiranju na križu i u njegovoj smrti. Ne bježi, ne galami, ne okrivljuje nikoga, ne napada; ona zna da Otac tako želi i da sa svojim Sinom zajedno vrši volju Očevu. Ona ne mijenja Isusovu patnju, već ju prihvaća, majka boli, i zajedno s Isusom nosi u vjeri i ljubavi koja ne umire.

Isus suosjeća sa svojom Majkom i ostavlja joj svog vjernog učenika Ivana. Njega joj daje, a u Ivanu svakoga od nas, čitavu Crkvu, čitavo čovječanstvo. Isus nam je po svome križu, muci i smrti darovao život „da ga imamo u izobilju“ (usp. Iv 10,10). Isus je toliko ljubio čovjeka da nije želio da propadne itko od onih koje mu je Otac dao (usp. Iv 17,12). U toj ljubavi darovao je Sebe za nas, dopustio je da bude ponižen, lažno optužen, mučen, naposlijetku razapet. Želio je da ne izgubi čovjeka i zato ga predaje svojoj Majci, da se ona brine za njega, da se brine za svakog čovjeka. S druge strane, Isus povjerava učeniku svoju Majku: “Evo ti majke“ (Iv 19,26). Isus daje svoju Majku svima nama i ona nas pod križem rađa za nebo. Ona je tu prisutna da zajedno s njom hodimo stazama ove zemlje.

 

Primjena na život:

Majka Marija je i danas na razne načine prisutna u našem životu. Jedan od tih načina njezine prisutnosti je i karmelski škapular. Škapular je dio redovničke odjeće koji redovnici nose iznad redovničkog odijela. Mali škapular koji se nosi ispod odjeće mogu nositi svi vjernici, a sastoji se od dva komadića platna povezana vrpcama. Na jednom platnu je slika Presvetog Srca Isusova, a na drugom slika Gospe Karmelske.

A njegov smisao i značenje je ovo: škapular je znak posvete i pripadništva Isusovoj i našoj Majci Mariji. On je znak saveza između Majke Božje i vjernika koji ga nosi. Oblačenjem škapulara stavljamo se pod Marijinu zaštitu i njoj se posvećujemo. Ova predanost Blaženoj Djevici Mariji treba prožeti i oblikovati naš život. Tko se posvećuje Mariji, pozvan je živjeti Evanđelje po njezinom primjeru, prije svega nasljedovati njezinu vjeru, nadu i ljubavi. Isto tako, pozvani smo poput Marije, na život ponizne ljubavi, služenja Crkvi i braći ljudima molitvom, žrtvom i djelotvornom ljubavlju. Živeći po Marijinom uzoru svjedočimo predanje i posvetu njoj u svom zvanju i u svojoj obitelji. Oblačenjem škapulara pridružujemo se Karmelskoj bratovštini, postajemo dio velike Karmelske obitelji, te imamo udjela u svim duhovnim dobrima Reda Blažene Djevice Marije od Gore Karmela. Zahvalimo Gospodinu za ovu spoznaju i ovaj dar Isusove i naše Majke Marije i radujmo se što ćemo joj uzvratiti ljubavlju za dar škapulara, moleći dnevno svetu krunicu, Anđeo Gospodnji i po mogućnosti posvetnu molitvu.

„Škapular je znak pripadnosti Mariji i neka sigurna legitimacija za nebo, ako sigurnosti ima na ovom svijetu“, reče jednom zgodom č. Majka Regina Terezija od Isusa, utemeljiteljica prvog Karmela u Hrvatskoj. Dao Gospodin da i mi po škapularu živimo s Marijom, hodimo u njezinoj prisutnosti i proslavimo Gospodina svojim životom poput nje.

Pomolimo se:

Bože, dobri naš Oče, Tvoj Sin darovao nam je pod križem svoju Majku Mariju za našu Majku. Ona nas zaodijeva svojim škapularom i svojim krepostima, osobito poniznošću, sebedarjem i jednostavnošću. Ona je uvijek prisutna u našem životu i radu. Daj da joj budemo na radost i utjehu i da je nikad ne iznevjerimo, već da proslavimo Boga poput nje. To te molimo po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

 

 

Tekst: s. Ilijana

Izvor: SESTRE KARMELIĆANKE – BREZOVICA (samostan Kraljice Karmela)

Radio Marija

19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica - Otajstva svjetla

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić: Poglavar i voditelj u Bibliji na primjeru Abrahama, Jakova, Mirjam i Petra

Podsjetimo se ukratko na glavne, poznate podatke da nam pomognu još jednom poslušati i razumjeti Božju riječ kao nadahnuće, oslonac i izvor snage za...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.