ljubav na krizu


AUTOR: fr. Srećko Koralija, OP


fr Polanscak

U srž današnjeg evanđelja stavljeno je pitanje jedinstva i sloge. Za jedinstvo je potrebna poniznost i realan pogled na svijet. Također, primjetan je i strah od susreta. To se ogleda u riječima: „Ako ga pustimo tako, svi će povjerovati u nj pa će doći Rimljani i oduzeti nam ovo mjesto i narod!“ Radi se o dva vida pogleda na savršenost, jedan iz Istine jedan iz straha.

Ne postoje savršeni ljudi, ali postoji razlika u gledanju na savršenost. Dobar čovjek zna da nije savršen, a i ne traži od drugih da budu savršeni. Zao čovjek očekuje od drugih da budu savršeni, ne zato da bi bili bolji, već da im se može izrugivati, znajući da oni to nisu. Tu također leži razlika između Boga i Zlog. Iz dobra isijavaju vrline, a iz zla smrde mane i poroci. Poruka pastira je poruka poniznosti, pronicljivosti, mirnoće, meditacije i vladanja nad sobom u hodu prema jedinstvu. Razmišljanje o ljudima koji nas okružuju se događa nvjerojatno često. Možemo reći da se događa nekoliko puta dnevno u mislima, riječima i(li) djelima. Propitujemo tuđe geste, odluke, šutnje i govore. Naša, da tako kažem 'odluka' o njihovim životima u našem životu nerijetko određuje naš identitet i razmišljanje. S druge strane, o sebi puno rjeđe promišljamo na kritički način u želji za traženjem Istine i ljubavlju prema Mudrosti. To je također puno teže od propitivanja drugih. Jednostavne odluke donosimo puno lakše, a i preko njih se očituju naša kolebanja.

Čovjek odluči nešto učiniti pa to onda napravi ili se predomisli. Također se događa da to napravi napola pa se predomisli ili shvati da mu to više nikad ne bi trebalo pasti na pamet. Ovisno o kakvoj se motivaciji i akciji radi, i ostvarenje djela i promjena plana mogu biti i pozitivni i negativni. Glavna poruka priče je za nutrinu pojedinca. Sve motivacije i odluke se nasađuju na prethodno proživljeno i odlučeno. U tom smislu neko vanjsko da tako kažem "moraliziranje" okoline oko toga što bi trebao ili što ne bi trebao radit je zapravo jalovo. Motivacija i odluka su u tebi, a ne u drugima. Primjer je načelan i vrlo plastičan: mnogi će unatoč govorima "sa strane" ipak nastaviti svojim tzv. starim putem dok sami ne odluče na njemu ili ostati ili ga promijeniti. Svi ljudi koji su susretali Isusa dokazuju da je za okretanje životnog smjera potreban najprije jak zahvat u motivaciji a onda ustrajnost u određenom idealu. To se ogleda i u današnjem evanđelju. Vidimo da svatko zapravo  utabava svoje, a ne tuđe puteve. Kajfa svoje, svjetina svoje, učenici svoje a Isus svoje.

Imaj oči djeteta a odluke mudraca pa će i put i odvažnost biti jednako čisti, jednako čvrsti i samo tvoji, drugima na ukazanje - i to ako uspiju vidjeti.

Radio Marija

06:15 Nakane Apostolata molitve za travanj; Krunica - Žalosna otajstva
06:40 Glazba
06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
06:50 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.