mons.Djuro Hranic

 


grb djuro hranic min2

Sin Božji - Životvorac ide u zagrljaj smrti

1. Cvjetnica nas svake godine podsjeća na Isusov slavni ulazak u Jeruzalem kad su mu djeca i narod kliktali: „Hosana, blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje“.

Ovom nedjeljom ulazimo u tjedan muke Gospodina našega Isusa Krista kako su je slikovito opisali prorok Izaija i 22. psalam, a teološki razradili apostol Pavao i evanđelist Luka. Izaija, sedam i po stoljeća prije Isusove muke i smrti opisuje kako su „Mesijina leđa bila izbrazdana bičevima, kao oranica plugovima. A lice, ta ljepota nad ljepotama, neljudski iznakaženo i popljuvano“.

Psalmist još konkretnije i slikovitije veli da su mu „proboli i ruke i noge, te sve njegove kosti prebrojati mogu, a haljine mu razdijelili i za odjeću njegovu bacili kocku“. I zaključuje kako je „teško bilo u njemu prepoznati lice Božje“. U sličnom stilu slušali smo i apostola Pavla, zaljubljenika Krista raspetoga, kako lapidarno, kratko, jezgrovito i jasno veli da je „Krist, trajni lik Božji, uzeo lik sluge, ponizio samoga sebe, te bio i ostao poslušan do smrti, smrti na križu“. Sin Božji, dakle, dolazi s neba na zemlju, iz krila Oca Životvorca u zagrljaj smrti!

Strašno je to i neshvatljivo otajstvo najdubljeg poniženja. Ali, nastavlja Pavao, to je razlog što ga „Bog uzvisi i dade mu ime nad svakim imenom“. I nema drugog imena pod kapom nebeskom u kojem nam se spasiti osim imena Isusa Krista.

I dok razmišljamo o Mesiji koji pati i umire, danas gledamo i silno mnoštvo onih koji  pođoše za Mesijom. Gledamo mučenike, velikane i heroje povijesti koji su cijenili slobodu duha i nisu se strašili okova kako ne bi bilo okovano Evanđelje. Divimo se, i Bogu zahvaljujemo za njihovo neustrašivo svjedočanstvo. Mislimo i na silno mnoštvo neznatnih i nezapaženih svjedoka u školama, bolnicama, trgovinama i tvornicama kojima su se kao i Isusu mnogi „podrugivali, razvlačili usne i mahali glavom“ jer su vjerovali, molili se, djecu kršćanski odgajali i na svete sakramente dolazili.

2. Tijekom obreda svetog Tjedna imamo prigodu razmišljati o detaljima Isusova procesa i osjetiti osobitu Kristovu ljubav i naklonost prema svima koji su skrušeni, prezreni i otpisani. U tom vidu htio bih skrenuti našu pozornost na milosni susret Isusa i njegovog susjeda s desne strane. Razapet između neba i zemlje, fizički shrvan on otvara vrata raja i osvaja jednu dušu. Naime, njegov supatnik i supatnik na Golgoti, desni razbojnik Dizma ide s njime u nebo jer ga je zamolio neka ga se sjeti u svom kraljevstvu.

Ovaj primjer spašenog razbojnika pokazuje nam koliko je Isusu stalo do spasenja ljudi. I pri tom ne gleda na bezakonja naša, već na srce raskajano i ponizno, koje neće prezreti. Ima jedna pripovijetka o tomu kako se naš Gospodin ukazao sv. Jeronimu na svoj rođendan pa ga upitao: „Jeronime, što ćeš mi danas darovati?“ Jeronim čovjek knjige i prouke Svetog Pisma odgovara ko snokta: „Svoje knjige, Učitelju“. To je njemu bilo najvrjednije.

No, Gospodin mu odvrati kako mu to nije dosta. „Pa, što onda želiš kao dar, dragi Isuse?", upita Jeronim i doda, „možda moj život pokore i odricanja? Jer, što mi još preostaje što bih Ti mogao darovati?“  A Gospodin mu odvrati: „Jeronime, daruj mi svoje grijehe“. Vrlo poučno i poticajno i za nas u ovoj svetoj jubilarnoj godini milosrđa.

3. Što ćeš ti, brate i sestro, darovati Isusu za Uskrs ovoga proljeća? Što ćeš ga zamoliti ovih dana Velikoga i svetoga Tjedna i što ćeš od njega tražiti? Hoćeš li se odvažiti i poći mu ususret, pa u sakramentu svete ispovijedi ponuditi mu grijehe svoje kao svoj osobiti dar koji se Isusu posebice sviđa, kao što smo vidjeli u slučaju svetog Jeronima. Shvaćamo li mi, zapravo, smisao i poruku njegovih riječi: „Nisam došao zvati pravednike, nego grješnike zbog kojih je velika radost u nebu kad se kaju i pokoru čine“.

Braćo i sestre, čini se kako premalo poznajemo dimenzije Božanskog milosrdnog Srca. A samo u toj dimenziji dobrote, milosti i milosrđa moguće je razumjeti zašto je Isus Petra učinio svojim vidljivim namjesnikom na zemlji. Njega koji ga je kod Cezareje Filipove odgovarao da ne ide u Jeruzalem, Isus oštro ukorava i naziva napasnikom jer mu nije na pameti ono što je Božje. Njega, koji ga je u dvorištu Velikog svećenika tri puta zatajio i izjavio kako ga uopće ne poznaje, Isus nakon uskrsne pobjede tri puta pita, „Voliš li me, Petre?!“.

A on skrušena i pokajna srca  ispovjedio da „ljubi svoga Gospodina“. - Kajanje, oproštenje i ljubav prepoznatljivi je troplet Isusovih učenika i njegove Crkve. Hvala Ti, Isuse, za tu spoznaju. Hvala Ti za Tvoju muku, ljubav i praštanje. Pomozi nam upoznati naše slabosti, padove i grijehe. I potakni nas sakramentom svete ispovijedi, poput razbojnika Dizme s Kalvarije, tražiti samo tvoju milost i milosrđe. I to nam je dovoljno. Amen.

✠ Želimir Puljić, nadbiskup

Katedrala, 10. 04. 2022.

 

slusaj homiliju

 

Radio Marija

04:30 Pjevajte Gospodinu pjesmu novu - emisija ozbiljne duhovne glazbe - ur.i vod.: mo. Josip degl´Ivellio
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju
05:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.