ljubav na krizu


AUTOR: fr. Ivan Dominik Iličić, OP


fr Polanscak

Hvaljen Isus i Marija poštovani slušatelji Radio Marije! Božji vam blagoslov, upravo po zagovoru Presvete Djevice Marije! Marija je najsavršeniji primjer kojega možemo nasljedovati i najsnažnija zagovornica stoga svoje živote, današnji dan, pa i ovo promišljanje stavimo u Marijin zagovor. Neka Bog po Mariji blagoslovi i ovaj naš duhovni nagovor koji će biti povezan sa današnjim evanđeljem i sa kratkim nastavkom promišljanja o euharistiji. Svaki dan ćemo u ovom tjednu moći čuti uz duhovnu misao vezanu za evanđelje i neki poticaj o Euharistiji.


U današnjem evanđelju čuli smo poticaj koji nas potiče na promišljanje o opraštanju. Vrlo je važno uvijek biti spreman drugima oprostiti. Da bi čovjek mogao drugima oprostiti najprije treba imati iskustvo da je njemu oprošteno. U što većoj mjeri čovjek otvori svoje srce Bogu i doživi njegovu ljubav i doživi iskustvo da mu je oprošteno u to većoj mjeri će moći drugima opraštati i snažnije druge ljubiti, bili mu oni čak i neprijatelji. Kad čovjek iskusi živoga Boga i Njegovu ljubav mora biti oprezan da ne bi pao u zamku da zaboravi na to iskustvo i da počne drugima ne praštati zaboravljajući kako je Bog njemu oprostio. Upravo tu zamku Isus spominje kao mogućnost u prispodobi koju nam govori u današnjem evanđelju. Zaboraviti da je Bog tebi iskazao milosrđe i biti prema drugima nemilosrdan to je zamka koje se moramo čuvati. Važno nam je ostati poniznima poput sv. Pavla te biti svjesni da smo po milosti Božjoj to što jesmo. Svaki je čovjek potreban milosti Božje i oproštenja i u tom duhu treba ustrajati u opraštanju drugima. Ne samo da trebamo drugima opraštati velike i male stvari koje učine protiv nas, nego trebamo se pitati da li drugi imaju što nama oprostiti. Važno je tražiti u duhu i molitvi, ali i od osobe u osobnom susretu, oproštenje za ono što smo propustili dobroga učiniti ili što smo im, svjesno ili nesvjesno, nažao učinili. Ponizna duša je ona koja je uvijek spremna oprostiti i tražiti oproštenje te je uvijek svjesna da je potrebna i sama Božjega milosrđa. Ako nema spremnosti na opraštanje drugima u našem srcu tada živimo jedno ropstvo i bivamo zatrovani duhom nepraštanja. Nažalost, nekada čak i duhom mržnje i srdžbe. To toliko opterećuje ljude koji nisu sposobni oprostiti da nekada i fizički obole zbog toga. Postoje svjedočanstva da bi takve osobe ozdravile fizički nakon što su uspjele oprostiti neku težu stvar koju su zamjerale godinama. Promislimo kome sve još možemo oprostiti. Možda nekome iz naše obitelji, možda nekome iz našega susjedstva, rodbine, prijatelja, neprijatelja. Promislimo koliko se trujemo negativnim vijestima, zamjeramo političarima i mnogim drugim ljudima koje susrećemo i slušamo. Pokušajmo početi moliti za njih i praštati im i tražiti ono dobro u njima. Ukoliko to uspijemo siguran sam da će nam svima biti bolje i da ćemo biti slobodniji od mržnje i nepraštanja te sposobniji ljubiti i činiti dobro i vlastitim životom na bolje izgrađivati vlastitu domovinu i Crkvu.


A sada poslušajmo jedan poticaj vezan za Euharistiju. Prošli puta smo govorili o otajstvu zajednice u kojoj je Bog prisutan za vrijeme svete mise, a danas ćemo govoriti o svetoj Božjoj riječi u kojoj se također Bog objavljuje. Gospodin je prisutan u svojoj riječi za vrijeme svete mise na osobit način. Kada se naviješta riječ Božja za vrijeme liturgije sam Krist govori svojoj Crkvi. Važno je slušati pažljivo i pobožno Božju riječ i dopustiti Bogu da progovori, da nam progovori u našem srcu dok ju slušamo. Živa Božja riječ kadra je preobraziti naše živote i duboko nas ganuti u našem srcu i pokrenuti na činjenje dobra. Kristove riječi su duh i život. Pažljivo slušajući Božju riječ pričešćujemo se Bogom na jedan drugačiji način. Zato i govorimo da sveta misa ima Službu riječi i Službu oltara, odnosno dvije vrste pričesti. Pričest sa riječju Božjom i pričest pod prilikama kruha i vina. Često puta nam promakne milost pričestiti se sa riječju Božjom jer je ne slušamo dovoljno pobožno i pažljivo. Pokušajmo dublje razmišljati o snazi Božje riječi i o njegovoj otajstvenoj prisutnosti u njegovoj riječi za vrijeme svete mise kako bi Gospodina i na toj razini susreli na svakome svetome misnom slavlju.
Svako vam dobro i Božji blagoslov!

 

Radio Marija

11:15 Glazba
11:35 Virovitička panorama - ur. i vod.: Božidar Biondić
11:50 Glazba
12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.