ljubav na krizu


AUTOR: fr. Jozo Čirko, OP


fr Polanscak

ZLATNO PRAVILO – „Što god želite da drugi čine vama, učinite i vi njima, jer ovo je Zakon i Proroci.“
Zlatno pravilo jedno je od najpopularnijih učenja u današnjem svijetu, koje je došlo od Isusa, a koje je općenito prihvaćeno i u našoj sekularnoj kulturi.
Sve je vrlo jednostavno: "Ponašajte se prema drugima na isti način na koji bismo željeli da se prema nama postupa". Čini se logičnim i lakim za slijediti, ali najveći izazov je definirati kako bismo željeli da se drugi ponašaju prema nama i što to podrazumijeva.
Drago nam je čuti riječi hvale i blagoslova izrečene nama i o nama, ali jesmo li jednako željni čuti riječi osude i odgovornosti čak i ako su utemeljene u ljubavi i izgovorene za našu dobrobit?
Sveto pismo nas izaziva da cijenimo prosuđivanje i odgovornost, što oplemenjuje naš karakter, a ne napuhuje naš ponos i ego.


Uzmimo u obzir sljedeće:
• “Bolji je otvoreni prijekor nego skrivena ljubav” (Izreke 27:5).
• “Tko opominje čovjeka, više će hvale poslije žeti nego laskav jezik” (Izreke 28:23).
• “Vjerne su rane prijatelja, obilni su poljupci neprijatelja” (Izreke 27:6).
• “Ne kori podrugljivog, jer će te on mrziti; ukori mudra čovjeka i on će te voljeti” (Izreke 9:8).
• „Bolje je čuti ukor mudrih nego pohvale luđaka“ (Propovjednik 7,5).


Zlatno pravilo ima beskonačne prednosti iz perspektive ponašanja ako preuzmemo vodstvo umjesto da se suzdržavamo. Na primjer, ako želimo primiti poštovanje, prvo ga moramo dati. Ako žudimo za afirmacijom, prvo moramo nastojati izgraditi i druge. Ako nam je zadovoljstvo da nam se služi, moramo biti spremni prvo zasukati rukave. Sva ova ponašanja pokazuju primjer koji je Isus dao svojim učenicima tijekom Posljednje večere kada je preuzeo ulogu sluge.
„Kad im dakle opra noge, uze svoje haljine, opet sjede i reče im: "Razumijete li što sam vam učinio? Vi me zovete Učiteljem i Gospodinom. Pravo velite jer to i jesam! Ako dakle ja - Gospodin i Učitelj - vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih."
Zaista, zaista, kažem vam: nije sluga veći od gospodara niti poslanik od onoga koji ga posla. Ako to znate, blago vama budete li tako i činili!" (Iv 13,12-17)
Ono što ovaj primjer čini tako upečatljivim jest to što Isus nije samo poučavao načelo koje bi koristilo njemu. Umjesto toga, primijenio je svoju mudrost kako bi poslao poruku i svrhu samoodricanja u korist drugih. Nije bilo skrivenog motiva za žrtvu koju je podnio, jer je njegova motivacija bila ukorijenjena u bezuvjetnoj, nesebičnoj ljubavi prema cijelom čovječanstvu.
"Nitko nema veće ljubavi od ove, da netko život svoj položi za svoje prijatelje. Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam. Ne zovem vas slugama, jer sluga ne zna što čini njegov gospodar." ; nego sam vas nazvao prijateljima, jer sve što sam čuo od Oca svoga obznanio sam vama” (Iv 15,13-15).
Napast koju moramo prevladati dok primjenjujemo Zlatno pravilo na svoje živote je ne dopustiti da naše odricanje služi sebi. Živimo u kulturi koja je zasićena i preplavljena ideologijom "MENI", koja PRVO služi sebi kao primarnom razlogu služenja, poštivanja i ljubavi prema drugima. Međutim, ova ideologija je suprotna Svetom pismu.
Biblija nas podsjeća: “ljubimo jer je on prvi ljubio nas” (1. Ivanova 4:19). Stoga, ako naši postupci nisu utemeljeni na poniznosti i ljubavi jedni prema drugima unatoč tome što nas to može koštati, kako možemo očekivati da nam drugi zauzvrat pokažu isti osjećaj Zlatnog pravila?
Ono što Sveto pismo uči je da u donošenju presude u životu vjernika to činimo shvaćajući da smo i mi grešnici kojima je potrebna milost, milosrđe i oprost.
Kada pregledamo samo površinski, počinjemo uviđati koliko daleko i široko zlatno pravilo može utjecati na naše živote ako to dopustimo. No, kao što nas Isus podsjeća, vrata koja vode u pravednost su nevjerojatno uska i malo je onih koji ih pronađu.
Istini za volju, mnogi od nas pristaju na široka vrata mnogo češće nego što želimo priznati. Vremenska ograničenja, stres kod kuće i na radnom mjestu, različiti strahovi, nedostatak strpljenja, kulturni utjecaji, itd., sve to ima sposobnost usmjeravanja našeg donošenja odluka. Stoga moramo biti namjerni ne samo da čuvamo svoja srca, već i proširimo svoju perspektivu i otvorimo oči za sve što nas uči. Matej 7:12-14. "Sto god želite da drugi čine vama, učinite i vi njima, jer ovo je Zakon i Proroci"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radio Marija

00:03 Glazba
00:30 Razgovor o književnom djelu - tema: „Pisma iz tamnice“ - prikaz knjige dr. sc. Anđelka Mijatovića; ur. i vod.: Dorotea Milas, prof. i Vesela Mađerić, prof.
01:15 Glazba
02:15 Krunica - Slavna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.