ljubav na krizu


AUTOR: fr. Jozo Čirko, OP


fr Polanscak

Što mislite o Isusu koji okreće stol, tjera životinje, maše bičevima? Što ga je okrenulo tog dana?
Slušao sam o ovoj priči uglavnom da se Isus ljuti. Isus se naljutio. Ljutim se i ja. Dakle, u redu je ljutiti se ako ste ljuti zbog prave stvari. Možda, ali mislim da u ovoj priči ima više od toga. Pitam se nije li ono što vidimo da Isus čini možda izraz njegova najdubljeg suosjećanja za život, za hram, za svijet, za tebe i mene.
Bilo je vremena kad sam mislio da je Isus bio uzrujan zbog životinja i mjenjača u hramu. Možda, ali opet mislim da u ovoj priči ima više od toga. Mislim da Isusa nisu iznenadile životinje i mjenjači novca. Odrastao je kao vjerni Židov koji je odlazio u hram. Nije se pojavio taj dan i rekao: “Vau! Ovdje su životinje i mjenjači novca. Nisam to znao. To je pogrešno."
Životinje i mjenjači novca oduvijek su bili tu. Tako je sustav funkcionirao. Bilo im je uobičajeno biti tamo. Posao kao i obično značio je mijenjanje rimskih novčića u hramske novčiće, kupnju životinje i prinošenje žrtve.
Mislim da je problem kao i obično. Životinje i mjenjači novca nisu problem. Oni su znakovi da se nešto drugo događa.
Mislim da je Isus toga dana otišao u hram s jednom svrhom i s jednom namjerom; izbaciti životinje i prevrnuti stolove.
Postoje trenuci kada trebamo prevrnuti stolove našega života i izbaciti životinje. Tako je lako upasti u zamku zaposlenosti.
Zar nije bilo trenutaka u našem životu kada ste shvatili da nas uobičajeni posao košta života? Zar nije bilo trenutaka kada smo shvatili da nas uobičajeni poslovi dovode do duhovnog bankrota? Zar nije bilo trenutaka u našem životu kada smo nastavili, ali se ništa nije promijenilo?
Preokupiranost se može dogoditi bilo gdje: u prijateljstvu, braku, roditeljstvu, poslu, crkvi. Sve navike i rutine u koje upadnemo uzrokuju da spavamo hodajući ovim svijetom. Gledamo, ali ne vidimo, slušamo ali ne čujemo, govorimo ali ne govorimo ništa.
To se događa kad god pritisnemo gumb autopilota i život postaje mehanički. Pojavljujemo se, ali zapravo nismo tamo. Jeste li se ikada nasmiješili nekima i rekli: Ja-dobro-i-sve je-dobro osmijeh, ali iza osmijeha je bila praznina, osjećali ste se šuplji, a srce vam se slamalo? To se nastavlja s poslom kao i obično. Ili se možda probudite ujutro i iscrpljeni ste kao kad ste noć prije legli u krevet. Posao kao i obično. Jeste li se ikada osjećali kao da jednostavno niste svoji? Činilo se da ništa nije u redu? Nije bilo entuzijazma ili mašte. Bio je to samo posao kao i obično.
Ponekad gledamo život i svijet i sve nam se čini uzaludnim. Je li ovo sve što postoji za mene i moj život? Što sam postigao? Tko sam ja? Zauzeti smo, ali zapravo nigdje ne stižemo.
Postoje tisuće razloga i načina na koje ulazimo u uobičajeni posao. Ipak, postoji jedna stvar kojoj se stalno vraćam. Zaborav. Posao kao i obično rađa se iz zaborava.
To se događa svaki put kada zaboravimo izvornu ljepotu naše kreacije. To se događa kad god zaboravimo Bogom dano dostojanstvo čovječanstva, naše ili tuđe. To se događa kad god zaboravimo da smo stvoreni na sliku i priliku Božju. To se događa kad god zaboravimo da je nakon stvaranja “Bog vidio sve što je stvorio, i bilo je vrlo dobro” (Post 1,31). To se događa kad god zaboravimo milost i mogućnosti koje su nam dane na našem krštenju. To se događa kad god zaboravimo da Isus pretvara vodu naših života u vino (Iv 2,9).
Prioriteti se mijenjaju. Naš svijet je mali. Zarađivanje za život zamjenjuje živjeti život, a život koji imamo postaje tržište, a ne mjesto susreta sa svetim u sebi i jedni drugima.
To je ono zašto Isus prevrće i tjera iz hrama. Kad vlasti traže znak od Isusa za ono što čini, on kaže: “Razrušite ovaj hram i za tri dana ću ga podići.”
Vlasti ne razumiju. Oni misle na hram od kamena i maltera, ali Isus govori o hramu od krvi i mesa. Hram o kojem govori je hram ljudskog života.
“Za tri dana” – na što vas to navodi? Što se događa trećeg dana? Uskrsnuće, novi život, novi početak, ponovno rođenje.
Uvijek iznova Isus prekida, ometa, prevrće ...
Pitam se kako izgleda moj/tvoj životu danas? Koje stolove treba prevrnuti? Koje životinje treba istjerati?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radio Marija

12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas
12:15 Je’n – dva - tri i ... djeco, a sada vi! – emisija dječje glazbe
13:00 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"
13:30 Obavijesti i najava programa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.