ljubav na krizu


AUTOR: fr. Jozo Čirko, OP


fr Polanscak

„Kad Sin Čovječji dođe u slavi i svi anđeli njegovi s njime sjest će na prijestolje slave svoje i sabrat će se pred njim svi narodi a on će ih jedne od drugih razlučiti kao što pastir razlučuje ovce od jaraca. Postavit će ovce sebi zdesna, a jarce slijeva.“

Dopuštamo li da Božja ljubav vlada u našem srcu? Sv. Augustin kaže: “U suštini, postoje dvije vrste ljudi, jer postoje dvije vrste ljubavi. Jedna je sveta, druga je sebična. Jedna je podložna Bogu; druga se nastoji izjednačiti s Njim.” Isus je došao ne samo da ispuni zakon, već da ga preobrazi darom Duha Svetoga koji ispunjava naša srca Božjom ljubavlju.

Dopuštamo li Božjoj ljubavi da pročisti naše srce, misli i djela?
Isusova priča o razdvajanju ovaca i jaraca sigurno je uznemirila njegove slušatelje. U sušnim krajevima koze i ovce, često su tijekom dana pasle zajedno, jer su zeleni pašnjaci bili rijetki. Noću su ih razdvajali, jer je kozama trebalo sklonište. Koze su također bile manje poslušne i nemirnije od ovaca. One su simbolizirale zlo, a izraz žrtveni jarac postao je uobičajen izraz za nekoga tko snosi krivnju za druge.
Odvajanje je neizbježna posljedica presude. Sudnji dan će otkriti tko je pokazao istinsku samilost i milosrđe prema bližnjemu. Koliko god mi htjeli suditi o prispodobama, prispodobe, ipak, sude nas. Isus nas uči vrlo važnoj pouci o ljubavi prema bližnjemu i preuzimanju odgovornosti za druge. Bog će nam suditi ne samo za zlo koje smo učinili, već i za ono što nismo učinili.

Sada je vrijeme Božjeg milosrđa, da tražimo njegovu pomoć i milost, da se odvratimo od grijeha i da idemo njegovim putem ljubavi.

Budući da smo na početku korizme, viknimo s krovova da našem društvu, našoj obitelji, našem kršćanskom životu treba vrijeme mira i velikodušnosti. A tko nam bolje od Isusa može pokazati putove koji vode ka pravdi, ljubavi ili miru!

Jesmo li spremni prihvatiti Isusa kao Kralja? Počnimo otpuštati ono što nas sprječava da budemo članovi njegove vojske: kukavičluk, nedostatak kriterija, udobnost.

Jesmo li spremni počastiti Isusa kao Kralja? Služimo kao što je On služio; volimo kao što je on volio; dati se kao što je On sebe dao; oprostiti kao što je On oprostio....to nije poezija. To je moć dobro shvaćena: naša moć je služenje.

Jesmo li spremni slaviti Isusa kao Kralja? Pokušajmo to otkriti u onim susjedima koji su, možda uz vas, kažnjeni zbog ravnodušnosti, usamljenosti ili napuštenosti. U ovim kriznim vremenima više nego ikada.

Jesmo li voljni proglasiti Kristovo kraljevstvo? Učinimo to, bez straha i drhtanja, svojim svjedočanstvom i bez napuštanja onih mjesta odlučivanja gdje se kuhaju sudbine svijeta, obitelji, obrazovanja, Crkve.

Ne možemo djelovati, odlučivati ili živjeti kao da Gospodin nije prisutan ili da nije ključni dio naše povijesti. Dok neki s obiljem sredstava i stranačkim sloganima proglašavaju da je "sekularizam progresivizam", mi ćemo s poštovanjem, ali s uvjerenjem, nastaviti predstavljati Isusa kao temelj i jamstvo budućnosti koja je pred nama.

Zamolimo Gospodina da očisti naše srce da bismo mogli ljubiti kao što on voli i živjeti milosrdno sa svima.

"Gospodine Isuse, budi Gospodar i Vladar mog srca. Neka tvoja ljubav vlada u mom srcu da mislim i djelujem s ljubavlju prema svima."

 

 

 

 

 

 

 

 

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - Jan Dobraczyński: Nikodemova pisma - roman o Isusu
04:00 Glazba
04:30 Duhovne vježbe - 11. razmatranje: "Pokaži pravo lice! - Prorok pred svojim Gospodinom"; voditelj: p. Niko Bilić, DI

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Krunica i litanije svetome Josipu u 20:15h

Srijeda je dan u tjednu posvećen sv. Josipu. Na taj se dan posebno spominjemo tog slavnog zaručnika Bl. Djevice Marije i poočima našega Spasitelja,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.