ljubav na krizu


AUTOR: fr. Matej Trupina, OP


fr Polanscak

Misaona težnja razumnoga bića vodi prema ispunjavanju želja, pogotovo onih u odnosu na lakše življenje života. Razmišljajući o životu više vremena provedemo u umskoj špekulaciji između prošlosti i budućnosti. Premda je prošlost bitna do te mjere da nas ne opterećuje, a razmišljanje o budućnosti je bitno do te mjere da ne izazove strah i tjeskobu pred mogućim nevoljama izazvanim raspredanjem mogućih događaja, to je ujedno i definicija špekulacije.


Vrijeme, doslovno ću reći, potrošeno na takvu špekulaciju, čini od nas bića zatvorena u kavez napravljen od krajosti vođenjem misli ili u prošlost, ili u budućnost, vješto izbjegavajući sadašnjost, kao da zaboravljamo riječi Gospodina Isusa „Svakom danu je dosta zla njegova.“ Prošlost možemo promatrati kao učiteljicu, i pristupati joj u mjeri potrebnoj za djelovanje u sadašnjosti poučeni od nje, a budućnost ovisi o sadašnjosti. Vidimo da se sadašnjost može promatrati kao poluga vage, vagajući između prošlosti i budućnosti.


Poluga nama kršćanima jest vrlina umjerenosti. Ovu korizmu bilo bi dobro vratiti se zdravom poimanju Božjih darova kojima smo okruženi, i kojima smo nadareni. Poučeni životnim iskustvom, prošlošću, učinit ćemo sebi život lakšim dolazeći s Gospodinom Isusom na visoku planinu govoreći s njim: „Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi koja izlazi iz Božjih usta.“ Visoka planina su naša očekivanja izvan Boga, i vrlo lako, zbog neumjerenosti, zbog velike želje za blistavijom budućnosti možemo napraviti korak više koban za naš život. Želje i očekivanja pratiti umjerenošću, znači vratiti iskonsku težnju čovjeka: a ona je mir.


Ako sada shvatim da prošlost ne mogu promijeniti, da na budućnost mogu utjecati bolje ne opterećujući se s prošlosti, onda ću život postaviti na put umjerenosti kako bih si uljepšao budućnost preko sadašnjosti uživajući u miru zbog njihove skladnosti. Umjerenost ćemo postići po budnosti, čestom razmišljanju o životu Gospodina Isusa, poglavito o Njegovoj svjesnosti kada Ga je đavao kušao, da nije život sveden na imati nešto, već prvenstveno na živjeti s Bogom. Živeći „sada“ s Bogom, ispunit ću Njegovom prisutnošću i prošlost, ali i budućnost. Umjerenost ćemo postići davajući Bogu svoje vrijeme, a po njoj i odgovornost prema svim darovima, osobnim i zajedničkim. Bila nam ova korizma izvor susreta s Bogom, da bismo mogli razvagati ljepotu sadašnjosti s Njim, predavajući je prošlosti, a ulazeći u budućnost, amen.

 

 

 

 

 

 

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - časni sluga Božji fra Ante Antić: „Miljokazi na putu života“ - pisma vjernicima; priredili: Ivan Macut i Dinko Aračić
04:00 Glazba
04:30 Ne brinite se tjeskobno! - tema: Izbavi nas od zla i anksioznosti; gost: p. Antun Volenik; ur. i vod.: Ante Belić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast o. Ante Gabrića u lipnju

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Peta devetnica od 20. do 28. lipnja 2024.Uvod Nakon Marijina...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.