ljubav na krizu


AUTOR: fr. Matej Trupina, OP


fr Polanscak

Zvuk kiše ušetavao se u moju sobu kroz krovne prozore namijenjene za svjetlost, dok sam razmišljajući o životu, o njemu kao službi izrazito otmjenoj, ali ponekad krutoj, odjednom, postavši svjestan, skrenuo misli prema toj čudnovatoj pojavi. Staklo... naizgled zaleđeni zrak, propušta svjetlo i zvuk, dozvoljava ljepoti izvana ući unutra, ali ne narušiti ljepotu unutrašnjosti, već je samo poboljšati, upotpuniti svojim prednostima u vidu isprepletanja vanjske i unutarnje ljepote. Rekao sam sebi „Zamisli ovako: soba je tvoj unutarnji svijet, prozor su osjetila.“ Kad, uistinu, tako i jest.


Moje „unutra“ nije potpuno bez susreta s vanjskim. Cjelovito biće izgrađeno je cjelokupnim shvaćanjem samoga sebe ne izostavljajući nijedan dio utjecaja vanjštine na nutrinu i obrnuto. Partikularan pristup dohvaćanja stvarnosti, ukoliko želimo biti ohrabreni pred životnim zahtjevima, neodvojiv je od života Gospodina Isusa. Moja soba, ispunjena Gospodinom Isusom, vrlo lako će, pomoću razuma, usmjeriti svoje djelovanje prema osjetilima, ali će i osjetila vrlo lako početi raditi na izgradnji nutrine kada će ona postati svjesna da bez Gospodina Isusa ne mogu cijelim bićem činiti dobro.


Ove dvije stvarnosti, unutarnja i vanjska, iako čine biće, nikada se ne spajaju, već od nas traže da ih usmjeravamo jedne prema drugima na njihovu izgradnju. Korizma nas na to podsjeća i to po načinu budnosti. Post iziskuje od nas vanjski napor, ali daje nutrini budnost čisteći je od mrlja izazvanih vanjskim utjecajima zbog nespremnosti da Gospodinu Isusu damo više mjesta u sebi, te da On pročisti našu nutrinu. Njemu trebamo dopustiti da očisti naš prozor, to jest, naša osjetila. Ona su jako bitan utjecajni čimbenik na nutrinu. Prljav prozor kvari pogled na ljepotu i priječi da ljepota kakva jest uđe u sobu.


Naša budnost po postu udara, preko vanjštine na nutrinu, te se, pročistivši nutrinu, dajući više mjesta Gospodinu Isusu, opet vraća na vanjštinu, na osjetila, i daje djelovati po Evanđelju. Shvaćajući smisao posta, shvatit ćemo i smisao nužnosti češčem pribjegavanju ovomu daru, da bismo se uspjeli sve više predati na izgrađivanje skladnosti između unutarnjih i vanjskih stanja. Molimo, zato, Gospodina Isusa, neka nas ojači, stavljajući nam na srce Svoju svetu muku, da i mi mognemo, Njemu u zahvalu, a za naše dobro, pomoću posta dati Njemu više prostora u nama, i usmjeriti osjetila za činjenje dobrih dijela, amen.

 

 

 

 

 

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - časni sluga Božji fra Ante Antić: „Miljokazi na putu života“ - pisma vjernicima; priredili: Ivan Macut i Dinko Aračić
04:00 Glazba
04:30 Ne brinite se tjeskobno! - tema: Izbavi nas od zla i anksioznosti; gost: p. Antun Volenik; ur. i vod.: Ante Belić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast o. Ante Gabrića u lipnju

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Peta devetnica od 20. do 28. lipnja 2024.Uvod Nakon Marijina...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.