274701635 478298887102927 5934916552220224781 n

Briga za odgoj mladeži
Dok vam govorim ovo nekoliko riječi, tri su sata ujutro. Opet odlazim na put. Mnoga, mnoga sela čekaju. Danas vam želim odgovoriti na jedno pitanje koje mi šalju mnogi dobročinitelji. Što mi tu radimo za odgoj naše djece, naših mladića i djevojaka koji se pripravljaju za redovnički i svećenički poziv?
Uz Božju i vašu pomoć mnogo smo toga već učinili, a želimo još i više od toga učiniti, jer bez odgoja mladeži nema budućnosti. Počinjemo već od najmanjih. Siromaštvo je tu veliko, moramo to priznati. No, iako siromašni, naši ljudi ovdje žele odgojiti svoju djecu.
Svakog dana izjutra imamo 150 dječice tu na misijskoj postaji Maria Polli. Neka djeca moraju pješačiti i po jedan sat. Nastojimo da dolaze čisti. Od raznih organizacija dobivamo sapuna, pa se djeca tu operu. Roditelji su vrlo zadovoljni jer ne samo da djeca nauče, bengalski, povijest, zemljopis i druge stvari koji se ovdje uče nego se tu odgaja i duh.
Što se tiče odgoja sjemeništaraca i djevojaka koje žele stupiti u samostan, ove smo godine 30 dječaka i djevojaka poslali u razne konvikte. Lani sam vam spomenuo da je dragi Bog posebno blagoslovio ovu našu župu. Tada smo imali 35 živih časnih sestara iz ove župe. Ove godine opet pet djevojaka ulazi u novicijat.
Osam je bogoslova i seminaraca. Nekoliko ih se javilo, pa i od ovih koje smo ove godine poslali na studij neki se javljaju na ovaj sveti stalež. Znamo da to dugujemo vašim molitvama i žrtvama. Od sveg vam srca zahvaljujem u svoje ime, u ime naše župe, u ime roditelja te naše djece.
Osim takvog odgoja djeluju ovdje i tkalačka škola za mladiće i djevojke. Imamo 13 šivaćih strojeva na kojima mladići i djevojke izučavaju krojački zanat. Za nekoliko dana započet ćemo i sa stolarskim odjelom. Kupili smo neke instrumente, neke smo dobili na dar, tako da djeca i mladež mogu uz učenje imati i radost u glazbi, a, dakako, igraju i druge igre, kao i nogomet.
Roditelji, iako siromašni nastoje pomoći koliko god mogu. Ja sam im vrlo često govorio: „ Ako se vi ne žrtvujete za svoju djecu, sam novac neće ih nikad moći odgojiti. Vaš blagoslov, vaše žrtve, vaše suze, znoj vaših čela donijet će blagoslov nad vašu djecu“.
I vas molim, ne zaboravite nas i ubuduće u svojim molitvama i žrtvama. Ne zaboravite te naše mladiće i djevojke, našu malu djecu po školama, ne zaboravite njihove roditelje, da bi se i oni mogli potpuno žrtvovati za svoju djecu; da bi mogli odgojiti buduću Crkvu, živu Crkvu, svetu Crkvu u ovim sunderbanskim džunglama Bengalije.
Hvala vam od srca!
Vaš o. Ante
Maria Polli 1977.
 
Izvor: Životni put jednog misionara (1.,2.,3. i 4. dio), Juraj Gusić, DI
 

Molitva
Gospodine, molimo te da udijeliš i nama milost da te slavimo, hvalimo i veličamo poput o. Ante. Daj da novi naraštaji spoznaju da je molitva, žrtva, odricanje, svetost življenja jedini put do Tebe.
Bože, koji si našem o. Anti Gabriću dao milost beskonačne ljubavi,
dobrog savjeta i odgoja među njegovim pukom,
podari i nama milost da budemo pravi roditelji u odgoju svoje djece,
da im damo prave neprolazne vrijednosti.
Blagoslovi Bože našu djecu, naše obitelji da ponovno budu prave hrvatske obitelji kakve su nekoć bile.
Našim svećenicima, redovnicima i redovnicama podari milost da po primjeru o. Ante slijede Kristov put, te kao on provedu cijeli svoj život u ljubavi Božjoj.
Posebno te molimo za… ( navesti one koje osobno prikazujemo u ovoj devetnici).
Isuse blaga i ponizna Srca, učini srca naša po Srcu svome.
Oče Ante, preko Srca Marijina dovedi i naša srca do Srca Isusova. Kraljice svete krunice, Kraljice mira i naš oče Ante molite za nas, naše misionare i misionarke, Hrvatsku, Indiju i cijeli svijet!
 
Molitva
Za svjetlo mi molimo,
za žar i toplinu tvojega svjetla.
Gospodine!
Posvuda je mrak. Hladno je.
Hladno je u našim domovima, hladno u srcima, hladno posvuda.
Zebnja nas hvata dok gledamo današnji svijet.
Bez tebe, o Duše sveti, ne možemo.
Dođi i raspali ovaj svijet čistom i žarkom ljubavlju!
Raspali nas i očisti, da bismo i mi mogli širiti ovaj tvoj sveti žar.
Tvoju milost, Tvoju ljubav.
O dođi, Stvorče, Duše svet!
Amen
Vaš o. Ante
 
 
MOLITVA
za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića
„Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo. Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.
Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…
Po Kristu Gospodinu našemu.
Amen
 
Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu
 
Autor devetnice: Zaklada Otac Ante Gabrić (ZOAG)
Zabranjeno kopiranje sadržaja bez suglasnosti autora.
Fotografija: otac Ante Gabrić, iz Arhiva Hrvatske pokrajine družbe Isusove.

Radio Marija

08:45 Glazba
09:00 Nadom nošeni - tema: Autizam - što (ne) znamo?; gost: izv. prof. dr. sc. Sanja Šimleša; ur. i vod.: Iva Tadić
09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz Splitsko-makarske nadbiskupije - ur. i vod.: Zdravka Andrijašević

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.