6

 


 AUTOR: Vlč. Odilon Singbo


 

Poštovani slušatelji, danas nas evanđeoski odlomak potiče da preskočimo gotovo trideset godina Isusove povijesti kako bismo na Jordanu sreli Ivana koji odgovorno vrši svoju službu krstitelja. Posebnost Ivanova života nalazi se najprije u posebnim okolnostima njegova rođenja, od starice, nerotkinje Elizabete. Ne smijemo zaboraviti racionalnu sumnju njegova oca Zaharije koji je morao izgubiti glas i pripremiti se za rođenje onog koji je „glas koji viče u pustinji“. Prisjetimo se na trenutak susreta između Ivana i Isusa preko susreta dviju majki. Pokušajmo čuti Ivanov glas koji poziva na obraćenje. Glas koji je i danas potreban. Sjetimo se njegove poniznosti i želje da Isus raste, a da se on umanjuje. Dati drugome važnije mjesto u trenutku kada se svi bore za položaje i visoke društvene statuse. Sve nas to vodi do ovog dirljivog prizora, do Isusa kojem nije bila dosta činjenica da se ponizio i postao jedan od nas nego je stao u red s grešnicima. Kakav prizor! Bog bez grijeha, stoji u redu s grešnicima kako bi primio krštenje. Reći ćemo da je to vrhunac Božje solidarnosti s ljudskim rodom. Da, ali i više od solidarnosti. To je trajna poruka svakome od nas da se Bog nikoga od nas ne srami. I onda kada nam krsna haljina sja bjelinom snijega i onda kada je zaprlja blato grijeha Bog nas se ne srami. Naprotiv, stoji na redu kako bi nas vratio na pravi put.

Rijetki su biblijski trenutci u kojima imamo izričito spominjanje Presvetog Trojstva. Ovdje je Duh Sveti, ovdje se čuje Očev glas, ovdje se Sin solidarizira s nama. Trenutak Isusova krštenja očitovanje je i vrhunac nježnosti Presvetog Trojstva prema ljudskom rodu. Naime, u vremenu kada naš svijet oskudijeva prostorima istinske nježnosti, čujemo kako nam Otac poručuje: „Ti si Sin moj, Ljubljeni! Ti si kći moja ljubljena!“ Naše krštenje je očitovanje Božje ljubavi koja je zapečaćena u nama. Životne okolnosti nas mogu odnijeti od te Božje nježnosti. Stoga nam crkva daje ljude koji nas mogu vratiti na put: naše kumove. Velika je odgovornost kumova na krštenju, pa se možemo pitati kao kumovi jesmo li vjerni toj duhovnoj zadaći i odgovornosti koju smo preuzeli. Blagdan Isusova krštenja stavlja pred nas ljepotu naše pripadnosti Bogu, ali i poziv da se danas na poseban način sjetimo i vlastitog krštenja. Isusovo krštenje postavlja nam pitanje: znaš li datum svojeg novog rođenja – tj. krštenja? Znaš li svećenika, đakona koji te krstio i moliš li za njega? Jesi li povezan s kumovima, ili ako si kum ili kuma pratiš li svoje kumče? To su pitanja na koja valja danas odgovoriti jer sve to govori o tome koliko razumijemo ljepotu Isusova, ali i našeg krštenja. 

web Hd 8

Radio Marija

06:45 Riječ o Riječi - duhovni poticaji za svaki dan
06:50 Glazba
07:00 Sveta misa - prijenos iz samostana sestara Karmelićanki Božanskog Srca Isusova na Vrhovcu
07:30 Molitva - Jutarnja

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Što se događa u misi? - Obred pričesti (I)

Nakon velikog „Amen“ kojim završava euharistijska molitva, cijela zajednica stoji jer je ovom molitvom nošena u Božju prisutnost i svoju budućnost u...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.