3


 AUTOR: Vlč. Odilon Singbo


 Poštovani slušatelji, hvaljen Isus i Marija!

Danas slavimo predivnu svetkovinu: Bogojavljenje. Bog se objavio Izraelskom narodu svojim rođenjem u judejskom gradu Betlehemu, a svim narodima se danas objavio upravo preko mudraca koji su u ono vrijeme predstavili znanstveni svijet. U Beninu, ova je svetkovina veća od samog Božića jer su misionari postavili upravu ovu svetkovinu kao priliku kojom je Gospodin dao svoje spasenje ovom narodu. Stoga se redovito vidi kako raznim igrokazima djeca prikazuju otajstvo rođenja, ali i spasenja. Ove godine će slavlje biti posebno svečano jer obilježavamo 100. godinu proslave Bogojavljenja u našoj biskupiji Porto-Novo.

Vratimo se na mudrace! Jednostavni ljudi, pomni promatrači, našli su Mesiju zahvaljujući Zvijezdi. U trenutku kada mnogi znanstvenici upadaju u krizu uobraženosti, samodopadnosti i samodostatnosti s jedne strane, i u trenutku kada s druge strane gubimo povjerenje u znanost valja primijetiti da je Bog u malenom Isusu upravo izvor i punina prave znanosti, a darom razuma kojim promatramo prirodu – u ovom slučaju zvijezdu prethodnicu – možemo itekako doći do Boga. Pokušaj odbacivanja razuma u ime vjere vodi do odricanja od tog predivnog dara koji nam je Bog dao i bez kojeg naša vjera vodi u razne ekstremizme. Nadalje, previše okrenutosti prema sebi i prema svojim ambicijama jednostavno udaljuje od Boga i posljedično od čovjeka. To je ono što primjećujemo kod Heroda: »Pođite, reče, i pomno se raspitajte za dijete. Kad ga nađete, javite mi da i ja pođem te mu se poklonim.« To je lukavost čovjekova srca koje ide za žrtvovanjem nevinih. No, Bog ne prestaje nadahnjivati malene i ponizne poput ovih mudraca koji osluškujući Božje nadahnuće izbavljaju nevine. Postanimo svjesni kako Bog na sličan način potiče i nas da činimo nešto konkretno, nešto utješno, nešto spasonosno, nešto čime ćemo pozitivno zaraziti ljude oko sebe. Po uzoru na mudrace i mi smo pozvani djelovati odmah, bez odgađanja i s ljubavlju. Naime, potaknuti zvijezdom, ostavili su svoje rodno mjesto, svoju obitelj, svoju komociju, podnoseći teret umora i nesigurnog traganja. Poput njih osjećamo da nas Bog potiče na neko dobro, nemojmo odgađati. Pažljivo osluškivanje Božjih znakova oko nas potiče nas da izađemo iz sebe, i idemo ususret čovjeku i Bogu. Ti znakovi pokazuju da nismo ostavljeni od Boga u ovom svijetu, već da nas poziva  kroz razne događaje života i traži da dajemo prave odgovore. Stoga, svjetlošću razuma i vjere možemo u okruženju u kojem živimo opipati Boga. Naime, potaknuti zvijezdom mudraci su krenuli ususret Bogočovjeku. Možemo zaključiti da je pravo otajstvo svijeta upravo ono vidljivo, a ne ono nevidljivo jer onaj koji se zna radovati malenim, vidljivim stvarima, taj može susresti Boga, onaj tko zna duboko promišljati o vidljivim stvarima, taj može vidjeti Boga na djelu u ovom svijetu. Ova svetkovina poručuje da Bog nije napustio ni jedan narod, ni jednog čovjeka, a darom razuma i vjere možemo pronositi svijetom ljepotu vjere i ljepotu Božje blizine.

web Hd 8

Radio Marija

02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"
04:00 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Isusova radost, naša radost (Iv 15,9-11)

Športaši znaju što je blještava radost koja pršti. Reflektori i kamere prenose je po cijelim svijetu. Evo danas u evanđelju definicija iskrene...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.