Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske tekstove prema Stepinčevim propovijedima o sv. Josipu prema litanijama sv. Josipa. Tekstovi su obogaćeni citatima iz samih propovijedi, koje su objavljene u knjizi mons. Jurja Batelje Blaženi Alojzije Stepinac: Sveti Josip – Propovijedi prema litanijama sv. Josipa iz 2009. godine.

Ovog tjedna donosimo tekst koji tematizira litanijski zaziv Uresu domaćeg života, moli za nas!

 1 IMG 5685

"Sveta noć", Ana Maria BotteriSveti Josip – ures domaćeg života

Na početku homilije koja govori o svetom Josipu kao uresu domaćega života bl. Alojzije Stepinac spominje Mojsija te ističe kako je sv. Josip „slika ovog još većega muža, koji je po nedokučivom promislu Božjem postavljen na čelo, po broju male obitelji, ali po značenju veće od svega čovječanstva, Svete Obitelji u Nazaretu. U toj službi odlikovao se sv. Josip takvim krjepostima da je postao uresom ne samo Svete Obitelji u Nazaretu, nego i dikom svih čestitih obitelji na zemlji. Pristaje mu naslov koji mu je dala sveta Crkva kad nas uči moliti u litanijama: Uresu domaćeg života, moli za nas!" (Batelja, 2009: 128).

Govoreći o domaćem ognjištu Stepinac naglašava kako ono za čovjeka može postati dio raja na zemlji "ako je na čelu obitelji muž, koga rese sve krjeposti. To je bez sumnje bio sv. Josip. On je ponajprije bio čovjek, koga je potpuno prožimala vjera, misao na Boga, koja je prema riječima sv. Ambrozija temelj bračne zajednice i obiteljske sreće" (Batelja, 2009: 128), piše naš Blaženik i podsjeća nas kako je ta vjera svetom Josipu govorila da je Bog biće neizmjerne moći, biće neizmjerno sveto i pravedno, sveznajuće te izvanredno mudro koje ljubi i nagrađuje kreposti, te "koje zna i iz zla izbiti dobro, i čija providnost ravna nepogrješivo udesom svakoga čovjeka. Ta vjera mu je govorila da je Bog biće neizmjerno dobro, koje želi učiniti sretnim sve svoje stvorove. Razumljivo je da se iz takve Josipove vjere rodilo nepokolebljivo ufanje u Boga da će mu pomoći u svim nevoljama i stiskama života. Razumljivo je da se iz te vjere rodila i žarka ljubav prema Bogu i bližnjemu, jer tko ljubi Boga ne može ne ljubiti bližnjega, koji je predmet ljubavi Božje." (Batelja, 2009: 128-129).

"Iz žive vjere spoznao je sv. Josip koliku ljubav duguje svojoj bračnoj družici, Presvetoj Djevici Mariji, i koliku vjernost kao bračni drug, vjernost do groba! Tu je svoju dužnost sv. Josip ispunjao u duhu apostolovih riječi: "Muževi, ljubite žene svoje, kao što je Krist ljubio Crkvu i sebe samoga predao za nju" (Ef 5, 25). Sigurno je da Presveta Djevica nije imala razloga ni jedan jedini put žaliti se na svoga zakonitoga supruga, sv. Josipa, da se tako naruši sveti mir domaćega ognjišta, domaćega života" (Batelja, 2009: 129), navodi dalje u svojoj propovijedi bl. Stepinac.


2 saravaccaro 1555351718286 cathopic

 

Foto: CathopicNaš Blaženik piše kako je sv. Josip po toj živoj vjeri spoznao "koliku ljubav duguje svetom nadasve plodu djevičanske ženidbe s Marijom, Isusu Kristu. (…) Ljubeći njega, sveti je Josip zastupao Oca nebeskoga, koji je bez sumnje beskrajno ljubio svoga jedinorođenoga Sina, jer je on beskonačno savršena njegova slika. Nema sumnje da je i ljubav sv. Josipa prema djetetu Isusu bila izvanredno velika. Po živoj vjeri spoznao je sv. Josip da mu je sveta dužnost skrbiti za sve što je potrebno Svetoj Obitelji za život. Odatle ona neumorna radinost sv. Josipa da imaju krov nad glavom, da imaju potrebno odijelo, da imaju potrebnu hranu" (Batelja, 2009: 129).

Mnoštvo je krjeposti imao sv. Josip i sve su izvirale iz njegove žive vjere. "Sveti Josip zna da je najveća opasnost za obiteljski mir i sreću povrjeda svetih zakona Božjih. Zato brižno pazi da se dijete Isus obreže osmi dan prema zakonu, da se prikaže u hramu četrdeseti dan, da se prinese propisana žrtva, da se svake godine točno hodočasti u jeruzalemski hram, da se obavlja zajednička obiteljska molitva. Doista, sv. Josip je divan ures domaćeg ognjišta, kako ga naziva Crkva u litanijama" (Batelja, 2009: 130).

3 IMG 6764

Oltar sv. Josipa u Zagrebačkoj katedrali


Stepinac naglašava kako domaće ognjište može postati dio raja na zemlji ako muža - glavu obitelji - krase kršćanske krjeposti. No, naš Blaženik podsjeća da "ako je na čelu obitelji čovjek odan manama, on može od obiteljskog ognjišta stvoriti i pravi pakao na zemlji, i takav čovjek je ne ures domaćeg ognjišta po primjeru sv. Josipa, nego sramota domaćeg života i nesreća" (Batelja, 2009: 130). Također, Stepinac upozorava muževe i očeve kako im je "Providnost Božja namijenila sličnu zadaću kao i sv. Josipu" (Batelja, 2009: 131), stoga uvijek trebaju ovog sveca imati pred očima.

Nadalje, naš Blaženik pita se bi li došlo do psovanja Boga i Bogorodice kad bi muževi imali pred očima sv. Josipa? "Zar bi se usudili u prisutnosti djece voditi kojekakve neslane razgovore? Zar bi se usudili pijani dolaziti kući i voditi kavge sa ženom, tući bez razloga djecu ili ih proklinjati? Zar bi se usudili ogovarati ili klevetati svoje bližnje? Zar bi se usudili uz zakonitu suprugu, s kojom su već izrodili i djecu, voditi grješnu ljubav s kakvom pokvarenom ženom? Zar bi se usudili po čitave godine izostajati od svete mise i sakramenata? Zar bi se usudili držati u kući kojekakve novine, časopise, knjige, koje mogu ubitačno djelovati na mlade dječje duše? Zar bi dopuštali ili čak preporučivali nečedno odijevanje bilo žene, bilo ženske djece? Zar bi se usudili pred ukućanima grditi svećenike i izvrgavati ruglu svetu službu njihovu?" (Batelja, 2009: 131).

Na kraju homilije bl. Alojzije Stepinac navodi kako je muž i otac, koji slijedi primjer sv. Josipa, dika "obiteljskog života i domaćeg ognjišta i izvor blagoslova ne samo za svoje bližnje, nego i za čitavu društvenu zajednicu" (Batelja, 2009: 131) i zaključuje riječima: "Neka nam sveti Josip, uzor domaćeg života, isprosi da ga nasljeduju svi glavari obitelji naših, pa možemo biti sigurni za svoj narod" (Batelja, 2009: 132).

O knjizi Blaženi Alojzije Stepinac: Sveti Josip - Propovijedi prema litanijama sv. Josipa više možete pronaći na stranici Zagrebačke nadbiskupije.

4 IMG 0132

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

IZVOR: Batelja, Juraj (2009) Blaženi Alojzije Stepinac: Sveti Josip - Propovijedi prema litanijama sv. Josipa. Zagreb: Postulatura blaženoga Alojzija Stepinca.

Radio Marija

21:01 Katolički kulturni i društveni profili – tema: fra Janko Bubalo - pjesnik nedogleda; ur..: dr. sc. Vladimir Lončarević; vod.: Ivka Malkoč Bastašić
21:45 Glazba
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Odmor na Isusov način

Dr. Čedomil Čekada (1896.-1981.) bio je vrstan teolog, publicist i propovjednik. Neke od njegovih propovijedi sabrane su i objavljene u tri sveska...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.