Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske tekstove prema Stepinčevim propovijedima o sv. Josipu prema litanijama sv. Josipa. Tekstovi su obogaćeni citatima iz samih propovijedi, koje su objavljene u knjizi mons. Jurja Batelje Blaženi Alojzije Stepinac: Sveti Josip – Propovijedi prema litanijama sv. Josipa iz 2009. godine.

Ovoga tjedna donosimo tekst koji tematizira litanijski zaziv Ogledalo strpljivosti, moli za nas!


IMG 5672

"Sveti Josip s Isusom", Iris Mihatov Miočić

 

Sveti Josip primjer je izvanredno strpljivog čovjeka, što molimo u litanijama kada ga zazivamo: "Ogledalo strpljivosti, moli za nas!" Bl. Alojzije Stepinac u svojoj homiliji prema ovom litanijskom zazivu ističe kako je strpljivost "dio hrabrosti, odnosno krjepost koja jača volju u podnošenju kada zlo snađe čovjeka (…) to zlo može dići s mnogo strana" (Batelja, 2009: 110). Zatim ističe brojne primjere zla koja mogu snaći različite ljude u različitim situacijama te navodi kako "u svim tim slučajevima strpljivost brani da bol i žalost ne prevladaju čovjekom, nego da nastavi rad na dobrom putu iz ljubavi prema Bogu. Zato je strpljivost od goleme važnosti u ljudskom životu, i imao je pravo sv. Grgur Veliki papa kada kaže da je strpljivost korijen i čuvar svih krjeposti. Svakome dobrom djelu stoje nasuprot zapreke. Tih pak ne možemo odrastraniti bez strpljivosti. Zato su strpljivi ljudi Bogu izvanredno mili" (Batelja, 2009: 110).

Bl. Alojzije Stepinac govori nam kako "Bog cijeni strpljive ljude i obasiplje ih blagoslovom, jer je u njegovim očima "bolji strpljiv čovjek nego ratni junak; i tko svlada samoga sebe, veći je nego osvojitelj gradova" (Izr 16, 32)" (Batelja, 2009: 110). Naš Blaženik nadalje ističe važnost strpljivosti u životu i podsjeća kako je sv. Josipu "bila povjerena služba koja je iziskivala mnogo strpljivosti; i budući da je sv. Josip, kao što smo već govorili, svetošću nadvisivao sve ljude, izuzevši Bogorodicu, razumljivo je da je morala neobično odsijevati na njemu i sveta krjepost strpljivosti. Nigdje doduše Sveto pismo ne spominje izrijekom te Josipove krjeposti, ali to nije ni potrebno kad ga naziva pravednim, to jest savršenim u svakoj krjeposti i iznosi činjenice iz kojih svaki čovjek dobre volje može stvoriti sud o strpljivosti sv. Josipa" (Batelja, 2009: 111-112).

Sv. Josip KLC

Kip sv. Josipa u pokrajnjoj kapelici u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu

 

Stepinac potom nabraja situacije iz života sv. Josipa u kojima je nemoguće poreći svečevu izvanrednu strpljivost: saznanje da je Marija trudna, mučno putovanje iz Nazareta u Betlehem na popis stanovništva, bijeg, pa povratak iz Egipta… Naš se Blaženik pita "tko će razuman napose poreći izvanrednu strpljivost svetog Josipa u njegovu mučnom drvodjelačkom zanatu u Nazaretu tijekom dugog niza godina, dokle god Isus nije stupio u samostalan život? Radnik kuka zbog neugodna posla u tvornici, vojnik kuka zbog oštre discipline, činovnik kuka zbog mulna rada u uredu, mnoga domaćica jadikuje zbog nestašice sredstava za prehranu obitelji, i tako redom: ali za svetog Josipa nije nam Sveto pismo zabilježilo ni jedne jedine žalbe. Znak je to da je bio čovjek savršene strpljivosti, držeći se onoga savjeta bozanskog Spasitelja: "U strpljivosti posjedovat ćete duše svoje" (Lk 21, 19)" (Batelja, 2009: 111).

U konačnici, bl. Alojzije ističe kako je sv. Josipu njegova "strpljivost pomogla da snosi mirno križ svoga drvodjelačkog zanata tijekom dugog niza godina; ta mu je strpljivost pomogla da je konačno smiren predao dušu Bogu u naručju Isusa i Marije" (Batelja, 2009: 113).

IMG 5685

"Sveta noć", Ana Maria Botteri

"Ogledalo strpljivosti, moli za nas! Tako nas uči govoriti sv. Crkva. Ako nam je ikada bila potrebna sveta strpljivost, a ono je sigurno potrebna sada poslije strašnih poratnih prilika. Jao čovjeku, koji se nije oboružao strpljivošću. Taj je na putu počiniti mnoge grijehe, a može završiti i s najstrašnijim, sa samoubojstvom" (Batelja, 2009: 113), naglašava naš Blaženik, a potom upozorava: "A zar nismo i sami u ovim našim danima, i za vrijeme strašnoga rata i poslije njega, doživjeli ne jedan, nego mnogo slučaja samoubojstva u našoj sredini? Odakle ti žalosni čini, nego iz pomanjkanja kršćanske strpljivosti, iz pomanjkanja koje ne može podnijeti ni najmanju protivštinu, nego se hoće odmah nje riješiti, i poluči upravo protivno" (Batelja, 2009: 113).

Na kraju ove homilije bl. Alojzije Stepinac poziva nas da nasljedujemo sv. Josipa: "Učimo biti strpljivi prije svega u poslovima svoga zvanja, kao što je bio sv. Josip. Nestrpljivost zbog mnogih ili teških poslova ništa ne koristi, nego samo donosi štetu, kao i gorska bujica koja se ruši na plodna polja i sve uništava. Učimo se biti strpljivi ako nas snađu nesreće i bolesti, jer to nisu prava zla, nego milosti Božje da njima kupimo nebo. Učimo se biti strpljivi i zbog vlastitih pogrješaka u koje možda ponovo i ponovo padamo, jer samo "u strpljivosti posjedovat ćete duše svoje", veli Isus Krist. Učimo biti strpljivi i, s obzirom na kraj našega života i vječno blaženstvo, kao što govori apostol (Rim 8, 25)" (Batelja, 2009: 114), ističe Stepinac i zaključuje: "Iznad sviju blista sv. Josip, ogledalo strpljivosti, pozivajući nas da idemo za njim" (Batelja, 2009: 114).

O knjizi Blaženi Alojzije Stepinac: Sveti Josip - Propovijedi prema litanijama sv. Josipa više možete pronaći na stranici Zagrebačke nadbiskupije.

IMG 0132

 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

IZVOR: Batelja, Juraj (2009) Blaženi Alojzije Stepinac: Sveti Josip - Propovijedi prema litanijama sv. Josipa. Zagreb: Postulatura blaženoga Alojzija Stepinca.

Radio Marija

04:30 "Imam li pravo?" - tema: Oprost; ur. i vod.: fra Tomislav Glavnik, OFM Conv.
05:15 Glazba
06:00 Anđeo Gospodnji
06:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – ljubitelj siromaštva

Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske tekstove...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.