ljubav nije ljubljena naslovna

Ja sam Gospodin Bog Tvoj, o poslušaj glas moj!.“ — Ps 81

Ja sam te stvorio, oblikovah te, odabrao te i zovem te k sebi, zavolio sam te i hodati učio, držao te za ruke tvoje, iz ropstva te oslobodio, iz Egipta pozvao. Užetima za ljude, konopcima dobrote i ljubavi sam te k sebi privlačio, skidao jarmove i terete s tvojih leđa, sagibao se nad tobom i hranu ti davao. Dok bijaše dijete ja te ljubljah. Dajem ti da stanuješ na zemlji, govorio sam prorocima, mnoga viđenja sam dao, u pričama sam govorio preko proroka. Ja te ljubljah u pustinji, u zemlji suhoj. Od otpada tvojih iscijelit ću te od svega srca ljubit ću te jer gnjev moj se odvratio. Ja sam Bog, a ne čovjek, svetac posred tebe. U tjeskobi si zavapio i ja te izbavih, iz gromovnih oblaka odgovorih Tebi, iskušah te. Ja ću te opomenuti da me poslušaš. Osim mene nema pomoćnika. Jer ja Jahve, Bog Tvoj krijepim desnicu tvoju i kažem ti: „Ne boj se, ja ti pomažem.“ Ne boj se ličinko, crviću, ja sam pomoć tvoja, Svetac Izraelov tvoj je otkupitelj. Ja sam te otkupio, imenom sam te zazvao, ti si moj. Dragocjen si u mojim očima, vrijedan si i ljubim te ja. Ja sam Bog tvoj, tvoj Spasitelj. Tako sam te ljubio i dao svoga Sina Jedinorođenca, da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.
Neizmjerne li Božje ljubavi! Čudo ljubavi prema svakom čovjeku. Zar me toliko ljubiš Bože moj?

O čovječe možeš li pojmiti ovu ljubav. Možeš li ju svojim razumom dohvatiti i rukama dotaknuti? Možeš li s očiju ljuske skinuti i sluh svoj za ovaj govor osloboditi? U svojim lutanjima, bespućima besmisla i dosade, u tamama svijeta što još ili koga još tražiš? Sa sv. Franjom možeš samo uskliknuti: Ljubav nije ljubljena! Ljubav nije uzvraćena.
Unatoč svim čudima svijeta, bogatstvima, stvarima i događajima kojima puni život, čovjek današnjice ne uspijeva biti sretan. Događa se zaborav Boga, neposlušnost Tvorcu. Ljubav (Bog), zaista, nije ljubljena! Nije poslušana. Katkad je i neprimijećena. Zanemarena. Ostavljena. Zla svijeta, nesreća i tmine ljudskog života nisu dokaz Božje neprisutnosti, nego samo čovjekove ne okrenutosti Bogu! Moj narod ne slušaše glasa moga, Izrael me ne posluša. Zato ga pustih okorjelom srcu njegovu neka hodi kako mu se hoće! Koje li čovjekove nesreće, ljudske tragedije.

O čovječe stvoren si za Boga, otvori svoje uši i poslušaj glas Njegov.
Slušaj! Gospodin Bog naš je Gospodin je jedini. Zato ljubi Gospodina Boga svoga iz svega srca svojega, iz sve duše svoje, iz svega uma svoga, i iz sve snage svoje. Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci. Onaj koji iskreno ljubi ispunja sav Zakon! O neusporedive li i neizmjerne snage ljubavi! Ljubav koje u svijetu nema prebiva u poniznu srcu. Ljubav, po kojoj je Bog poslao na svijet svojega vlastitog Sina. Ljubav nas je poučila podnositi opasnosti, ljubav stvara, čini blaženima i ovjenčava mučenike. Ljubav potrebe bližnjega smatra svojim potrebama, postavlja zajednički stol bogatima i siromašnima, sladi ogorčene duše, izmučene liječi, klonulim dušama vraća snagu. Ljubav ljubi milostinju, ne poznaje oholost, ljubav bježi od ogovaranja, ljubav potiče na služenje, uklanja strah a u srce stavlja otvorenost prema Bogu. Ljubav otvara dveri vječnog kraljevstva, kroti tijelo, grije duh i razvedrava dušu. Ljubavlju ljubimo Onoga koji je prvi ljubio, koji nam je toliko puta došao u susret.

Vrijeme korizme je vrijeme u kojem razmišljajući o Božjoj neizmjernoj ljubavi, muci i smrti Njegovog Sina na križu otvaramo svoje uši Njegovom glasu, koji nas zove na pokajanje, na velikodušnost, ohrabruje nas da mu ostanemo vjerni, njegovi učenici, i ponovno obnovimo svoju ljubav i pripadnost Njemu. Ti se, dakle, Bogu svojem vrati, čuvaj ljubav i pravednost i u Boga se svoga uzdaj svagda! Jer Božja ljubav je jedina konstanta na zemlji, ona je smisao i ispunjenje ljudskog života.
Čovjek koji sluša Boga s pravih putova skrenuti neće, Bog ga štiti i čuva do u vječnosti. Za obnoviti predanost Gospodinu i štovanje njegovih zapovijedi korizmeno je vrijeme iznimna prigoda. Isusov učenik pozvan je slaviti svojim glasom i životom Božju ljubav i vjernost, svakodnevno se sjećati da hod u poslušnosti Bogu vodi do ispunjenog života i obilnih blagoslova.

Kao ljiljan on će cvasti, ljepota će mu biti kao u masline, po Bogu bit će rodan plodovima. Mudar shvaća ovu besjedu i čovjek razuman spoznaje jer pravi su putovi Jahvini, pravednici hode po njima.

 

 s. Marija Jelena Krilić, Družba Kćeri Milosrđa, TSR sv. Franje

slušaj razmatranje korizma

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"
04:00 Glazba
04:30 Preko trnja do zvijezda - tema: Ljepota; ur. i vod.: Antea Katić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.