ljubav nije ljubljena naslovna

Psalam 79

Psalam 79 je "psalam tužaljki“ , odnosi se na vrijeme babilonskog ropstva. Prikazuje nam Svetu zemlju koju su okupirali pogani, hram je opljačkan, Jeruzalem u ruševinama, službenici Božji pogubljeni, i cijeli narod Izraelaca postao je predmetom prijezira i pogrde svojih susjeda. Ipak pretrpljene nesreće nisu ugasile svu vjeru i nadu naroda. Bog je još uvijek Bog spasenja Izraela, odnosno Bog od kojega se jedino može dobiti i očekivati spasenje. Mole ga da pritekne u pomoć Izraelu, i proslavi svoje ime. Sličnih tekstova o molbi za izbavljenje ima u nekim ranijim knjigama SZ:

Onda Mojsije reče Jahvi: "Egipćani su shvatili da si ti, svojom moći, izveo ovaj narod između njih. Brojevi 14:13
A u Ponovljenom zakon 9:28 čitamo: Da se ne rekne u zemlji iz koje si nas izbavio: Jahve ih nije mogao uvesti u zemlju koju im je obećao, ili ih je mrzio pa ih je zato odveo da ih pomori u pustinji.

Iz spomenutog psalma uzimamo sljedeće retke: Ne spominji se, protiv nas, grijeha otaca; neka nas pretekne smilovanje tvoje jer smo jadni i nevoljni.
Ovaj vapaj, odnosno zaklinjanje, zazivanje Boga u pomoć porobljenog naroda kaže jednostavno: nemoj se spominjati onoga što je bilo, zaboravi ocima našim njihove prijestupe,lutanja i udaljavanja od tvog Zakona, od Tebe Bože svemoćni i priteci nam u pomoć. Izrael je puno puta zaboravio na svoga Izbavitelja, ali znajući da je Otac smilovanja usuđuju se još jednom moliti zaboravi i smiluj se. Nevolja najbolje nauči čovjeka kako moliti, tražiti pomoć i kucati na srce Oca milosrdnoga. Kao da kažu porobljeni Izraelci, a i mi s njima, baci na dno mora sve grijehe naše i preteci nas svojim smilovanjem. Srce rastuženo i raskajano moli ustrajno i hrabro premda tihim glasom, ponizno, raskajano željno života koji čezne za slobodom koju Bog jedini može dati. Kad se osjetiš jadan i nevoljan, a to su ljudska iskustva, najusrdnije se molimo. Molitva bilo koje vrste trebala bi nam biti dnevna hraniteljica posebno u ove svete dane krizme, vremena obraćenja i vapaja.

Mi jadni i nevoljni ovako ti se obraćamo: Pomozi nam, Bože, pomoći naša, zbog slave imena svojega, oslobodi nas i otpusti nam grijehe zbog imena svoga!
Kako je krasan ovaj zaziv Bogu pomoćniku, pomoći našoj. Jednostavno mu kažemo pomozi nam, ne radi naših zasluga već zbog Tvoga svetog Imena. Po svome svetom Imenu oslobodi nas i otpusti, zaboravi, ne gledaj na grijehe naše.Neka se i danas sveti Tvoje Ime, veliki i milosrdni Bože. Oslanjamo sena Tvoju dobrostivu i blagu ljubav, neizmjernu i strpljivu.

I u istom duhu zazivanja i preporuke nastavljamo s pouzdanjem:
Nek` do tebe dopru uzdasi sužanja, snagom svoje mišice poštedi predane smrti!
Oče sveti, mi smo sužnji u ropstvu grijeha i prikloni svoje uši našim uzdisaji ma, priteci u pomoć našoj nevolji; osnaži naše slabe udove i klecava koljena, snagom svoje mišice, poštedi nas smrti i obnovi životu nama. A mi ćemo se srcem vratiti tebi /A/ mi, tvoj puk i ovce paše tvoje, slavit ćemo te dovijeka, kazivat ćemo od koljena do koljena hvalu tvoju!

Kako je lijepo vratiti se Bogu, Pastiru naših duša i slaviti ga u radosti srca, pjevati mu hvalu od koljena do koljena.
Uz ove zadnje retke možemo izmoliti psalam zahvale našem Gospodinu koji nas čuva, pazi i vodi sigurnim putem.
Gospodin se Pastir moj, ni u čem ja ne oskudijevam; na poljanama zelenim on mi daje odmora. Na vrutke me tihane vodi i krijepi dušu moju. Stazama pravim on me upravlja radi imena svojega.

Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni.
Trpezu preda mnom prostireš na oči dušmanima mojim. Uljem mi glavu mažeš, čaša se moja prelijeva. Dobrota i milost pratit će mene sve dane života moga. U Jahvinu ću domu prebivati kroz dane mnoge.

Za Tvoju ljubav, dobrotu i milost zahvaljujemo Ti, Gospodine!

 

 — s. Beata Prkačin, uršulinkaslušaj razmatranje korizma

 

Radio Marija

21:01 Odgoj za ideale - emisija zagrebačkih bogoslova; tema: Marija, Majka Crkve; gosti: Ljudevit Marija Jaroš, Ivan Parlov i Ante Nimac; ur. i vod.: Martin Radić
22:00 Obavijesti i najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - IX. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 9. DAN BORBA S...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.