devetnica gabrić 2024 02 1

VELIKA DEVETNICA U ČAST SLUGE BOŽJEGA OCA ANTE GABRIĆA
»OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA«
20. - 28. veljače 2024.

 

1. DAN

IZ KALKUTE U HAZARIBAGH

Već sam mjesec dana u Kalkuti. Po želji poglavara misije putujem u Hazaribagh radi učenja bengalskog jezika. Kalkutu sam ostavio 5. prosinca 1938.

Na kalkutskoj stanici oblijetalo je oko mene stotinu kulija, nosača, da preuzmu moje stvari. Vika, galama, svađanje ... Već sam se ozbiljno počeo bojati za svoje bijedne kofere. Htjedoše ih raskinuti, samo da svaki nešto može ponijeti i onda kasnije dobiti bakšiš. Pratio me brat Vidmar. Vješt takvim događajima zaviče i zagrmi dva-tri puta, pa je sve bilo u redu. Za nekoliko minuta sjedio sam mirno u niskom vagonu brzog vlaka prema Patni. Prodavači voća, kolača, bombona, duhana... dosadni kao muhe, neprestano nude svoju robu. S duhandžijom već sam se htio uhvatiti u koštac. Došao mi je barem deset puta, a ja ne samo da ne pušim, nego duhana ne mogu ni vidjeti kao pravi Metkovčanin, jer u Metkoviću se ne puši!

Iza prilično dugog fućkanja i zvonjenja uputismo se kroz kalkutska predgrađa na istočnu stranu prema Hazaribaghu. Okolica Kalkute je veoma lijepa, no ovaj put izgledala mi je još ljepša u tajanstvenom sjaju mjeseca. Gajevi palma odražavali su se u mnogobrojnim jezercima. Svuda naokolo mir i tišina, no bolna tišina. Mislio sam na tolike duše pogana, koji žive po tim zaselcima i tako dugo čekaju na nekoga, koji će im u dušu uliti mir, koji će njihova srca stišati i ublažiti radosnom viješću evanđeoske ljubavi. Gledajući kroz prozor u tu tamnu indijsku noć molio sam se Gospodinu da pošalje mnogo hrvatskih mladića i djevojaka, koji će sav svoj život dati za ove siromahe.

Moleći tako i misleći na mlade prijatelje u domovini, nisam ni opazio da smo iz bengalske ravnice ušli već u brdovitije krajeve srednje Indije. Počela se osjećati i zima. Dobro zaogrnut gunjem i zimskim kaputom zakunjah, ali kratko, jer smo nekako poslije ponoći stigli u Hazaribagh. Tu prihvatiše moje kofere i one dvojice isusovaca, koji su sa mnom putovali, te ih odnesoše do autobusa. Njim ćemo se morati voziti ništa manje nego tri sata, budući da je grad Hazaribagh veoma daleko od stanice.

Taj je autobus sigurno služio našem praocu Adamu, kad je poslije podne izlazio na šetnju po raju zemaljskom. Nije bio baš potpuno teretni, ali mu nije ni puno nedostajalo do toga. Najljepše je ipak to što ima »samo« tri razreda, kao naši luksuzni vlakovi. Mi kao »sahibi« dakako da smo morali u drugi razred. To je službeno ime prostoru, širokom jedno pola metra i ograđenom rešetkama od trećeg i četvrtog razreda. Podulja klupa služila je za nas pet putnika. Noge smo morali podviti poda se, jer nije bilo mjesta da ih ispružimo. Kad je tako lijep bio drugi razred, lako si možete predstaviti »komotnosti« trećeg i četvrtog razreda. Imao sam još sreću da sam zapao među dva podeblja gospodina. Ponizno priznajem da sam mršav i da se mogu stisnuti, ali su ti plemeniti debeljkovići mislili da će mene upravo nestati iza njihovih pleća. No, razabravši »misli njihovih srdaca«, počeo sam u samoobrani upotrebljavati svoje lakte i pokazivati im kako ja držim uz one koji brane privatno vlasništvo…… nastavak sutra

Ante Gabrić, DI

 

MOLITVA za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića

Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo. Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama. Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo… po Kristu Gospodinu našemu. Amen

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

 


Tekst i foto: Zaklada Otac Ante Gabrić - ZOAG

Autor devetnice: ©Zaklada Otac Ante Gabrić (ZOAG)
Zabranjeno kopiranje sadržaja bez suglasnosti autora

Radio Marija

07:00 Sveta misa - prijenos iz samostana ss. Karmelićanki Božanskog Srca Isusova na Vrhovcu
07:30 Molitva - Jutarnja
07:40 Glazba
08:00 Svetac dana - sv. Beda Časni

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - VI. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 6. DAN MISAO NA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.