bogojavljenje 24 006 scaled

Svetkovina Bogojavljenja proslavljena je u katedrali svetog Jakova u Šibeniku u subotu 6. siječnja. Svečano misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirali su generalni vikar mons. Marinko Mlakić, katedralni župnik don Krešimir Mateša i umirovljeni biskup Ante Ivas.

Događaj Bogojavljenja je toliko bremenit simbolikom i značenjima, a mi se zaustavimo samo na dva pitanja koja nam zapravo postavljaju Tri Kralja: „Što ja u životu tražim ili kamo želim stići?“ i „Koga slijedim, za kim idem?“, poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić.

Čovjek je tragač za srećom. Samo tu sreću kao da svatko traži na neki drugi način. Vidi u nečem drugom. Ponekad nasjednemo zamamnim ponudama lažne sreće. Kratkotrajne i prazne. Valja jasno vidjeti što nas istinski čini sretnima, iznad malih zadovoljstava. Čovjek želi biti ispunjen, zadovoljan, ostvaren u nekom djelu oko kojeg se trudio. Nikada više nego danas nije bilo lažnih ponuda. Čovjek danas mora razabrati što mu od ponuđenog uopće ne treba. Što je zamka i laž. Što je krivi put, a što ga doista usrećuje na duge staze, zapravo što će ga dovesti jedinom pravom cilju, Bogu Spasitelju, porčio je biskup Rogić.

Ukazao je kako čovjek želi nositi mir u srcu, a toliko toga donosi nemir. Od opasnosti za život, ratova, katastrofa, strahova, nesreća koje se događaju, svađa i razdora radi suprotstavljenih mišljenja koja su često plod ne prihvaćanja drugoga i drugačijega. Kako doći do onoga koji jedini daruje pravi mir, Spasitelja? Čovjek traga za istinskom ljubavi, voljeti i biti voljen, poštovan, vrednovan, koristan. U čovjeku i oko njega kao da traje vječna borba između sebičnosti i velikodušnosti, uzimanja i davanja. Kako prepoznati i prihvatiti da prave ljubavi nema bez žrtve. Samo se živeći za drugoga može naći prava ljubav, ona koja pronalazi svoju sreću u sreći onoga za koga živi

Čovjek se oduševljava onima koji su nešto postigli, ostvarili velike pobjede, učinili velika djela, prednjačili u dobroti i žrtvi. Od dobrih uzora do krivih idola. Valjalo bi jasnije razabrati koji su pravi uzori, a odbaciti krive idole, zapravo svake idole jer samo je jedan i Učitelj, i Vođa i Spasitelj. Čovjek želi da njegov život ima smisao i jasan cilj prema kojem ide. Čovjeku ostaju pitanja na koja sam mora tražiti odgovor i opredijeliti se. Upravo u tim temeljnim pitanjima Tri Kralja su nam primjer i putokaz. Oni su Krista tražili, znakove Neba slijedili, odgovore pronašli i svoju vjeru u Isusa Krista ispovjedili. A onda su kroz život krenuli drugim putem izbjegavajući ono što ih može od Boga udaljiti, kazao je biskup Rogić.

Potražimo u svom životu, u svojoj duši pitanja na koja od Spasitelja tražimo odgovor. Potražimo njegov zakon ljubavi i uvidimo koliko je istinski upisan u naše srce. Pogledajmo da li dobro slijedimo znakove vremena, da li smo dosita njegovu, Božju riječ stavili za onu zvijezdu koju slijedimo? I da li nas kroz život pokreće ona ista čežnja koja je pokretala tri kralja: susresti Spasitelja, poruči oje vjernicima u katedrali svetog Jakova biskup Tomislav Rogić.

Izvor: Šibenska biskupija

Radio Marija

19:30 KORIZMENE SRIJEDE - klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu
19:55 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:15 Krunica i litanije sv. Josipu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića - II. dan

VELIKA DEVETNICA U ČAST SLUGE BOŽJEGA OCA ANTE GABRIĆA »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« 20. - 28. veljače 2024.   2. DAN IZ KALKUTE U HAZARIBAGH Bilo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.