Bogojavljenje 06012024 16

Na svetkovinu Bogojavljenja u subotu, 6. siječnja, misnim slavljem u varaždinskoj katedrali predsjedao je varaždinski biskup Bože Radoš.
„Neki će ovaj blagdan nazvati Božićom dalekih, blagdanom onih koji tragaju za Bogom. I mi smo u tom društvu, želimo biti u toj karavani s mudracima i tražiti Gospodina“, kazao je predsjedatelj misnoga slavlja.

Nakon evanđelja koje je navijestio preč. Ivan Rak, svetkovinu Uskrsa - po drevnom običaju Crkve o svetkovini Bogojavljenja - navijestio je kanonik preč. Mario Kopjar.

U homiliji biskup Radoš rekao je da je jedna zvijezda, unatoč kišnom danu, zasjala u srcu vjernika i danas ih pozvala na put. „Crkva je hodočasnica, putnica na zemlji i poziva nas u društvo mudraca da bismo s njima susreli Kralja“, kazao je.

Poručio je da Gospodin i danas želi navijestiti radost da je prisutan među svojim vjernicima, da želi srušiti zid između izabranih i pogana. „Crkva nas poziva da ono što mislimo da je izabranje od Boga, da to stavimo pod upitnik, a ono što je pogansko da stavimo pred sebe jer je možda to put našeg susreta s Bogom“, rekao je propovjednik te dodao kako su na tom istom putu mudraci - oni koji gledaju prema nebu, koji nisu ograničeni samo na zemaljsko, koji imaju potrebu za nečim višim, koje na putu vodi želja i čežnja za Bogom, koji ne stoje na mjestu, nego traže i tragaju unatoč mnogim preprekama.

„Mudraci na svom putu imaju zvijezdu pred sobom, no na putu znaju pogriješiti. Suvremeni su svetci, naši su suvremenici koji idu zajedno s nama i kažu nam da ćemo i mi u životu pogriješiti te nam poručuju da se ne bojim svojih pogrešaka. Oni su izgubili svoju zvijezdu, promašili su grad. Došli su u Jeruzalem, došli su pred Heroda koji želi ubiti dijete (…) Ima još pogrešnih putova i načina kojim su htjeli doći do Boga. Što je za nas važno? Važno je to da oni ne odustaju. Oni su hrabri ljudi“, poručio je mons. Radoš te iznio odlike hrabrog čovjeka: „Hrabar je onaj čovjek koji zna početi ispočetka, zna se otvoriti Božjoj milosti koja u sebi ima snagu za novi početak, zna prepoznati zvijezdu vodilju koju Bog stavlja na životni put, koji zna doći do štalice, koji se zna spustiti na koljena i pokloniti se Bogu. To su hrabri ljudi, a to su bili i ovi mudraci!“

Naveo je i jedan intervju pape Franje u kojem Papa kaže: „Bojim se onih koji ne traže više, koji govore da imaju iskustvo Boga, a nemaju tame u svom životu - to su lažni proroci. Onaj tko je susreo pravoga Boga, uvijek je u krizi, novom traganju, novom putu, ima životnih kriza kroz koje raste i koji ga vode u susret s Bogom.“

„Možda je to opomena za nas? Možemo li biti u društvu hramskih svećenika i cijeloga Jeruzalema, naroda kojemu je dobro? Itekako možemo. Taj svijet ne traži ništa novo, ne ide prema Gospodinu“, ustvrdio je biskup te istaknuo kako mudraci predstavljaju izazov, ali i odražavaju želju da čovjek, vjernik bude poput njih kako bi mogao poći prema jaslicama Betlehema.

„Da bismo se mogli Bogu pokloniti i priznati ga, mnogi svetci i mistici kažu da moramo uvijek poći od onoga koji je postao Dijete, koji je postao čovjekom. Ako mu se ne poklonimo u Betlehemu, teško ga možemo pronaći u Jeruzalemu. Ako ga ne vidimo kroz 30 godina tajnog djelovanja, ne možemo ga razumjeti ni u javnim djelovanjima. Ako ga ne susretnemo u tijelu, ne možemo ga susresti ni u njegovom božanstvu. Isusovo tijelo, rođenje u Betlehemu, za nas je savršen i jednostavan put prema Bogu“, naglasio je biskup.

Dodao je kako su mudraci darivajući Dijete, otvorili svoje darove, tj. svoje duše kako bi primili dar koji će ponijeti sa sobom, u svoje zemlje.

Na kraju je potaknuo vjernike da se upitaju jesu li susreli Gospodina i gdje, te da to drugima jave. „Neka nam Gospodin da milost traženja, ali i javljanja jedni drugima. Da si možemo kazati: 'Pronašao sam ga, nosim ga tebi i želim i tebi da se i ti njemu pokloniš kao svome Bogu, da bi mogao primiti novi život - život s Bogom u vječnosti, pun radosti'“, zaključio je mons. Radoš.

Na misi su koncelebrirali kanonici Stolnog kaptola mons. Antun Perčić, preč. Mirko Horvatić i preč. Mario Kopjar te kancelar preč. Ivan Rak.

Tekst i foto: Branimir Gubić

Izvor: Varaždinska biskupija

Radio Marija

19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica - Otajstva svjetla

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Žedna mi je duša Boga, Boga živoga; o kada ću doći i lice Božje gledati? Posljednja tri dana razmatrali smo kako izgleda naš korizmeni hod koji je tek...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2024
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.