Na blagdan Presvetog Imena Isusova, u srijedu 3. siječnja, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću slavljeno je svečano misno slavlje na čast i slavu Imena Isusova te bl. Alojzija Stepinca. Nakon misnog slavlja održano je predstavljanje knjige „Propovijedi na Litanije Imena Isusova“ blaženog kardinala Alojzija Stepinca.


Proslava Presvetog Imena Isusova i predstavljanje knjige Propovijedi na Litanije Imena Isusova kardinala Stepinca u Župi Krašić2024 3

Svečano miso slavlje predvodio je varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak, a prigodnu homiliju izrekao je postulator kauze bl. Alojzija Stepinca mons. dr. Juraj Batelja. Suslavili su i dvojica domaćih sinova iz župe Krašić, župnik Župe sv. Klare djevice u Zagrebu preč. Darko Pužin i svećenik na službi u Riječkoj nadbiskupiji vlč. Josip Blažotić te župni upravitelj Župe Krašić vlč. Ivan Vučak.

U homiliji mons. Batelja istaknuo je da su se vjernici na tome misnom slavlju okupili kao čestitari na Isusovom imendanu. „Za Židova ime označava osobu. Ime Isusa iz Nazareta ne samo da znači nego i uključuje istinu: ‘Bog spašava’. Time On obznanjuje svoj identitet i poslanje. Spašavati može samo Bog. U Isusu iz Nazareta prepoznajemo Sina Božjega i svoga Spasitelja“, rekao je propovjednik.

„Isus je donesen u hram, ali ne da On bude posvećen, nego da ga posveti, ne da On bude očišćen, nego da čisti“, istaknuo je, između ostaloga, mons. Batelja. Zatim je predstavio jednu od propovijedi bl. Alojzija Stepinac koja je objavljena u knjizi „Propovijedi na Litanije Imena Isusova“.

Liturgijsko pjevanje animirao je mješoviti zbor Župe Krašić „Josip Vraneković“ pod vodstvom s. Valerije Sakač, SMI. Prije misnog blagoslova, mons. Batelja ukratko je predstavio novu knjigu „Propovijedi na Litanije Imena Isusova“ koju je napisao sam blaženik kardinal Alojzije Stepinac.

Mons. Batelja istaknuo je da knjiga sadrži 38 propovijedi bl. Alojzija Stepinca o Imenu Isusovu koje je blaženik izgovorio u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću. „Sigurno su se mnogi vjernici na te poruke okrenuli na pravi put“, dodao je mons. Batelja.

„Kad je nadbiskup završio tipkanje tih propovijedi, rekao je župniku Vranekoviću: ‘Evo vam 38 propovijedi o Imenu Isusovu’. Dao ih je župniku, koji ih je oduševljeno prihvatio i rekao: ‘Štampat ćemo ih’. Nadbiskup Stepinac mu je odgovorio: ‘Nisu one za štampu’. Tom je prigodom župnik Vraneković u Dnevniku zapisao: ‘To je govorila njegova poniznost’. Njegove su propovijedi napisane prema Svetom pismu i to je uistinu nešto silno“, istaknuo je mons. Batelja.

 Proslava Presvetog Imena Isusova i predstavljanje knjige Propovijedi na Litanije Imena Isusova kardinala Stepinca u Župi Krašić2024 2

Naime, kardinal Stepinac u tim propovijedima izravno je naveo 247 biblijskih citata – 64 iz Starog zavjeta i 183 iz Novoga zavjeta. Citirajući kardinala Franju Kuharića, mons. Batelja je rekao da je bl. Alojzije Stepinac bio „biblijski nakvašen kao spužva vodom“.

Propovijedi su pisane na pisaćoj mašini koje su kardinalu Stepincu poslali iz SAD-a. „Njegove su propovjedi gotovo bez pogrešaka. On ubacuje neku riječ samo da pojača dojam misli. Neke je riječi dodavao i nalivperom“, istaknuo je mons. Batelja te dodao da je kardinal Vinko Puljić u pregovoru knjige napisao kako knjiga svjedoči da se o bl. Alojziju Stepincu najautentičnije govori na temelju dokumenata i njegove bogate duhovne baštine koju je ostavio.

„Dragi krašićki župljani i hodočasnici, ja sam sukrivac što je s nama biskup Mrzljak. Moja i župnikova želja bila je da se ovdje osjećamo kao obitelj. Kardinal je to zajedništvo gradio i ove propovijedi u ovoj crkvi izgovorio kao poticaj za vjeru. Želio bih da čitajući ovu zbirku propovijedi uzvjerujemo dublje u Isusa Krista, Sina Božjega“, rekao je mons. Batelja te dodao da vjeruje da će knjiga ta biti dodatni poticaj za život u vjeri.

Knjiga „Propovijedi na Litanije Imena Isusova“ u izdanju Postulature bl. Alojzija Stepinca, kao i drugi naslovi, mogu se nabaviti u Biblioteci i suvenirnici Spomen-doma bl. Alojzija Stepinca u Krašiću. Na kraju mise mons. Batelja je poklonio upravitelju župe božićnu kuglicu s prikazom Svete Obitelji, a djeci kipić maloga Djeteta Isusa.

Tekst i foto: Župa Krašić

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

17:00 Mudrosti i duhovnosti svetih otaca - tema: Kršćanski pisac Tertulijan; ur.: dr. sc. don Ivan Bodrožić; vod.: Zdravka Andrijašević
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.