p1330435

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je misno slavlje sa zazivom Duha Svetoga u ponedjeljak 1. siječnja na svetkovinu Marije Bogorodice i početku Nove godine, u splitskoj prvostolnici svetog Dujma. U koncelebraciji su bili: pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Nediljko Ante Ančić, katedralni župnik don Ante Mateljan, kanonik don Marko Ćubelić te nadbiskupov tajnik don Renato Pudar.

Na početku propovijedi nadbiskup Križić svima je čestitao Novu godinu te je kazao da nitko od nas ne zna kakva će biti godina pred nama. „Često čujemo pitanja što će nam donijeti nova godina? Nova godina, po sebi, ne donosi ništa, ili bolje rečeno ona nam zapravo vraća ono što smo u nju uložili“, kazao je nadbiskup na početku propovijedi.

Čovjek u svojoj naravi ima upisanu duboku želju da na sebi konstantno ispravlja određene stvari. „Gospodine, nauči nas dane naše brojiti da steknemo mudro srce“, na jednom mjestu bilježi starozavjetni pisac. „Što znači ova molitva? Za Semita vrijeme ima značenje i važnost prije svega zbog svog sadržaja, a ne toliko zbog svoje dužine. Svi su sposobni brojiti sate, dane, tjedne, godine. Međutim, osim ovog brojanja koje je čisto numeričko, postoji i mudrosno brojenje koje se bitno razlikuje od numeričkog. Ovdje se sati i dani broje po sadržajima, po vrijednostima koje smo u njih ugradili. U tom smislu svi dani nisu jednaki. Postoje i prazni sati, dani, mjeseci, a možda i godine. To vrijeme se ne računa, to je propalo vrijeme. To vrijeme nema sadržaja, nema vrijednosti. Neka osoba može živjeti kratko, ali sadržajno ispunjeno, a to znači da nije živjela kratko“, istaknuo je nadbiskup.

„Mudrost srca“ se ne sastoji u količinama, tj. koliko dugo netko živi, nego u kakvoći kako netko živi. Dani registrirani kalendarom su neizbježni, ne mogu se zaustaviti te njihov tijek ne zavisi od čovjeka, dok oni obilježeni „mudrošću srca“ zavise, naglasio je nadbiskup. To su dani koje čovjek učini zajedno s Bogom, i oni se broje. Dani provedeni s Bogom su dani puni sadržaja. Zato nije najvažnije koliko godina netko živi, nego koliko je bilo punih godina koje je živio. „I Grci imaju riječ 'kairos' koja označava vrijeme, ali ne svako vrijeme, nego samo ono milosno, važno, pravo. Svaki je dan jednako pun sati i minuta, ali ne sadržaja. Sadržaji zavise od nas. Pred nama je još jedna nova godina. Ima, manje-više, jednako dana i mjeseci. Oni su pred nama, i prazni su. Mi ih moramo ispuniti sadržajima. Neće oni sami od sebe donijeti ništa posebno. Oni zavise od vrijednosti koje ćemo mi u njih uložiti“, kazao je nadodavši da se često mogu čuti pitanja: „Što bi želio da ti Nova godina donese?“, dok je zapravo pravo pitanje: „Što si odlučio uložiti u novu godinu koju si započeo?“ Godina redovito donosi ono što se u nju ulaže. Vrijeme prolazi, dani prolaze, i u tom prolazu treba loviti vrijednosti, ispunjati vrijeme sadržajima, a ne čekati da vrijeme samo od sebe donese nešto, kazao je.

„Bog nas pohađa u prolazu. Kako je važno znati prepoznati Boga koji prolazi pored nas sa svojim ponudama. On nam uvijek ostavlja potpunu slobodu da njegove ponude prihvatimo ili da se na njih ne obaziremo, da se poput Samarijanca zaustavimo i učinimo neko dobro djelo ili da poput svećenika i levita sve u širokom luku zaobiđemo. Kako je važno znati biti sabrani, ne samo u crkvi, nego i na ulici, trgu, hodniku. Nemojmo odgađati važne odluke. Nemojmo misliti da je pred nama još puno godina, da ima vremena da se propušteno nadoknadi. To je varka. Za svakog od nas je najvažnije ono danas“, zaključio je nadbiskup dodavši da nam Bog daruje Novu godinu kao novi talent s kojim se moramo služiti, iskoristiti ga i obogatiti život besmrtnim vrijednostima.

Misno slavlje završilo je zazivom Duha Svetoga, gregorijanskim himnom „O dođi, Stvorče Duše Svet“. Pjevanje tijekom mise predvodio je Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem mo. Šime Marovića te uz orguljašku pratnju s. Mirte Škopljanac Mačine.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju
22:40 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.