DSCN0075 scaled

Prvoga dana nove građanske godine, na svetkovinu Blažene Djevice Marije Bogorodice i 57. Svjetski dan mira, riječki je nadbiskup Mate Uzinić predvodio svečano euharistijsko slavlje u katedrali sv. Vida.

U propovijedi se ukratko osvrnuo na tri teme misnoga slavlja: utjelovljenje Sina Božjega i Marijino prihvaćanje toga otajstva, važnosti Božjeg blagoslova na početku nove građanske godine te poruku pape Franje za 57. Svjetski dan mira na temu: „Umjetna inteligencija i mir“.

Značenje svetkovine BDM Bogorodice Uzinić je protumačio kroz svetopisamska čitanja, istaknuvši osobito evanđeoski ulomak iz kojeg je izdvojio Marijino prihvaćanje Božjega utjelovljenja te pozvao okupljene vjernike da, nasljedujući njezin primjer, pohranjuju to otajstvo u svoja srca i o njemu promišljaju, kako bi mogli dati Bogu odgovor za nastavak onog istog poslanja: ‘biti službenica/službenik Gospodnji’.

„Marija je prihvatila to otajstvo na način da ga je u sebi pohranjivala i o tome u svome srcu razmišljala. Svjesna je koliko ju nadilazi. Svjesna je, iako je ona najdostojnija od svih nas, koliko je nedostojna. Bog je u njoj postao čovjek i po njoj je dobio život na zemlji, naše ljudsko tijelo. Postao je jedan od nas. To otajstvo je nešto pred čim je i Marija zbunjena, što ne može razumjeti. Zato ona o svemu tome promišlja, pohranjuje i prebire tražeći od Boga razjašnjenje i pomoć da bi tom otajstvu mogla služiti cijelim svojim bićem. No, Marija je i slika Crkve. Ono otajstvo koje nju duboko zahvaća je otajstvo koje se po njoj tiče svakoga od nas. Ne samo da je Bog u Mariji postao jedan od nas, nego je on u Mariji, postavši jedan od nas, omogućio svima nama da možemo biti na nov način Božji sinovi i kćeri. Veliko je to otajstvo pred kojim i mi, kao i Marija, možemo biti samo zbunjeni, ali od Marije možemo učiti kako se suočavati s tim otajstvom.“, kazao je Uzinić i u nastavku propovijedi osvrnuo se na starozavjetno čitanje iz Knjige Brojeva te istaknuo važnost primanja Božjega blagoslova za sve aktivnosti i pothvate kao bitnu poruku za početak nove građanske godine.

„Bez Gospodina možemo planirati, ali ne možemo uspjeti. Gospodin dopunja ono što mi ne možemo i ono što se nama čini nemogućim, čini mogućim. Zato mu dozvolimo da bude dio naših života, onaj koji će nas nositi na svojim krilima ljubavi kroz godinu koja je pred nama i omogućiti da ta njegova ljubav po nama može dotaknuti svakoga čovjeka, da može čuvati, obasjati i mir donijeti.“, kazao je propovjednik nadovezujući se time na poruku pape Franje za 57. Svjetski dan mira na temu: ‘Umjetna inteligencija i mir’. U duhu Papine poruke, Uzinić je istaknuo da se mir postiže ponajprije osobnim obraćenjem, na način prihvaćanja logike drugačije od ovoga svijeta koja se svjedoči vlastitim životom i tako prenosi na buduće generacije.

Na kraju misnoga slavlja nadbiskup je predvodio molitvu pape Franje za mir u svijetu, a osobito na područjima zahvaćenim ratnim sukobima.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

15:15 Krunica - Radosna otajstva
15:40 Glazba
16:00 Riječ Gospodnja - homilija o. Goce Kostova, glavnog urednika Radio Marije Makedonije
16:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Oprost Posljednja tri dana razmatrali smo kako izgleda naš korizmeni hod koji je tek započeo. Analizirali smo kakva je naša volja, a kakva bi trebala...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2024
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.