P1330263

U nedjelju 31. prosinca na Staru godinu, a ujedno i blagdan Svete obitelji, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je misu zahvalnicu za proteklu građansku godinu u katedrali sv. Dujma.

U uvodnom je pozdravu nadbiskup Križić podsjetio kako slavimo blagdan Svete Obitelji Isusa, Marije i Josipa koji se svake godine slavi prvu nedjelju po Božiću, a koji ove godine pada na zadnji dan u građanskoj godini kada, i ovom svetom misom, želimo Bogu reći hvala za proteklo vrijeme te za sve što nam je podario protekle godine. „Bez svetih obitelji nema budućnosti. Nažalost, svjedoci smo kako je u današnjem društvu obitelj napadnuta sa svih strana. Svjedoci smo raspada mnogih brakova i obitelji. Ovdje smo se stoga skupili kako bismo zamolili Gospodina da podari obiteljima mir, ljubav i stabilnost i sve ono što im je potrebno za autentičan odgoj u kršćanskom duhu“, kazao je nadbiskup na početku uvodeći u misno slavlje.

Blagdan svete Obitelji je „blagdan-poruka“ svim kršćanskim obiteljima danas, naglasio je na počeku homilije nadbiskup. Crkva predstavlja Svetu Obitelj kao model obitelji za sva vremena. Istovremeno to je dan posebne molitve za sve obitelji kojima nije lako živjeti vjernost Bogu u vremenima kakva jesu. „Imati obitelj i pripadati jednoj obitelji je nešto posve normalno, što više i nužno potrebno za rast i razvoj svake osobe. Bez obitelji nije moguć autentičan ljudski odgoj. To se uklapa i u Božju logiku, pa je zato i sam Sin Božji došao među nas posredstvom jedne obitelji“, kazao je.

Već na početku Biblije, Sveti pisac ističe da Bog odmah stvara ljude kao zajednicu, kao obitelj. Čovjek je stvoren kao društveno biće, u nužnom odnosu prema drugome. „Živjeti s drugima pomaže čovjeku da bolje otkrije svoju istinu, istinu koliko je ponizan, istinu koliko je spreman drugima služiti i za druge se žrtvovati, koliko je spreman drugima praštati i s njima biti strpljiv, koliko je spreman druge voljeti bez obzira na njihove slabosti. Tako u obitelji ili u zajednici, osoba lakše razotkriva samu sebe i postaje svjesnija svoji dobrih i loših strana. Nikada nećemo osobu upoznati boraveći s njom na nekakvim neformalnim druženjima koliko živeći i radeći s njom. Život u obitelji nužno traži žrtve“, istaknuo je.

Isus oko sebe okuplja zajednicu da bi se svi lakše mogli duhovno formirati. Istina, i Isusova se zajednica u procesu formiranja susretala s mnogim poteškoćama. Bilo je puno rivalstva, napetosti i konkurencije i trebalo je dosta borbe svakoga sa samim sobom da se izgradi u ljubavi i dobroti. „Svaka obitelj poznaje svoje napetosti, sukobe i rivalstva. Ljudi smo i različiti među sobom. Nismo uvijek istog mišljenja i istih ideja. Nemamo niti iste darove i sposobnosti. Kakvo čudo ako ima nesporazuma? Samo je ljubav koja dolazi od Boga kadra nadići sve nesporazume. Ali ako fali ljubavi, suživot nije moguć ili će postati mučeništvo“, naglasio je.

Mnogi tvrde da Sveta Obitelj danas ne može biti uzor obiteljima jer su ipak oni bili puni milosti. „Mislim da stvar ne možemo gledati tako pojednostavljeno. O svemu su i oni morali razmišljati, moliti, razgovarati, zajednički tražiti rješenja. Imali su samo ljudska sredstva za postizanje harmonije u obitelji. Nisu im rješenja dolazila kroz objave i ukazanja, nego kroz molitvu i dijalog, kroz ljubav i strpljivost. I danas su ta ista sredstva dostupna svakoj obitelji. Ostaje samo pitanje hoćemo li razgovarati među sobom ili se svađati, hoćemo li se potruditi čuti drugoga ili se inatiti, je li nam zaista cilj doći do dogovora ili je glavni cilj pobijediti u sukobu. Kako je dobro i važno za svaku obitelj znati određene nesporazume staviti pred Boga u molitvi i saslušati što Bog savjetuje“, zaključio je nadbiskup moleći Svetu Obitelj da zagovara naše kršćanske obitelji kako bi sačuvale autentične obiteljske vrijednosti koje će im pomagati u odgoju i posredovanju vjere.

Pred kraj misnoga slavlja nadbiskup je kazao kako se život sastoji i od radosti i od tuge. „U prošloj godini zasigurno je bilo mnogo radosti i veselja, ali je bilo i patnje jer je ona sastavni dio svakoga ljudskoga života. Mi imamo sigurno štošta toga zahvaliti Bogu“, kazao je pozvavši vjernički puk da zapjeva zahvalni himan „Tebe Boga hvalimo“. Pjevanje tijekom misnoga slavlja predvodio je Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem mo. Šime Marovića te uz orguljašku pratnju s. Mirte Škopljanac Mačine.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu
19:40 Glazba
20:00 Kraljice Neba; Molitva za obitelj
20:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2021
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.