U nedjelju 31. prosinca na blagdan Svete Obitelji te na posljednji dan građanske godine pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski predvodio je misu zahvalnicu u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca. Na euharistijskom slavlju koncelebrirali su zagrebački nadbiskup u miru kardinal Josip Bozanić, pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško, kanonici Prvostolnog kaptola zagrebačkog i prebendari Prvostolne Crkve zagrebačke, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željko Faltak, odgojitelj vlč. Toni Potrebić te ostali svećenici.

Misa zahvalnica 1

U svojoj homiliji, biskup Gorski istaknuo je važnost obitelji: "Utjelovljenjem Isusovim obitelj je ukorijenjena i na zemlji i na nebu i otkriva nam se kao ljudsko i Božje zajedništvo, kao čudo darovane ljubavi i života, kao zaštićeno mjesto rađanja, odrastanja i umiranja."Kao najizvrsniji model za oblikovanje obiteljskog života i obiteljskih kreposti biskup Gorski istaknuo je Svetu Obitelj Isusa, Marije i Josipa: "članovi Svete Obitelji Marija i Josip bili su tako jednostavni, skromni ljudi, ali nadasve vjerni Bogu, sa svim problemima i teretima nesigurnosti koje život nosi: rođenje u štali, bijeg u Egipat, život radnika, siromaha u Nazaretu, Isusova smrt na križu - je li to uzor? Bog ih nije štedio. Baš zato, braćo i sestre, oni su ogledalo naših obitelji sa svim teškoćama života.""Nazaretska obitelj nije sveta zato što je imala teškoće, nego zbog svojih odnosa. Sveta je zbog odnosa s Bogom. Kakvo pouzdanje je imala Marija i kakvu vjeru sveti Josip! Znali su da ih Bog vodi, samo to, ali nisu razumjeli zašto. Sveta je zbog odnosa koje su gradili jedan prema drugome upravo na temelju odnosa prema Bogu, nisu htjeli povrijediti jedan drugoga.", rekao je biskup Gorski.Govoreći o životu nadbiskupijske zajednice u protekloj građanskoj godini, mons. Gorski istaknuo je događaje: smrt Svetog Oca Benedikta XVI.; promjenu zagrebačkog nadbiskupa pritom zahvalivši kardinalu Josipu Bozaniću za 25 godina služenja u Nadbiskupiji, moleći zagovor Duha Svetoga za novog nadbiskupa mons. Dražena Kutlešu; stupanje na snagu zaključaka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije; objavu Šematizma Zagrebačke nadbiskupije; proslavu 25. obljetnicu beatifikacije bl. Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici i primanje palija zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše; proslavu 90. obljetnice utemeljenja i djelovanja zagrebačkog Caritasa; obnovu župnih crkvi i kapelâ; obnovu zgrade Katoličkog bogoslovnog fakulteta; obnovu zagrebačke prvostolnice.Govoreći o životu Crkve zagrebačke, biskup Gorski istaknuo je djelovanje Hrvatskog katoličkog sveučilišta, nova zvanja u Zagrebačkoj nadbiskupiji, preminule dijecezanske svećenike i svećenike redovnike u pastoralnoj službi, običaj krštenja petog i daljnjeg djeteta u obitelji, 300. Zavjetno hodočašće vjernikā grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj. Tom prigodom zahvalio je svima koji u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca služe, bilo uređenjem prostora, sudjelovanjem u liturgiji ili pružanjem sakramenta pomirenja.Euharistijsko slavlje pjevanjem su animirali Koralisti zagrebačke katedrale pod ravnanjem mo. Miroslava Martinjaka.

 

Radio Marija

20:15 Krunica - Otajstva svjetla
20:45 "LJUBAV NIJE LJUBLJENA" - korizmeno razmatranje s. Marije Hedvige Bliznac, klarise
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Iz tame u svijetlo – emisija zajednice Cenacolo – ur. i vod.: Ivka Malkoč Bastašić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Žedna mi je duša Boga, Boga živoga; o kada ću doći i lice Božje gledati? Posljednja tri dana razmatrali smo kako izgleda naš korizmeni hod koji je tek...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2024
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.