IMG ad1ac640a4be72cc4b3428925f655dc7 V

U božićnom vremenu radosno se svetkovina Rođenja Gospodinova slavi i u Domu za starije osobe Kantrida. U subotu 30. prosinca riječki nadbiskup Mate Uzinić prevodio je misu u kapeli Doma na kojoj su suslavili župnik Vjekoslav Kovač i pastoralni suradnik Pave Điko.

Nadbiskup je propovijed započeo opisujući scenu iz jednog američkog crtanog filma u kojemu obitelj želi slaviti Božić, ali bez djeda koji je u Domu za starije osobe. Ne žele ga pozvati na proslavu jer bi im smetao, rekao je nadbiskup dodajući da ista obitelj slavi Božić bez onog najvažnijeg – bez Djeteta Isusa. U slučaju te obitelji, Isus se utjelovio u djedu koji je ostao u Domu jer ‘nije bilo mjesta za njega’ u toj obitelji. Dijete Isus zapravo je u svima onima za koje nema mjesta. Zato se i rodio u štali jer za njega ‘nije bilo mjesta’, rekao je propovjednik. „Vi ste ovdje našli mjesta, u ovome domu, i želio bih da danas, kada slavimo Svetu obitelji, ostanete u duhu povezani sa svojim obiteljima, osobito u molitvi. Nadam se su oni ostali povezani s vama, da su vas posjetili i uključili u svoje molitve. Ali želio bih i da vi, kao Dom, postanete obitelj u kojemu ima mjesta za Isusa, mjesta za Isusa u svakome od vas.“

Osvrćući se na pročitana liturgijska čitanja, rekao je kako pokazuju da Bog može neplodnost, nesposobnost starijih osoba za rađanje, učiniti plodonosnima. To je najprije učinio u slučaju Abrahama i Sare koji su povjerovali i Bog je njihov život učinio plodonosnim. „Važno je da to učini i vama. Možda vam se čini da ništa ne možete dati. Ali možete, s tom novom plodnošću koja počiva na vjeri u Gospodina i onim posebnim darovima, mudrošću, a osobito molitvom, kojom itekako jeste plodonosni“, poručio je nadbiskup.

U nastavku je izdvojio sliku Svete obitelji koja je došla u hram. To je poziv na nasljedovanje, a nasljedovati možemo njihov stil – stil vjernosti Bogu i njegovom planu i služenju u ljubavlju jedni drugima, služenju Isusu, poručio je propovjednik. Uz Svetu obitelj, izdvojio je dvije starije osobe koje se spominju u pročitanom evanđelju: starca Šimuna i proročicu Anu. Šimun je cijeli život strpljivo čekao, promatrao svijet i svoju religijsku zajednicu i znao da nešto nedostaje. Bio je otvoren Bogu i njegovim nadahnućima i zato je prepoznao u tom djetetu i u toj obitelji nešto posebno, plan kojega Bog ima s čovjekom i čovječanstvom. Govoreći o proročici Ani, koja slavi Boga jer prepoznaje Božji plan koji se u Isusu ispunja kao plan spasenja, okupljenima je poručio da taj pogled kojega imaju, prenesu mlađima, unutar svojih obitelji, ali i onima s kojima u Domu žive i rade. „Jer taj pogled će najprije vama samima pomoći da svoje stanje, bolest i nemoć ne gledate kao tragediju, nego u tom Božjem planu nalazite utjehu i da tu utjehu budete sposobni dijeliti oko sebe. Upravo kao Šimun i Ana. Upravo to vam želim uz blagdan Svete obitelji koja vam može pomoći da osjećate svoje najbliže kao svoju obitelj, ali i druge članove unutar crkvene i društvene zajednice te unutar Doma u kojemu živite, kao i da oni osjete vas kao svoju obitelj, i da onda zajedno možete hoditi dalje.“

Na kraju mise župnik Vjekoslav Kovač uručio je prigodne darove nadbiskupu Uziniću i ravnateljici Doma za starije osobe Kantrida, Meliti Raukar.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

19:00 KORIZMENE SRIJEDE - razmatranje: „Molitva – zajednička i osobna (u skrovitosti)“
19:30 KORIZMENE SRIJEDE - klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu
19:55 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića - II. dan

VELIKA DEVETNICA U ČAST SLUGE BOŽJEGA OCA ANTE GABRIĆA »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« 20. - 28. veljače 2024.   2. DAN IZ KALKUTE U HAZARIBAGH Bilo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.