DSC 0900

„Isus nas uči pjevati novu pjesmu. Note su nam njegovo evanđelje, zapravo on sam. Prema njemu se, kao svi pjevači prema notama, trebamo stalno oblikovati želimo li da naš život postane pjesma o miru, o Bogu koji ljubi svoje miljenike, sve ljude, koji je iz ljubavi prema nama postao jedan od nas, da donese mir. Bog je u Isusu Kristu naš dirigent i nadahnuće, neka on pjeva s nama i u nama“, rekao je riječki nadbiskup Mate Uzinić na božićno jutro, u propovijedi na misi koju je slavio u katedrali sv. Vida. Propovijed o glazbi koja pomaže shvatiti otajstva vjere, najbolje je primjerom potvrdilo pjevanje katedralnog zbora pod ravnanjem Nina Načinovića i impresivni zvuk orgulja koje svirao Dean Borbelj. Izvedba pjesme Tiha noć uz dodatne zvuke violine nikoga od okupljenih na božićnoj misi u katedrali nije ostavila ravnodušnim.

Nadbiskup je razumijevanje otajstva Božića pokušao dočarati uspoređujući ga s glazbom. Govorio je o glazbi kao naj savršenijoj od svih umjetnosti jer najbolje dodiruje osjećaje. Zbog toga je i Božić svima blizak, jer pobuđuje osjećaje, i vjernicima i onima koji nemaju veze s vjerom. „Ne smije se sve svesti na osjećaje, ali moramo priznati da u glazbi i pjesmi ima nečega što nas može dotaknuti i pomoći nam da bolje razumijemo ono što nam je inače teško razumjeti. Otajstvo Božića lakše je vjerovati i razumjeti uz glazbu. Glazba nas iz ovozemaljske stvarnosti često podiže prema onom nebeskom, ona u našu tugu može unijeti utjehu pa i radost. Ona nas povezuje s Bogom. I Augustin je rekao da tko pjeva dvostruko moli.“

Podsjetio je na primjere kada je glazba svladavala prepreke koje se naizgled čine nesavladivima kao što su neprijateljstva među ljudima. Najljepši je primjer iz 1. svjetskog rata i spontanog božićnog primirja uz pjesmu Tiha noć. Iz novije povijesti podsjetio je na brojna okupljanja za mir uz pjesmu i glazbu, počevši od Woodstocka 1969. godine do svjetskog susreta mladih u Portugalu ove godine.

Sam Božić i rođenje Isusa najavljeno je pjesmom anđela Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim! (Lk 2,14), što je i naslov nadbiskupove ovogodišnje božićne poruke. „To je pjesma mira i posebnog odnosa kojeg Bog ima s nama i mi s Bogom. Isusovo rođenje je najbolji dokaz za to. Na taj način Bog pokazuje koliko mu je stalo do čovjeka. Ova pjesma ne izražava samo slavu Bogu i lijepe želje, ona je ispovijest vjere.“

Pjesma je i svečani proslov Ivanova evanđelja koji govori o utjelovljenju. „To je vjerojatno pjesma prvih kršćanskih zajednica. Pjesma je ovo otajstvo Božića uspjela izreći na drukčiji način, omogućila dohvatiti otajstvo onoga što vjerujemo da se dogodilo.“ Nadbiskup je podsjetio da su i kasnije tijekom povijesti kršćani brojnim pjesmama pokušavali predočiti tko je Isus. Svjedoči o tome i bogata tradicija hrvatskih božićnih pjesama, koje govore o Bogu, ali i o čovjeku, situaciji u kojoj je živio i o zajednici u kojoj su nastale te pjesme. Pozvao je stoga na očuvanje tradicije iako je nužno tražiti i nove izričaje.

Potaknut naslovom jedne popularne svjetovne pjesme, nadbiskup je primijetio kako neke važne životne odluke mogu čovjeka staviti pred pitanje: što je meni ovo trebalo? „Kad to pitanje stavimo u kontekst Božića, ono glasi: Što je Bogu to trebalo? Što je njemu trebalo postati dijete, živjeti među nama, na kraju umrijeti za nas? A ponekad se čini kao da se ništa nije promijenilo. Ali promijenilo se. Isplatilo se. Kao što se u životu svakoga od nas isplati davati se, služiti u ljubavi.“

Pozvao je vjernike da njihov život, život Crkve postane pjesma. „Isus nas uči pjevati novu pjesmu. Note su nam njegovo evanđelje, zapravo on sam. Prema njemu se, kao svi pjevači prema notama, trebamo stalno oblikovati želimo li da naš život postane pjesma o miru, o Bogu koji ljubi svoje miljenike, sve ljude, koji je iz ljubavi prema nama postao jedan od nas, da donese mir. Bog je u Isusu Kristu naš dirigent i nadahnuće, neka on pjeva s nama i u nama“, zaključio nadbiskup Uzinić čestitajući Božić.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

07:00 Sveta misa - prijenos iz svetišta Majke Božje Remetske
07:30 Molitva - Jutarnja
07:40 Glazba
08:00 Svetac dana - bl. Ozana Kotorska

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.