DSC 0775

Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim! (Lk 2,14)

U ovom našem svijetu i vremenu u kojem se među ljudima i narodima sve više opažaju netrpeljivosti i jačaju podjele, u kojem zveket oružja sve više nadjačava pjesmu neba, upravo nam najviše nedostaje mir. Ali gdje naći mir i kako ga graditi?

 

Drage sestre i braćo, dragi prijatelji!

Kada se one betlehemske noći otvorilo nebo da bi javilo pastirima blagovijest o rođenju Spasitelja – Krista Gospodina, silna nebeska vojska započela je svoj veličanstveni hvalospjev, koji je prepjevan u mnogim našim lijepim božićnim pjesmama: Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim! Hodeći u susret Gospodinu o Božiću ove godine, koja je obilježena ratovima, sukobima i nemirima na više strana svijeta, ne možemo ne zamijetiti posebno onaj dio nebeske pjesme koji govori: na zemlji mir ljudima. Da, u ovom našem svijetu i vremenu u kojem se među ljudima i narodima sve više opažaju netrpeljivosti i jačaju podjele, u kojem zveket oružja sve više nadjačava pjesmu neba, upravo nam najviše nedostaje mir. Ali gdje naći mir i kako ga graditi?

Silna nebeska vojska koja u Betlehemu pjeva nad događajem Božjeg utjelovljenja u osobi Isusa Krista: Slava Bogu na visini, mir ljudima miljenicima njegovim, ne izražava ovim samo neku želju. Ovo je više od želje, ispovijest vjere da nam je u betlehemskom Djetetu Isusu objavljena Božja slava i naviješten mir ljudima, Božjim miljenicima. Betlehemsko Dijete je Isus, Sin Božji i Krist – Mesija. On je Božji izabranik kojega su čekali naraštaji „da obasja one što sjede u tmini i sjeni smrtnoj, da upravi noge naše na put mira“ (Lk 1,79). On je i Božji pomazanik poslan „blagovjesnikom biti siromasima, proglasiti sužnjima oslobođenje, vid slijepima, na slobodu pustiti potlačene, proglasiti godinu milosti Gospodnje“ (Lk 4,18-19). Doista, rođenjem Isusa Krista približilo se kraljevstvo nebesko. I njegovi su dobri plodovi vidljivi u njegovim riječima i djelima, kao i u riječima i djelima mnogih njegovih učenika, od početaka Crkve pa sve do danas. Ti plodovi nisu uvijek jasno vidljivi. Oni su naizgled neprimjetni, sitni jer se mir probija u svijetu malim, ali ustrajnim koracima, počevši od Kristovih, a onda i naših svakodnevnih običnih riječi i malih gesta bratstva, milosrđa i ljubavi.

Drage sestre i braćo, mir mesijanskog vremena ne može se dogoditi bez nas. Nemojmo stoga dopustiti da nas paralizira strah i osjećaj nemoći pred nečim što nas prividno nadilazi. Umjesto toga molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem, uputimo ponajprije svoje molitve Bogu kako bi „mir Božji koji je iznad svakog razuma“ ponajprije čuvao naša srca i naše misli u Kristu Isusu (usp. Fil 4,6-7). Tada možemo postati graditelji mira počinjući od vlastitog srca jer kao što svaki rat počinje najprije u ljudskom srcu, tako u srcu počinje i mir. Kako bismo to mogli, važno je pročistiti svoje srce i krenuti putem osobnog obraćenja, dopustivši Duhu Svetome, koji je razliven u našim srcima, da nas preobrazi i učini ljudima na sliku Kristovu. Anđeoska pjesma božićne noći postat će tada stvarnost i našega života. Ostvarit će se i u nama i oko nas veliki dar mira koji nije samo odsutnost rata i sukoba nego je i punina svega dobra za kojim čezne svako ljudsko srce. Isus tu puninu dobra, koja je mir, naziva Božje kraljevstvo. Neka utjelovljenje Sina Božjega u betlehemskom Djetetu, koje je sjeme tog Božjeg kraljevstva na zemlji, i sve Isusove riječi i djela koja su nam prenesena u evanđeljima, a znak su njegove blizine i rasta, budu naša zvijezda vodilja. Tom zvijezdom vođeni moći ćemo se i mi, usred teškoća i usprkos njima – ratovima i drugim životnim nedaćama, i o ovogodišnjem Božiću pridružiti anđeoskim korovima. I s nadom za mir u Isusovoj domovini, Ukrajini, kao i svim drugim mjestima gdje se ratuje, ali i drugdje, osobito u našim obiteljima i našim srcima, krenuti u Betlehem radosno pjevajući pjesmu mira: Slava Bogu na visini, mir ljudima miljenicima njegovim!

Stari crkveni pisac Origen piše: „Što zapravo tebi koristi da je Krist jednom došao u ljudskom tijelu, ako ne dođe do tvoje duše?“ Zamolimo stoga Gospodina Isusa Krista, novorođeno betlehemsko Dijete, da se rodi i u našim srcima, da dođe u naše duše, u naše živote, da nas svojim Duhom Svetim, kojega nam je darovao da bismo mogli nastaviti njegovo djelo izgradnje Božjeg kraljevstva, kraljevstva mira i ljubavi, obnovi i preobrazi:

Gospodine Isuse Kriste, pomozi nam da postanemo ljudi u kojima tvoja ljubav i tvoj mir postaju vidljiva stvarnost! Pomozi nam da postanemo mirotvorci, širitelji tvoga mira, mira koji će najprije zavladati u nama kako bismo ga onda i drugima mogli dati!

Blagoslovljen Božić i bila vam mirom ispunjena nova 2024. godina!

U Rijeci o Božiću 2023.

Mate,

nadbiskup

Radio Marija

13:45 Glazba
14:00 Podravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Oprost Posljednja tri dana razmatrali smo kako izgleda naš korizmeni hod koji je tek započeo. Analizirali smo kakva je naša volja, a kakva bi trebala...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.