20231219 183855 min

U utorak 19. prosinca, u gospićkoj katedrali Navještenja BDM, slavljena je sveta misa na treću obljetnicu smrti pok. biskupa Mile Bogovića. Misu zadušnicu na treću obljetnicu smrti prvoga gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića koji je preminuo u 82. godini života, 19. prosinca 2020. i pokopan 22. prosinca u gospićkoj katedrali, predvodio je biskup mons. Tomislav Rogić u zajedništvu s dijecezanskim upraviteljem mons. Richardom Pavlićem, kancelarom preč. Mišelom Grgurićem, kanonicima i brojnim svećenicima. Na početku svete mise, dijecezanski upravitelj pozdravio je sve prisutne a posebnu zahvalnost izrekao je domaćem sinu, biskupu Rogiću, koji je najbolje poznavao pok. biskupa, budući da su zajedno proveli mnoge dane, a posebno od utemeljena Gospićko-senjske biskupije.

U svojoj homiliji biskup mons. Tomislav Rogić naglasio je kako je Riječ Božja uvijek živa i aktualna, te kako nam uvijek daje poruku nade. Osvrnuo se na čitanja na svetoj misi u kojima: "Pavao piše u nekoliko redaka što je to evanđelje? Poruka radosne vijesti o Isusovu utjelovljenju, njegovom djelovanju, njegovoj žrtvi križa i slavnom uskrsnuću. Uskrsli spasitelj pokazuje se apostolima, učvršćuje ih u vjeri i poziva da svjedoče za Njega, za Boga, za vječni život na koji poziva čovjeka. Pavao je tome svjedok jer se i njemu očitovao Uskrsli. Istina, njemu posljednjem od apostola. Pavao se kaje jer je isprva progonio Crkvu Božju, a onda je postao najvatreniji propovjednik i širitelj istine evanđelja. Posljednje riječi današnjeg odlomka naglašavaju: Ali milošću Božjom jesam što jesam i njegova milost prema meni ne bijaše zaludna; štoviše, trudio sam se više nego svi oni - ali ne ja, nego milost Božja sa mnom." Biskup Rogić povezuje ove retke prisjećajući se pok. Mile Bogovića: "Možemo zastati i pitati se nije li tako bilo i s našim biskupom Bogovićem? Trebalo je imati hrabrosti i pouzdanja, činiti što se moglo i vjerovati da nas Bog neće zaboraviti. S pouzdanjem i vjerom prolazio je razna iskušenja i izazove i uvijek davao najbolje od sebe." Nastavljajući govorom o ženi grešnici koja je svojom kosom i suzama otirala noge Isusu Kristu, rekao je: "Isus otpušta ženu s riječima: "Vjera te tvoja spasila! Idi u miru!" Ona je vjerovala da joj Bog može oprostiti, vjerovala je u Isusa Krista Sina Božjega i po toj vjeri zadobila je oproštenje i novi početak. Braćo i sestre, ove su riječi i za nas. Vrijede jednako u ono vrijeme i danas. Božja je Riječ uvijek živa i djelotvorna. Dok Bogu zahvaljujemo za biskupa Milu jer je i u njemu bila snaga vjere i djelovala milost Božja po kojoj je mogao ispuniti svoje poslanje i mjeru vjeru i mjeru darivanja i mjeru žrtve i mjeru svjedočenja koju mu je Bog namijenio. Ujedno molimo da i u nama bude ta snaga vjere, ljubavi i praštanja koja otvara perspektivu novog početka i novog života." Na kraju svoje homilije, biskup Rogić, spomeno se osobe pokojnog biskupa Mile, njegove ostavštine Biskupiji: "Žar vjere da se ne bojimo budućnosti ako idemo s Gospodinom.
Žar ljubavi za svoj narod i Domovinu. Žar nade da se pouzdanjem u Bog i ustrajnim radom mogu ostvariti, na prvi pogled, nedostižni ciljevi."

20231219 174307 velika

Ljubav prema pokojnom biskupu Mili, pokazali su mnogi vjernici Gospićko-senjske biskupije, koji su došli iz svih krajeva Biskupije kako bi sudjelovali na slavlju svete mise zadušnice. Na misi je pjevao Katedralni zbor pod ravnanjem Nikole Perišića.

Izvor: Gospićko-senjska biskupija

Radio Marija

19:05 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu
19:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Žedna mi je duša Boga, Boga živoga; o kada ću doći i lice Božje gledati? Posljednja tri dana razmatrali smo kako izgleda naš korizmeni hod koji je tek...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2024
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.