P1310432

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić održao je u nedjelju 18. prosinca u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu adventsku duhovnu obnovu za redovnice grada Splita i okolice. Na duhovnoj obnovi sudjelovalo je oko 150 redovnica.

Susret je započeo euharistijskim klanjanjem kojega je predvodio nadbiskupijski delegat za redovnice fra Kristian Stipanović, nakon čega je uslijedila molitva Večernje Božanskog časoslova koju su pjevanjem predvodile Školske sestre Franjevke. Nakon kratkog čitanja iz molitve Božanskoga časoslova nadbiskup je održao nagovor u kojem je govorio o temi radosti u redovničkom životu budući da treća nedjelja došašća u crkvenoj tradiciji nosi naslov „Gaudete“. „Vi starije sestre, sjećate se vaših formacija gdje se često naglašavalo da je volja Božja za nas prihvaćanje križa. I to je istina. No, rijetko ste mogli čuti u starijim formacijama da se govorilo da je također volja Božja za nas da budemo radosni. No, ako se redovnički poziv ne živi radosno znak je da nešto ne funkcionira. Redovnice i redovnici prvotno su pozvani da drugima donose Radosnu vijest“, istaknuo je na početku.

Evanđeoska radost jedino može proizlaziti iz odnosa s Gospodinom. „Često se događa da je pojedini redovnik radostan samo onda kada je sve po njegovom. Često puta ta radost naglo iščezne kada se toj osobi nešto uskrati ili od se nje zatraži neko odricanje ili žrtva. Najčešća reakcija tada je prkosna šutnja ili odbijanje suradnje. To je znak da osoba nije imala u sebi Isusove radosti koju nitko i ništa ne može ugroziti. Kada neke sitnice uzorkuju naglu promjenu raspoloženja kod redovnika, onda se možemo pitati ima li osoba uopće poziv? Također, često redovnik pronalazi sreću u bijegu iz zajednice. Često se puta dogodi da je pojedinac radosniji u nekim drugim sredinama nego u vlastitoj zajednici. To samo govori da se osoba pomalo razvodi od svoga redovničkog poziva bez obzira što na izvan ne napušta samostan. Radost koja nije sposobna živjeti zajedništvo s križem nije evanđeoska radost“, kazao je.

Isus svoj navještaj naziva Radosnom viješću. Tako je nemoguće naviještati Radosnu vijest bez radosnog života. Papa Franjo u „Evangelii gaudium“ ističe da navjestitelj Evanđelja ne može biti osoba koja stalno ima „pogrebnu facu“. Također, poznat je papin božićni govor Rimskoj kuriji prije nekoliko kada je među bolestima rimske Kurije stavio i bolest „tmurnoga lica“. „Jedna duhovna osoba napisala je da je đavla nekada lakše otjerati osmijehom nego litanijama Svih svetih. Ovdje ne govorimo o nekakvoj objektivnoj žalost. Jer osoba može biti pogođena nekim tragičnim životnim situacijama. Ovdje govorimo o žalost koja proizlazi iz toga što nije zadovoljen moj 'ego'“, istaknuo je.

„Isus će od svojih učenika tražiti da budu radosni. On im daje svoju radost da njegova radost bude u njima i da njihova radost bude potpuna. Sveti Pavao dozvoljava žalost samo zbog grijeha. Zbog nevjernosti Bogu. No, također trebamo znati da Bog ne dopušta da niti jedna istinska suza ne propadne. Bog te suze skuplja i čuva kao dragocjenost. S druge strane, moramo priznati, da postoje mnoge naše suze koje nisu kod Boga dragocjenosti“, kazao je.

U redovničkim zajednicama često puta kada redovnik ili redovnica izgube istinsku radost i kada se izoliraju od zajednica, kad se izgubi sposobnost za istinski osmijeh, raste im sposobnost za ciničan i sarkastičan osmijeh. „Bratstvo bez radosti je bratstvo koje se gasi. Vrlo brzo pojedinci počnu tražiti drugdje ono što ne mogu pronaći kod kuće. Bratstvo bogato radošću pravi je dar odozgor. Također, zajednica bez radosti nema privlačnosti, a to se odražava i na planu zvanja“, istaknuo je. Citirajući dokumente nadbiskup je istaknuo da radost čini privlačnim redovničke zajednice. Radost je izvor novih zvanja. „Tko želi doći u zajednicu u kojoj su vidljivije napetosti nego radosti? Koga će privući 'žalosne face'? Kako će netko izdržati u zajednici u kojoj su stalne napetosti, trzavice i strahovi? Mislim da je u pravu sv. Terezija Avilska koja je jednom prilikom rekla da se boji više jedne žalosne redovnice nego mnoštva zlih duhova“, zaključio je nadbiskup zaželjevši da svi tijekom ovoga Božića dobiju božanski dar radosti.

Nakon molitve Božanskog časoslova, u ime svih sestara, čestitku nadbiskupu Križiću izrekla je provincijska glavarica splitske Provincije Sestara Služavki Maloga Isusa s. M. Terezija Pervan. U svojem govoru zaželjela je blagoslov nadbiskupu u njegovoj novoj, odgovornoj službi obećavši molitvu svih redovničkih zajednica. „Oče nadbiskupe, u vašem prvom službenom obraćanju nama redovnicama, osjetili smo da cijenite naše služenje i djelovanje. Osjetili smo vašu jednostavnost i blizinu. Posebno se profinjenost vaše duše vidi u tome, kada ste na odlasku iz Gospićke biskupije, zahvalili redovnicama“, istaknula je.

„U ovom adventskom vremenu, mi Bogu posvećene osobe, želimo poravnati sve što je neravno te obnovljena srca pokloniti se djetetu Isusu. No, na tom putu treba nam ohrabrenje i podrška kako bismo još bolje i predanije svjedočile Kristovu ljubav. Nadamo se da ćemo u Vama, našem pastiru, naći milosrdno i očinsko srce“, kazala je s. Terezija uručivši nadbiskupu prigodni dar.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

17:00 Mudrosti i duhovnosti svetih otaca - tema: Kršćanski pisac Tertulijan; ur.: dr. sc. don Ivan Bodrožić; vod.: Zdravka Andrijašević
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.