Predbozicni susret u Florentini 04

Predbožićni susret osoba s poteškoćama u razvoju slavonske regije održao se u subotu, 16. prosinca 2023. u dvorani Florentini Milosrdnih ss. sv. Križa u Đakovu. Ne može se opisati radost toga susreta osoba s poteškoćama u razvoju, nego samo doživjeti. Ono što ih čini sretnima je sudjelovanje u živim jaslicama, kako se to događa na sad već tradicionalnom predbožićnom susretu. Vrhunac je susreta bilo euharistijsko slavlje, koje je i ovaj puta održano u štalici, na oltaru, gdje se i danas rađa Isus. Budući da se slavi 800-ta obljetnica prvih živih jaslica koje je sv. Franjo upriličio u špilji u Grecciu, ovo slavlje imalo je posebno obilježje, jer su bolesne osobe mogle primiti i potpuni oprost, koji je Papa odobrio za cijelu Crkvu. Slavlje je predvodio pomoćni đakovačko-osječki biskup Ivan Ćurić, uz koncelebraciju kapelana Antuna Nikolića, duhovnika Zajednice Vjera i svjetlo u Đakovu, asistenciju bogoslova Karla Striškovića, okružen također i anđelima, dok su pastiri i kraljevi bili raspršeni među sudionicima u dvorani. Biskup Ivan je u homiliji povezao događaj prije 800 godina od prvih jaslica sa slavljem nazočnih na susretu. I tada se Euharistijsko slavlje odvijalo u špilji, gdje je Franjo htio imati baš i vola i magarca, kako bi se sve moglo vidjeti tjelesnim očima. Biskup je naveo riječi proroka Izaije: „Vol poznaje svog vlasnika, a magarac jasle gospodareve – Izrael ne poznaje, narod moj ne razumije“, kao i riječi sv. Ivana: „K svojima dođe, i njegovi ga ne primiše“. Time je potaknuo sudionike da se pitaju: „Vidi li moje oko, prepoznaje li moje srce Gospodina?“ Zaključio je porukom, da živimo od Božje blizine, sigurni u Njegovu ljubav, svjedočeći to dobrim djelima. U euharistijskom slavlju svi su rado sudjelovali u čitanjima, molitvi vjernika i pjesmama koje je animirao dječji zbor sv. Klare iz St. Mikanovaca.

Nakon mise slijedila je kratka predstava o Došašću, koju su izveli članovi dječje skupine KUD-a Sloga Satnica Đakovačka. Posebnost je bila, što su to djeca tamburaša koji od samih početaka, prije 25 godina, dolaze svirati na predbožićni susret. Slijedilo je zatim oživljavanje evanđeoskog izvještaja o rođenju Isusovu. Mariju, Josipa i Malog Isusa uprizorio je bračni par, s nedavno rođenim djetetom, čija majka je volonterka Terapijske radionice sv. Josipa. Tu su bili i anđeli, pastiri, a nisu manjkali ni kraljevi. U te uloge mogli su se svi uključiti, što je za djecu s poteškoćama posebno radostan doživljaj. Dovoljno je bilo promatrati njihova lica i doživjeti kako je ta radost nepatvorene i iskrena.

Ta se radost pretočila u pjesme i ples uz tamburice KUD-a Sloga Satnica Đakovačka. Osobe s poteškoćama glazbu osobito vole, zato su se rado uključili i pokretni i nepokretni u kolicima, kako bi sudjelovali u općem veselju. Uz to je ponuđena pica, kojom nadbiskupija svake godine časti ovaj skup, kao i kolači koje su darovali župljani iz Ivankova i drugih mjesta. Bilo je priređeno i „iznenađenje“: poznata slavonska pjevačica Marija Pavković Snaša razveselila je sve prisutne svojim omiljenim pjesmama, a djeca su gromoglasnim pljeskom nagradila njezin nastup. Za kraj su djeca i ove godine dobila poklone od hrvatskih obitelji iz Njemačke, kao i drugih donatora.

Ovaj predbožićni susret za osobe s poteškoćama u razvoju slavonske regije više od 25 godina organiziraju Milosrdne sestre sv. Križa u Đakovu u suradnji sa Župom Svih Svetih Đakovo i uz potporu mnogih donatora. U organizaciji su se posebno angažirali članovi Terapijske radionice sv. Josipa sa s. Marijom Klarom Klarić. Okupilo se oko dvije stotinjak ljudi iz Đakova, Kuševca, Ivankova, Vinkovaca, Osijeka, Sl. Broda i drugih mjesta. A djeca već sada pitaju, hoće li susret biti i dogodine! s. Rastislava Ralbovsky

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

19:00 KORIZMENE SRIJEDE - razmatranje: „Molitva – zajednička i osobna (u skrovitosti)“
19:30 KORIZMENE SRIJEDE - klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu
19:55 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića - II. dan

VELIKA DEVETNICA U ČAST SLUGE BOŽJEGA OCA ANTE GABRIĆA »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« 20. - 28. veljače 2024.   2. DAN IZ KALKUTE U HAZARIBAGH Bilo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.