U subotu, 16. prosinca, u dvorani Caritasa Riječke nadbiskupije održan je susret volontera župnih Caritasa. Susret je započeo uvodnim pozdravom ravnateljice Caritasa Riječke nadbiskupije, Marije Faustine Kovačević, nakon čega je uslijedilo predavanje psihijatra Edvina Brenka o ophođenju s ranjivim skupinama korisnika. Susret je zaključen misnim slavljem koje je predvodio riječki nadbiskup Mate Uzinić i tom prigodom uručio Caritasove stipendije učenicima i studentima, volonterima nadbiskupijskog Caritasa.

1 4 scaled 1

Na početku propovijedi, nadahnut evanđeoskim ulomkom, nadbiskup Uzinić govorio je o neprepoznavanju Ivana Krstitelja kao proroka i Kristove božanske prisutnosti te naglasio važnost prepoznavanja, u prvome redu samoga Isusa u današnjem vremenu, a onda i suvremenih proroka koji govore i usmjeravaju k Bogu.

„Ivan Krstitelj, prorok koji je trebao navijestiti i pokazati Isusa, nije bio prepoznat. Isus, u kojemu je Bog postao ‘s nama Bog’ i hodio ovom zemljom, neće biti prepoznat nego će biti odbačen i ubijen. I danas imamo proroka među sobom, pitanje je da li ih prepoznajemo? To su svi oni koji dižu svoj glas i upozoravaju na nepravde koje se događaju u ovome svijetu i na one koji su žrtve tih nepravdi. Osim što moramo prepoznati proroke koji govore o Isusu, još je važnije prepoznati samog Isusa. Gdje i kako danas Isusa osobito trebamo prepoznati? Isus nam je to sam rekao: ako ga nismo prepoznali i poslužili, onda na nov način ponavljamo onu odbačenost, razapinjanje Sina Čovječjega u braći i sestrama u kojima ga nismo poslužili.“, kazao je Uzinić.

U nastavku propovijedi, nadbiskup se osvrnuo na misli iz kateheze pape Franje koji je ukazao na brojne vidike Božjega milosrđa i potaknuo na prepoznavanje i zahvalnost za primljena dobročinstva kako bi, potaknuti vlastitim iskustvom primljenog milosrđa, mogli i sami biti živi Caritas prema drugima.

„Caritas je način života. Biram živjeti kao milosrdan, kao onaj koji vrši djela ljubavi ili izabirem živjeti kao onaj koji nije milosrdan i koji ne želi iskazati ljubav. Jedno je govoriti o milosrđu/caritasu, a drugo je živjeti caritas. Ono što caritas čini živim jest njegov stalni dinamizam koji ide ususret potrebama onih koji su u duhovnoj ili materijalnoj nevolji. Milosrđe ima oči da vidi, uši da čuje i ruke da pridigne pale. Zato su važni župni Caritasi i vi koji u njima djelujete. Kako doći do onih koji su stvarno potrebni, ako ne preko vas koji ste im stvarno blizu, koji s njima živite? Djela milosrđa nisu teorijske teme nego konkretna svjedočanstva koja nas obvezuju da zasučemo rukave i ublažimo patnju.“, istaknuo je Uzinić te poručio voditeljima i volonterima župnih Caritasa da se uvijek beskompromisno stavljaju u službu braći i sestrama u potrebi te daju prostora maštovitosti ljubavi kako bi mogli otkrivati inovativne i kreativne načine djelovanja te posvjedočiti da Isus ljubi svakoga čovjeka i da je svaka osoba jedinstvena i vrijedna.

Izvor: Požeška biskupija

Radio Marija

14:00 Podravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Oprost Posljednja tri dana razmatrali smo kako izgleda naš korizmeni hod koji je tek započeo. Analizirali smo kakva je naša volja, a kakva bi trebala...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2024
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.