2312 Blagoslov kapelice Ucenicki dom 28

Na Dan učeničkog doma sestara Službenica Milosrđa „Paola di Rosa“ u Dubrovniku u četvrtak 14. prosinca dubrovački biskup mons. Roko Glasnović blagoslovio je kapelicu doma na euharistijskom slavlju na kojem su sudjelovale redovnice, djelatnici i učenice doma.

Biskup je u propovijedi kazao kako će se u ovoj kapelici slaviti sveta otajstava i dodao kako je zato ona drugačiji prostor, sveti prostor, u kojem se klanjamo Bogu. Tumačeći poruke misnih čitanja govorio je o djelima milosrđa i ljubavi, o tome kako slijediti Isusa i dati slavu Bogu te o slobodi kao slobodi za činjenje dobra.

Podsjećajući na životni put sv. Marije Krucifikse (Paole di Rosa) biskup je kazao kako je ona odlučila život posvetiti Gospodinu no otac je u početku bio protiv te odluke, ali ju je kasnije prihvatio. Susretala se s različitim problemima te se posvetila brizi za nevoljne i napuštene djevojke i za njih otvorila dom. Apostolsku i karitativnu djelatnost povezivala je s dubokim duhovnim životom. „Sve kreće od duhovnog života, od razgovora s Bogom“, istaknuo je biskup. „Bog govori, a ja odgovaram vjerom.“

Biskup je također spomenuo neke naglaske iz život sv. Ivana od Križa, čiji spomendan se slavio. Kako i sv. Marija i sv. Ivan u svom redovničkom imenu imaju „križ“, pa je dubrovački biskup progovorio i o križu u životu kršćana.

Zaključio je kako „ljubav izgrađuje naše živote“ te potaknuo učenice na prijanjanje uz Krista, osobito u nevoljama života.

Poglavarica hrvatske provincije Ćirila i Metoda s. Mariangela Galić na kraju misnog slavlja uputila je riječi zahvale biskupu što je u predvečerje svetkovine sv. Marije Krucifikse di Rosa blagoslovio kapelu učeničkog doma kako bi ona bila „izdvojeno i sveto tlo susreta s Bogom na kojem ćemo rasti u mudrosti i milosti duha kao ključni element kršćanskog odgoja“. Govoreći o odgoju koje Službenice Milosrđa žive kao svoju karizmu, poglavarica Galić je zahvalila djelatnicima doma, odgojiteljicama i stručnim suradnicima kao i svim djevojkama koje u domu nalaze sigurno i mirno okruženje kao pomoć u cjelovitom odrastanju. Podsjetila je kako je prije 170 godina sv. Marija Krucifiksa poslala prve sestre u Dubrovnik s uputama da njihova ljubav bude „izgrađivati, ljubiti i moliti“, a to je i danas zadaća ovog doma.

Ravnateljica doma s. Marijana Puljić poželjela je da ovaj prostor, novoblagoslovljena kapela, doprinosi važnoj dimenziji transcendencije te da svi rastu u visine duha. Neka i dalje rad i život svih budu „uime Božje“, kako kaže sv. Marija Krucifiksa, i „da se sveti ime njegovo i ovdje i na ovom mjestu“. Uime učenica prigodne darove biskupu i poglavarici predale su učenice doma.

Učenički dom „Paola di Rosa“ u ožujku 2011. godine blagoslovio je tadašnji apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a dom je izgrađen uz 150. obljetnicu dolaska ove družbe u Dubrovnik.

Angelina Tadić

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

14:00 Podravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Oprost Posljednja tri dana razmatrali smo kako izgleda naš korizmeni hod koji je tek započeo. Analizirali smo kakva je naša volja, a kakva bi trebala...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.